terje wenum

Terje fikk fart i livet på elsykkel

Terje Wenum merket at alderen satte sine begrensninger, og trodde han aldri skulle få se de gamle stedene fra ungdommen langt inne i Nordmarka igjen. Men en elsykkel gjorde at ungdommens verden åpnet seg. Pluss god mosjon med på kjøpet.

Tekst: Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening Foto: Privat

Med elsykkel kan ungdommens verden komme tilbake til deg. Bare spør 76 år gamle Terje Wenum.

Du tenker kanskje at elsykkel-elskere ikke hører hjemme i en spalte om elbilglede? Vi i Elbilforeningen jobber som kjent med å få folk til å velge elbil, men har også lenge ivret for å fremme bruk av elsykkel i Norge. Elsykkel er for mange et godt alternativ til bilen på kortere strekninger, og formen blir bedre når du elsykler, selv om du har drahjelp i de tunge motbakkene. I undersøkelsen «Elsyklisten» som vi gjennomfører blant elsyklister, svarer mange at de også bruker sykkelen til mosjon, og rett og slett livsglede.

Nylig møtte vi Terje Wenum, som er helt tydelig på at elsykkel er tingen. Plutselig blir motbakker bare gøy! Og han innrømmer at han kjenner på en barnslig glede når han sykler forbi vanlige syklister i motbakker. Og en av de store fordelene med elsykkel er lang rekkevidde. Akkurat som rekkevidden er viktig for elbiler, er det mange elsyklister som opplever nærmiljøet sitt på en helt annen måte etter at de skaffer seg elsykkel.

– Jeg trodde jeg aldri skulle få se de indre delene av Oslomarka igjen. Så fikk jeg elsykkel og en gammel verden åpnet seg, sier Wenum til elbil.no. Han anbefaler den verdenen en elsykkel kan åpne for deg. Og Wenum var absolutt ingen hardbarket syklist i utgangspunktet. 

– Men jeg har jo vokst opp med Oslomarka, så da kona og jeg flyttet tilbake til Oslo da vi ble pensjonister, prøvde vi å ta opp gamle turvaner. 

Terje og kona gikk turer i marka både til fots og på ski, men merket at alderen satte sine begrensninger. De lange turene han kjente fra sine unge år, var det slutt på. Trodde han.

– Men så kom elsykkelen, da. Jeg hadde en kompis som hadde kjøpt en, og som var helt overbegeistret. Og så kjøpte jeg en også. Og dermed har jeg oppdaget Nordmarka igjen. Det er helt fantastisk. Å få se igjen alle de gamle stedene. Det er på en måte som å få igjen ungdommen igjen, det er så deilig, sier Terje som understreker at det er ikke noen moped han har kjøpt.

– Den er jo slik laget at jo mer kraft du selv bruker, jo mer «svarer» sykkelen. Elmotoren har ulike innstillinger i tillegg til girene: Blant annet et touring-modus for vanlig bortoversykling, et offroad-modus som følger terrenget og en turboinnstilling. Og det må jeg si, når jeg setter på turboen i motbakken her: Da blir jeg så blid. Da føler jeg at jeg bare svever oppover de bratteste bakkene.

Terje Wenum er overbevist om at elsykkelen allerede har bidratt til hans gode helse.

– Det er jo ikke den virkelig store fysiske anstrengelsen, men god mosjon er det likevel. Og man må være oppmerksom når man sykler, jeg tror det skjerper hjernen og sansene. Og det er åpenbart bra også psykisk, man blir glad av dette. Kona sa til meg den første gangen jeg kom hjem fra en elsykkeltur at det lyste av øya mine. 

Inspirerte Terjes livsbejaende entusiasme deg til å få ny fart i livet på en elsykkel i høst? Det funket for meg. Nå er elsykkel øverst på ønskelista mi.