jan edner foto slekt og data

Få gratis hjelp til slektsforskning

Lørdag 29. oktober gjennomføres Slektsforskerdagen over hele Norge. Alle som ønsker hjelp og har spørsmål om sitt slektstre, kan få bistand helt gratis fra Jan Edner og andre frivillige.

Tekst: Ingunn Larsen Foto: Slekt og Data

På slektsforskerdagen er frivillige ildsjelene fra medlemsorganisasjonen Slekt og Data tilgjengelige på lokale møteplasser over hele landet denne dagen (de vil befinne seg på biblioteker o.l.). De deler villig av sin kunnskap og bistår med søk i ekspertdatabaser.

En av de som stiller opp for å hjelpe andre er Jan Edner. Han er aktivt medlem og tillitsvalgt i Slekt og Data, og hjelper andre med å finne sine forbedre. Han har, i likhet med mange medlemmer, gått kurs i slektsforskning og har utviklet seg til en ekspert på området. 

– Jeg var først bare ute etter å finne mitt eget slektstre, men innså fort at slektsforskning er mer enn bare å lete etter forfedre. Det handler om historien rundt, og om å forstå seg selv bedre, sier Jan Edner.

Jan fikk hjelp til å løse familiegåter og gå på oppdagelsesferd i egen familiehistorie i organisasjonen Slekt og Data.

nyhetsbrev egenannonse gavekort

– Det er så mye spennende å finne i egen familiehistorie. Gjennom slektsforskning lærer jeg også mer om livene til slektningene mine, og dermed mer om meg selv. Slektsforskning er som å sette sammen et puslespill – jo flere brikker du samler, jo tydeligere blir bildet. Nå forstår jeg bedre hvordan ting henger sammen og hvorfor jeg er som jeg er. Det å reise tilbake i tid har blitt en altoppslukende hobby. Man blir avhengig av dette, smiler Jan. Jeg har rett og slett blitt hekta på slekta.

Liker å hjelpe andre med slektsforskning

Etter flere år som medlem i Slekt og Data, har Jan blitt tillitsvalgt og hjelper andre medlemmer med å finne sine forfedre.  

– Slektsforskning er ikke sånn at man bare kan fylle inn i et søkefelt på nettet, og vips så kommer alle svarene som perler på en snor. Den som vil finne røttene sine, må også vite noe om hvor ulik informasjon finnes, og ikke minst hvordan en tolker det man finner. Det er her vi i Slekt og Data kommer inn med kursing og samlinger som hjelper folk med dette – vi gjør slektsforskning enklere for folk rett og slett, forklarer Jan. Han er ikke alene om å ha stor glede av å hjelpe andre med å finne fram i slektshistorien.

Vi hjelper deg med DIN slektsforskning

– Den hjelpsomme holdningen er gullet i organisasjonskulturen vår. Positiviteten og det høye faglige nivået er gjennomgående på kursene og samlingene som våre fylkes- og lokallag inviterer til. Våre frivillige er ubeskrivelig hjelpsomme. Hos oss får du all hjelpen du trenger for å finne forfedrene dine. Dette er en gullpakke, forteller generalsekretær Lina Bjelland Myrvoll i Slekt og Data. 

lina bjelland myrvoll g.s. i slekt og data
Lina Bjelland Myrvoll
jan edner foto slekt og data 2
Jan Edner

Er du nysgjerrig på slekta?

Du er ikke alene.  Generalsekretæren i Slekt og Data forteller om en sterkt økende interesse for slektsforskning. Stadig flere ønsker å reise tilbake i tiden og bli bedre kjent med forfedrene sine, og i takt med at historiske dokumenter digitaliseres blir slektsforskningen lettere. Der du før måtte oppsøke et arkiv, kan du nå sitte hjemme i din egen sofa og søke opp mye av din egen historie. 

annonse fordeler3822


Oppsøk fagmiljø

Jan Edner er glad for at han oppsøkte et fagmiljø da han startet med slektsforskning.

– Når du starter med slektsforskning vil du trolig bli overrasket over hvor lett det kan være, men du vil også oppdage at det ikke er mulig å finne alt. Mye informasjonen kan finnes, men kanskje ikke der du forventer, og kanskje ikke gjengitt akkurat slik du trodde. Jeg vil derfor gjerne oppfordre folk til å melde seg inn i Slekt og Data. Våre mange frivillige står klare til å hjelpe, og nettsidene våre er fulle av nyttige webinarer og veiledninger som hjelper deg på vei.