cheating,and,infidelity,concept.,woman,holds,white,shirt,of,her

Er det håp om et godt samliv etter utroskap?

Mannen hennes hadde hatt et forhold til en annen kvinne i flere år. Men han vil fortsette ekteskapet. Mye på grunn av at er «krevende å måtte flytte» og at det blir «komplisert med familietradisjonene». Hun er usikker på om det er noe håp om en lykkelig alderdom sammen. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

Jeg har nylig oppdaget at mannen jeg giftet meg med for mer enn 30 år siden har hatt en elskerinne i flere år. De har møttes jevnlig. Det var en SMS på mobilen hans som avslørte ham. Passordet til telefonen hans har jeg alltid visst. Jeg sjekket hvem meldingen kom fra. Det var en tidligere kollega han hadde nevnt for meg. Jeg sjekket også tidligere SMS-er fra den samme damen. Enkelte var ganske intime, og det var mange av dem, sendt over lang tid. Måten han hadde svart på var ikke mindre intim, og dermed var katta ute av sekken. Han måtte innrømme at han og damen hadde hatt et forhold i flere år. Jeg ble rasende, fortvilet, skuffet og sjalu.

Det de hadde hatt sammen var åpenbart mer spennende og nært enn alle hverdagene vi har delt. Det verste var egentlig ikke sexen de hadde hatt sammen. Det gjorde atskillig vondere og såret meg mer at han åpenbart hadde delt tanker og drømmer med henne på en dypere måte enn vi har fått til de siste årene. Mens jeg har gått rundt og følt meg ensom, har han vært fortrolig med henne. 

annonse fordeler3822

Likevel vil han fortsette ekteskapet, og han har lovet å aldri treffe henne mer. Årsaken han oppgir til at han vil fortsette ekteskapet svir også. Han synes det er krevende å måtte flytte, dele alle eiendelene vi har skaffet oss gjennom årene, som hus, hytte, båt og fotografier. Han mener også at det blir mer komplisert å holde familietradisjonene ved like uten meg. Jeg vil tro han er redd de voksne barna våre vil ta avstand fra ham når de får høre om utroskapen. Han sier også at han fortsatt er glad i meg. Men man gjør da ikke slikt mot noen man er glad i?

Jeg har spurt ham om hvorfor han ikke kunne tenkt på disse komplikasjonene før han var utro. Hans svar er at han ble fristet, og at jeg hadde så mye mer seksuell erfaring enn han. Dessuten var hun mer frigjort enn meg, slik at han kunne få dekket noen av sine innerste uoppfylte seksuelle ønsker. 

Etter han fortalte dette har jeg hatt en motsatt reaksjon enn hva jeg forventet. Sexlivet blomstrer selv om humøret mitt svinger i alle retninger. Noen dager er jeg så rasende at jeg for første gang i mitt liv nesten blir fysisk utagerende. Andre ganger er jeg så trist at jeg bare vil ligge helt stille i senga og ikke stå opp.

Jeg trodde det var i yngre år folk var utro? Tror du det er noe håp for at vi kan få en lykkelig alderdom sammen?

Turid

nyhetsbrev egenannonse gronn

Alder er dessverre ikke noen garanti mot utroskap. Den eldste jeg har møtt som var utro mot sin ektefelle var 93 år gammel. Det som såret hans kone mest var at han og elskerinnen hadde en fortrolighet hun aldri hadde opplevd. Dere er ikke alene om det – forskning har vist at for kvinner er det fysiske ved utroskap mindre viktig enn den mentale utroskapen.

Det er mye tillit som må bygges opp for at du kan tørre å stole på ham igjen. Det kan ta år, og du må velge å legge det som har skjedd bak deg. For noen hjelper det at den som har gått bak ryggen på partneren er åpen om alle gjøremål, hvor han er og hvem han møter. Det holder ikke at han sier han er glad i deg. Det må han bevise med handling. Jo lengre utroskapen har foregått, desto vanskeligere blir det ofte å reparere ettervirkningene. Det er enklere å komme over det jeg kaller for «julebordsutroskap» enn noe som foregår over lengre tid, og innebærer mye planlegging og mange løgner.

Du kan neppe leve i lengden med et samliv basert på at det er vanskelig å dele eiendeler. At han er redd barna deres skal ta avstand fra ham, blir også helt feil fundament for et godt forhold. For at du skal klare å legge dette bak deg vil jeg også tro at det er viktig at han viser oppriktig anger, og bekrefter deg og parforholdet på en annen måte enn han har gjort til nå.

At du hadde mer seksuell erfaring før du møtte ham er en dårlig unnskyldning. Hans bemerkning om at hun var mer frigjort enn deg er nok et forsøk på å gi deg noe av skylden for noe han har gjort. Har dere blitt enige om at sex og forhold med andre ikke er akseptabelt, er det uansett et svik å ikke holde seg til avtalen.