REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

hovedbildeloiredalen

Majestetiske slott og herskapelige hager i Loiredalen 

VI OVER 60 og Linnea Reiser inviterer til en fantastisk tur der vi reiser og besøker noen av de mest imponerende slottene og hagene i Loiredalen!

Bli med til Loiredalen, et av de mest slottstette områdene i Europa, hvor vi stopper i idylliske byer, opplever vakker natur og selvsagt besøker storslåtte slott med tårn og spir og alt som hører et slottseventyr til. Slottet Villandry, med verdens vakreste kjøkkenhage, Chenonceau, «de syv damers slott», med sine elegante interiører, samt det kongelige slottet i sjarmerende Amboise, står blant annet på menyen. Og som seg hør og bør når man er i Frankrike spiser vi deilig mat, smaker på god vin og rusler over brosteinsbelagte gater langs floden Loire. Dette er turen for estetikere og livsnytere!

AVREISE: 1. september 2024 – 5 dager
Pris per person fra kr 20.500,- i dobbeltrom
Enkeltromstillegg kr. 3.500

img 0828

Høydepunkter

– Slottet Villandry med verdens vakreste kjøkkenhage
– Middelalderbyen Amboise med sitt kongelige slott
– Slottet Chenonceau, «de syv damers slott», med flott hage, vakre interiører og en interessant historie om 7 mektige kvinner
– Malerisk landskap langs Loire-floden
– Vakre middelalderbyen med genuin fransk atmosfære

Det gunstige klimaet, det rike jordsmonnet, den storslåtte naturen med enorme skoger til jakt og fiske, samt nærheten til Paris gjorde tidlig Loiredalen til et attraktivt tilholdssted for det franske aristokratiet. På små høydedrag langs de myke bakkesidene som omgir floden Loire bygde de sine majestetiske slott og borger, og rundt slottene anla de sine hager som på grunn av det milde klimaet og det rike jordsmonnet byr på en overveldende frodighet.

img 1090
img 0840

De gode avlingene sørget for velstand til området som igjen la grunnlag for vakre byer hvor middelalderarkitekturen er godt bevart den dag i dag. I løpet av 5 aktive dager kommer vi til å besøke flere vakre slott og hager, stoppe i idylliske småbyer, teste ut lokale viner på en vingård, samt spise god fransk mat på restauranter som er smakfullt innredet.

Dagsprogram:

Dag 1, 1. september

Vi lander på Charles de Gaulle, hovedflyplassen for Paris og den nordlige delen av Frankrike, samler gruppen og går ut til den ventende bussen som skal ta oss sørvestover til den magiske Loiredalen. Selve kjøreturen tar drøye 3 timer, men for å gjøre kjøreturen kortere har vi lagt inn et stopp underveis:

Parc Floral de La Source ligger like utenfor Orléans og er et storslått hageanlegg med flere ulike hagerom: På sin absolutte høyde akkurat da vi besøker hagen er nok områdene med Dahlia (georginer) samt ulike typer prydgress. Trærne, som skal være formklippet som skyformasjoner, skal være en opplevelse uansett årstid! Det er mulig å få seg en kaffe- eller tekopp og noe å bite i tilknytning til hageanlegget før gruppen samles og kjører videre sørvestover.

the,parc,floral,de,la,source,,a,garden,situated,to
Parc Floral de La Source

Vi ankommer Hôtel Domaine des Thômeaux, som holder til i en vakker herregård fra 1700-tallet og hvor vi skal overnatte i to netter, utpå sen ettermiddag/tidlig kveld. Hotellet byr på elegante rom og har også en egen SPA-avdeling, så ta gjerne med badetøy.

Etter innsjekk samles gruppen til kveldens 3-retters velkomstmiddag i hotellets elegante restaurant L’Ardoise.

Dag 2

Vi våkner i vakre slottsrom og går ned for å spise frokost. Fransk frokost består gjerne av nybakt baguette, gode croissanter, hjemmelaget syltetøy og Café au lait, sterk kaffe med en solid porsjon varm melk, men frokostbuffeten på vårt hotell byr selvsagt også på det meste et norsk frokosthjerte kan begjære.

Dagen starter med en kort kjøretur til slottet Domaine de Chaumont sur Loire: Den klassiske slottshagen er en fargeglad og formsterk opplevelse i seg selv med velkomponerte blomsterrabatter med slottet som elegant bakgrunnskulisse. Hvert år inviteres dessuten ulike franske samt internasjonale landskapsarkitekter, designere og kunstnere hit for å skape egne showhager i et eget område av hagen: Et slags fransk motsvar til engelske Chelsea Flower Show med andre ord, men som til forskjell fra Chelsea Flower Show altså pågår i flere sommermåneder i stedet for kun i en kort, hektisk uke.

img 1380
Slottet Domaine de Chaumont sur Loire

Vi har satt av rikelig med tid til å oppleve dette unike stedet med sine mange spennende showhager, og vi spiser også lunsj her (på egenhånd) i et av områdets hyggelige spisesteder. Det finnes også en velassortert bokhandel her med mange hagebøker primært på fransk, men også på engelsk. 

