REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

sølvi 4

Sprekt samvær er viktig for Sølvi

Hver morgen er Sølvi Vanvik (77) på plass i treningssenteret. Den spreke damen er ikke alene. Hun har ofte med seg en entusiastisk jentegjeng!

Tekst og foto: Per Randers Haukaas

Fra klokken ni til rundt klokken elleve hver morgen i ukedagene vet du hvor du finner Sølvi Vanvik. Da er hun i aksjon i ulike grupper på treningssenteret.

– Du får jo energi av å trene. Det er en god start på dagen. I tillegg er jo det sosiale veldig viktig for meg. Det er kjekt å møte de andre som kommer her for å være med, sier Sølvi Vanvik.

– Vi motiverer hverandre, vet du. En regnfull morgen kan det jo av og til være litt vanskelig å komme seg ut av stuen og av gårde til treningssenteret. Men så vet du at Sølvi vil være der, og sikkert mange av de andre også, forklarer Ingeborg Aasgaard (78), og får bekreftende smil av Paki Tsering (76) og yngstejente i treningsgjengen denne formiddagen, Cathrine Kjeilen Nygaard (56).

– Sølvi er veldig flink og ivrig. Selv om vi andre ikke er her like ofte som henne, er det også viktig for oss å møte til flere av de ulike treningstimene. Det er dessuten så hyggelig å kunne ta en kaffe og en god prat sammen her på senteret før vi drar hver til vårt. Jeg tror at det er like viktig for alle sammen, legger Paki Tsering til.

Cathrine Kjeilen Nygaard sier at hun blir både imponert og inspirert av sine treningsvenninner.

– Jeg har en skade og ønsker å komme tilbake til et mer aktivt liv. Så denne treningen er i så måte en kjempemotivasjon og noe som gir mer energi i hverdagen, fastslår hun.

Ukeplanen til 77-åringen

Januar er måneden for å realisere nyttårsforsetter. Mange strømmer også til treningssentrene. Sølvi Vanvik er der – enten det er i begynnelsen eller slutten av året. Hennes treningsuke hos Aktiv365 starter mandag morgen med slyngetrening og påfølgende yogatime. Det er en perfekt start på uken, mener hun.

– Tirsdag morgen er det «Puls» med hopp og sprett i en halv time. Da blir du god og varm, og klar til å ta en økt med styrketrening. Det inkluderer litt vekter også. Onsdager starter vi kvart over ni med spinning i 45 minutter. Så er det styrketrening for seniorer i 45 minutter. Det hender også at jeg hiver meg med på yoga fra klokken elleve til tolv, ler hun. Torsdag står balansetrening på programmet. Det er viktig, ikke minst for oss litt eldre, å trene balansen. Det er fort gjort å ramle, vet du. Økten denne dagen avsluttes med en time med Yin Yoga. Det er en rolig form for yoga, som er blitt veldig populær.

– Er det ikke fristende å droppe fredagen?

– Nei da. Da er det opp på spinningssykkelen fra kvart over ni til ti. Deretter er det 45 minutter med noe som heter «Tabata». Det er en intensive øvelser i tjue sekunder etterfulgt av ti sekunders pause. Det er veldig god trening.

– Og lørdagen?

– Det hender at jeg er innom da også. Men ikke hver lørdag, smiler hun.

Noe måtte gjøres

Sølvi Vanvik vokste opp på Kronstad i Bergen, der foreldrene hadde sin egen butikk. I 1960 flyttet familien til Landås i en enebolig der hun og mannen fortsatt bor. Hun har jobbet som spesialpedagog i skolen, PP-tjenesten og i barnevernet. Familien bodde i mange år i Sauda, men flyttet tilbake til Bergen i 2008 da Sølvi valgte å bli pensjonist som 62-åring.

– Jeg tenkte at jeg måtte fylle pensjonisttilværelsen min med noe fornuftig. Jeg hadde plutselig så god tid og var blant annet frivillig i Kirkens Bymisjon i syv-åtte år. Jeg var også med på en språkkafé på Landås bibliotek der vi hjalp fremmedspråklige i å bli bedre i norsk.

sølvi 1
SPREK GJENG. De starter gjerne dagen med en treningsøkt eller to. Det gir både energi og glede, mener (fra venstre) Ingeborg Aasgaard (78), Cathrine Kjeilen Nygaard (56), Sølvi Vanvik (77) og Paki Tsering (76). Og etter trening samles de ofte til kaffe og en god prat.

– Og når begynte den aktive treningen?

– I januar 2009 gikk vel startskuddet for det. Vi hadde overtatt familiens gamle hus og det var alltid noe arbeid som måtte gjøres. Vi skulle løfte en kjellerdør, mannen min og jeg, og jeg klarte knapt å løfte døren. Den var heller ikke så tung. Det var jeg som ikke hadde krefter. Så da tenkte jeg at her måtte noe gjøres, forteller hun.

Sølvi Vanvik hadde vært med i en gjeng i Sauda som i en periode møttes klokken sju om morgenen og svømte i bassenget før de gikk på jobb. Så helt ukjent med trening var hun ikke.

– Nå gleder jeg meg til å starte en ny uke med å treffe de andre hver mandag. Både treningen og det sosiale samværet gir meg så mye. Du får jo både krefter og overskudd. Når det gjelder helsen, så er det noe i livet som du ikke har kontroll over. Sånn er det. Jeg prøver å påvirke det jeg kan gjøre noe med for å unngå sykdom, smerte og «ondter». Jeg trener jo ikke for å være med i OL, ler hun.

Eldre trener mer

Og hun er slett ikke alene når det gjelder seniorer på landets treningssentre. Levekårsundersøkelser viser treningsaktiviteten øker mest blant de som er over 67 år. Tallene for 2019 viser for eksempel at nå sier 76 prosent i denne aldersgruppen at de trener minst én gang i uken. 

Styrketrening for seniorer er også blitt mer vanlig. I perioden 2001 til 2007 var det bare tre til seks prosent av de over 67 som svarte at de trente styrke. I 2019 var dette tallet økt til 24 prosent. 

Sølvi Vanvik og hennes treningsvenninner er noen av dem som har styrketrening fast på programmet. Og alt utføres i gruppe.

– Jeg trives best med det. Det er flinke instruktører i all gruppetrening, godt humør og like god musikk når vi holder på sammen. Men det er påfallende at det stort sett bare er damer som er med på gruppetreningene. Mennene går mer for seg selv når de skal trene. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Men jeg kan si at alle menn er hjertelig velkomne til å trene sammen med oss!

nyhetsbrev egenannonse4323

Tiltak for en friskere alderdom 

I folkehelserapporten fra Folkehelseinstituttet heter det blant annet:
– Godt kosthold og fysisk aktivitet kan øke motstandskraften mot sykdom, ulykker, skrøpelighet og funksjonssvikt i eldre år.
– Slike tiltak virker forebyggende mot aldersrelaterte sykdommer som hjertesykdommer og hjerneslag, diabetes type 2, kreft, benskjørhet og brudd, samt demens og depresjon.
– Selv lettere fysisk aktivitet – som spaserturer – ser ut til å være gunstig for eldre, og det kan se ut til at den totale mengden er viktigere enn intensiteten.
– I tillegg til de samme helsegevinstene som hos voksne, er det svært viktig å understreke at fysisk aktivitet er helt avgjørende for å opprettholde og forbedre kondisjon, muskelstyrke og balanse hos eldre.
– Sosial samhandling og gode møteplasser i lokalsamfunnet har en positiv effekt på den psykiske helsen og livskvalitet. Kilde: fhi.no 

PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no