REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

happy,senior,couple,laughing,and,bonding,while,using,laptop,at

Spørsmål om arv og fremtidsfullmakt

De er et pensjonistektepar med både felles barn og særkullsbarn. De er i gang med å skrive fremtidsfullmakt og de har i den forbindelse noen spørsmål om arven i dette. Klikk inn og se hva VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokatene Kjell Morten og Inger Méd

SPØRSMÅL: Takk for fine tips og råd i VI OVER 60, som vi har abonnert på en del år. Vi er i gang med å opprette fremtidsfullmakt, men har en del spørsmål angående arv.

Vi er et pensjonistektepar som har felles barn. Jeg har også et særkullsbarn fra et tidligere ekteskap. Vi har, sammen med særkullsbarnet, laget avtale om at min kone kan sitte i uskiftet bo, dersom jeg faller fra før henne. Avtalen er signert av særkullsbarnet og meg.

Min kone har arvet en del fra sin familie, og vi er alle enige om at deler av arven min kone har mottatt, etter hennes bortgang skal tilfalle hennes egne barn – altså våre fellesbarn og ikke mitt særkullsbarn. Våre felles barn og særkullsbarnet arver jo også meg.

Vi kunne jo tilgodesett fellesbarna med en gave i dag som tilsvarer ønsket fordel, men vil jo da samtidig redusere den økonomiske tryggheten og friheten for oss begge i dag, og for en av oss dersom den ene faller fra.

Her kommer mine spørsmål: 
1. Avtalen om uskifte med særkullsbarnet er ikke tinglyst, må den være tinglyst?
2. Kan vi opprette et testament som skjevfordeler arv, slik at våre felles barn får arv min kone fikk fra hennes familie?
3. Kan en fremtidsfullmakt inneholde ønske om skjevfordeling eller kan der opprettes et testament for dette?
4. Andre løsninger/tips?

SVAR: Takk for viktige spørsmål som er aktuelle for mange! Problemstillingene du tar opp er omfattende og jeg klarer ikke å svare utfyllende på alt innenfor rammene for denne spørrespalten. Men her kommer noen innspill:

1. Arveloven har ingen konkrete regler om hvordan avtaler om uskifte med særkullsbarn skal formuleres eller undertegnes / bevitnes. Det er ingen offentlige skjemaer man kan fylle ut. Erklæringen må «skreddersys» i hver enkelt sak. Eventuelle forutsetninger / vilkår for samtykket bør tas med i erklæringen. Det bør stå med rene ord at erklæringen er ugjenkallelig. Den må undertegnes av særkullsbarnet. Det er ingen formelle regler som krever bevitnelse – men to vitner er ryddig. Det er intet krav at du og/ eller din kone også undertegner erklæringen – men det er ikke feil at dere også undertegner. Husk at særkullsbarnets forhåndssamtykke gir din kone en mulighet til å sitte i uskiftet bo – men ingen plikt til å sitte i uskifte. Hvis hun velger uskifte når du faller fra kan hun sitte i uskiftet bo til hun dør – eller skifte i levende live etter en periode i uskiftet bo. 

Det er ikke mulig å få slike erklæringer tinglyst. De må oppbevares fornuftig og passes godt på. Hvis du oppretter et testament kan du legge erklæringen som et vedlegg til testamentet og deponere testamentet i din lokale tingrett. Da kommer erklæringen med i skifteoppgjøret når testamentet legges frem av retten når du faller fra. 

2. Dere kan (og bør) opprette et testament som redegjør for avtalen om uskifte og fordeler arven slik dere ønsker mellom barna. Hvordan testamentet skal formuleres vil avhenge av mange forhold – blant annet av hvor stor del av de totale verdiene dere etterlater dere som kommer fra mormor og morfar. Er din kones arv gjort til hennes særeie? Dere må forholde dere til reglene om fellesbarnas krav på pliktdelsarv. I noen tilfeller må vi opprette testament for begge foreldrene – og bruke av begges verdier – for å få regnestykket til å gå opp. I årene som kommer – frem til den siste av dere faller fra – vil dere bruke noe og spare noe. Eiendommer kan bli solgt og nye eiendommer kan bli kjøpt. Det kan være vanskelig her og nå å formulere presist hvilke verdier fellesbarna skal arve «ekstra». I noen tilfeller beregner vi en brøk av totalen i stede for å knytte arven til konkrete eiendeler. 

3. Fordelingen av arv hører hjemme i et testament – ikke i en fremtidsfullmakt. Hvis dere vil at arven skal bli fordelt annerledes enn det som automatisk følger av arveloven må dere opprette et testament. Men fullmaktsgiver kan i fremtidsfullmakten gi fremtidsfullmektigen i oppgave å dele ut forskudd på arv. I så tilfelle skal det skje i tråd med testamentets bestemmelser. Fremtidsfullmakten kan legge føringer på hvordan dette skal gjennomføres. 

4. Fortsett i det gode sporet! Les gjerne denne utgavens jussartikkel om «Hvordan sikre lengstlevende». Få på plass samtykkeerklæringen om uskifte, testamentet og fremtidsfullmakten. Send testament (vedlagt uskifteerklæringen) til oppbevaring og registrering i tingretten. Pass godt på den originale fremtidsfullmakten. Vurder om dere skal få hjelp av en advokat til å få på plass innhold og det formelle. Dette er viktige spørsmål og det er synd hvis noe blir feil. 

Uansett – lykke til!