REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

585774212 preview scale 100 ppi 300 quality 100

Er du hysterisk på utløpsdatoen?

Setter du sluttstrek ved utløpsdatoen eller ikke? Mye av maten i skapet er like god selv lenge etter utløpsdatoen på pakken. Noe blir til og med bedre!

Tekst: Linn Merete Rognø Foto: NTB

Angsten for å spise mat som er utgått på dato er en av hovedårsakene til mat-svinn. Akkurat det vil Mette Nygård Havre gjøre noe med. Hun er leder for folkebevegelsen Spis opp maten, daglig leder i selskapet Grønne verdier, og foredragsholder. Havre var også dama som fikk Q-meieriene til å endre datostemplingen på melk til «Best før, men ikke dårlig etter».

– Det er mange matvarer som holder seg godt lenge etter dato. Alt som er merket med «Best før» betyr at det ikke er dårlig etter. Da må du bruke sansene, se, lukte, smake og vurdere om det fortsatt kan spises, sier Havre.

Meierivarer

Du er gjerne redd for at melken skal være sur dersom du ser at den gikk ut for ti dager siden, men meierivarer holder seg lenge etter best før-dato, så lenge du oppbevarer dem riktig. Melk, yoghurt, fløte og rømme skal oppbevares i kjøleskap som er mellom to-fire grader, da holder de seg lenge, ifølge Havre.

– Jeg har eksempler fra folk som har spist yoghurt nesten ett år etter utgått datostempling. De fant den plutselig bakerst i kjøleskapet og så smakte de på den. Fortsatt helt fin. Men jeg anbefaler ikke å la maten stå så lenge som et år. Prøv å ha kontroll i kjøleskapet, råder Havre.

Egg

Cecilie Maske, matrådgiver hos Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at også egg har mye lenger holdbarhet enn datostemplingen tilsier. Oppbevart i riktig – altså kaldt, mørkt og i kartongen, holder eggene seg flere måneder, ifølge Maske.

– Det samme gjelder for kjøtt og fisk som er kald- eller varmrøkt. Oppbevart kaldt har de en mye lenger levetid enn det som står på pakken, forteller Maske.

Smaker bedre

Noe som kan komme som en overraskelse på mange, er at enkelte matvarer faktisk smaker bedre etter at de er utgått på dato! Dette gjelder for eksempel biffkjøtt, som gjerne blir mørere.

– Det forutsetter at matvarene er behandlet riktig. Mellom null og fire grader, og godt emballert – helst vakuumert, sier Maske.

En annen matvare som kan bli bedre er ost som virkelig begynner å smake noe når holdbarhetsdatoen er passert.

mette nygård havre by christin eide preview scale 100 ppi 300 quality 100
Mette Nygård Havre
cecilie maske 2 mp 54860 foto esten borgos preview scale 100 ppi 300 quality 100
Cecilie Maske

Uendelig holdbarhet

Er du fremdeles skeptisk til å spise mat som er utgått på dato? Kanskje du får deg en aldri så liten vekker her: 

– Jeg har selv spist posesuppe fem år etter at den gikk ut på dato. En tidligere kollega spiste hermetikk som var flere tiår gammel. Fortsatt like god, bedyrer Havre.

– Alt av hermetikk, krydder og posemat varer i flere år etter datostemplingen er utgått! Her burde nok hele datomerkingen vært tatt bort, slår hun fast.

En pose-tomatsuppe er overhodet ikke farlig å spise flere år etter utgått dato, men det kan hende at den smaker litt mindre tomat og Maske mener til og med at enkelte matvarer holder seg i evigheter:

– Alle slags tørrvarer, hermetikk, syltetøy, suppeposer og frysetørket mat har tilnærmet uendelig holdbarhet mer rett oppbevaring.

Men om emballasjen eller varen er tydelig skadet – for eksempel om hermetikkboksen buler eller risen har vært utsatt for fuktighet, må den kasseres, understreker hun.

Slik sjekker du selv

Hvis du stusser på om maten er spiselig når datomerkingen er passert, er det flere måter du kan sjekke dette på, ifølge Havre.

Så lenge maten er merket med «best før», så er det sansene du må stole på. Har rømmen fått mugg på toppen, så må den kastes. Da kan soppsporer ha spredt seg nedover i rømmen. Men har gulosten fått mugg på seg, så kan du skjære det bort og spise resten av osten.

– Melk som har passert dato lukter vi alltid på. Kjenner vi ingen lukt, så heller vi litt i et glass. Ser den grei ut, så smaker vi, sier Havre.

nyhetsbrev egenannonse4323

Sjekk «Keep-it»

Et annet tips er å se etter «Keep-it» -indikator på kylling og fisk, det lille termometeret som også er festet på matemballasje som er merket med «Siste forbruksdag». Det betyr mat som kan bli helseskadelig etter dato. 

– Den har stått på i hele kjølekjeden for produktet. Er fisken eller kjøttet oppbevart kaldt nok, så holder den seg lenger enn datostemplingen. Keep-it kan også vise kortere holdbarhet. Da vet du at maten ikke er holdt kaldt nok slik den burde, sier Havre.

Fem matredder-tips

1. Lag handleliste med ukemeny for middager. Da sjekker du kjøleskap og frys før handleliste lages. Du får kontroll.

2. Bruk sansene, se, lukt og smak. Kvitt deg med datoskrekken!

3. Lag deilig restelunsj hjemme eller ta med både på jobb og på tur. 

4. Ha en fast middag-restedag i uken. 

5. La det gå sport i å redde mat! Det er kjekt å være en matredder og spare både miljø og lommebok. Derfor er det viktig å alltid sjekke den nedprisede disken i butikken. Der kan du gjøre mange gode kupp!

annonse fordeler3822