Til avtalt tid etter lunsj samles gruppen for å sette seg inn i bussen og kjøre til Blois, en middelalderby som også byr på et flott slott (Chateau de Blois), med et slottsområde som er verd å rusle rundt i. Slottet har aner tilbake til 800-tallet, i 854 ble det sågar angrepet av våre egne vikinger. Slottet er gjenoppbygd flere ganger, og var i en periode blant annet favorittslottet til Kong Louis XII. Det var også her Jeanne d’Arc ble velsignet av erkebiskopen før hun dro med hæren for å drive ut engelskmennene i nærliggende Orléans.

royal,chateau,de,blois,aerial,panoramic,view,in,france
Chateau de Blois

Etter en ruslerunde i slottsgården, får vi litt tid til rusle rundt i de fine historiske gatene i middelalderbyen Blois (ca. 50.000 innbyggere) på egenhånd for å se på folk, ta en kaffe på en fortauskafé eller handle litt: Kanskje litt fransk marmelade eller en eske utsøkt fransk sjokolade havner med hjem i bagasjen?

Dagen avrundes med en felles 3-retters middag i Restaurant L’Oratoire sentralt i Blois. Restauranten byr på vakre interiører, en fin restauranthage omringet av middelalderske miljøer, og selvsagt veldig god mat! Mer stemningsfullt fransk enn på L’Oratoire kan det neppe bli.

DAG 3

Vi spiser frokost og sjekker ut av vårt fine herregårdshotell, for vi skal reise litt lenger sør i Loire-dalen for å bo 2 netter på et nytt slottshotell, kjent blant annet for sin fine hage! Mer om den hagen senere …

Dagens første stopp er Amboise hvor vi tar en runde i det imponerende kongelige slottet som blant annet var hjemmet til Kong Carl VII og senere Frans I, og hvor den italienske vitenskapsmannen og maleren av Mona Lisa, Leonardo Da Vinci, som var god venn med den franske kongefamilien, ligger begravet i slottskapellet. Slottet er omgitt av en elegant formklippet hage som vi også får stiftet bekjentskap med etter den guidete omvisningen inne i slottet.

amboise castle2
Amboise castle

Etter slottsrunden får vi også mulighet til å oppleve den velbevarte bykjernen i vesle Amboise med sine trange gater og sine mange bindingsverkshus med røtter tilbake til før 1500-tallet. Tid til en kaffe og en «pain au chocolat» på en fortauskafé blir det sikkert også. Leonardo Da Vinci hadde sågar et eget hus i Amboise. Stedet ligger midt i byen og for de som ønsker det blir det muligheter til å besøke huset han bodde i, et hus som forøvrig er omgitt av en flott parkaktig hage.

Loire-dalen er kjent for sine mange gode viner og et besøk i Loire dalen er ikke komplett uten å smake litt på noen av dem. På Caves Ambacia stifter vi bekjentskap med noen av druesortene som dyrkes i området og vi får smake litt på noen ulike viner før vi setter oss i bussen på vei til neste stoppested som er Chenonceaux og slottet Chenonceau.

img 1036
img 1233
Slottet Chenonceau

Slottet Chenonceau ligger bokstavelig talt midt i floden og er omgitt av et hageanlegg med impulser fra både renessansen og barokken. Interiørmessig er også slottet en estetisk opplevelse. Slottet har kallenavnet «De 7 damers slott» da 7 bemerkelsesverdige kvinner har bodd i slottet, blant annet Dronning Katarina av Medici. Mer om disse 7 bemerkelseverdige kvinnene får du høre under omvisningen.

Vi samles i bussen for å kjøre videre til elegante Château de la Rozelle hvor vi sjekker inn på våre fine slottsrom før vi samles til felles 3-retters middag i slottshotellets egen restaurant.

DAG 4

Etter vår frokost servert fra en rikholdig frokostbuffet i nydelige omgivelser, samles vi i bussen for å kjøre til dagens første severdighet:

Vi starter dagen med å besøke hagen til Château de la Bourdaisière som blant annet er kjent for sin gigantiske samling Dahlia (georginer): Hvert år plantes det hele 5000 planter og 400 ulike sorter Dahlia i hagen og i månedsskiftet august/september er de på sitt blomstrende høydepunkt! I tillegg til Dahlia, er hagen også kjent for sin store samling tomater: Det dyrkes flere hundre sorter tomater her hvert år og det arrangeres sågar en årlig tomatfestival. Vi ser på hagen og den som har lyst på en kopp formiddagskaffe, kan besøke stedets hyggelige hagekafé.

Neste stopp på listen i dag er slottet Villandry har det mange hagedesignere verden over hevder er verdens vakreste kjøkkenhage. Når man selv ser hvordan roser og solsikker byr rosenkål og purreløk opp til dans, forstår man fort hvorfor nettopp franskmennene har utviklet en egen hagestil kalt «potager», som kan oversettes til «dekorativ kjøkkenhage» på godt norsk: En stil hvor man på utsøkt fransk vis blander spiselige blomster med grønnsaker, bærbusker og frukttrær. Hageanlegget her har blitt avbildet i utallige blader og bøker og mange tv-team, blant annet BBC og Monty Don, har vært her og filmet. Denne hagen er en appetittvekkende opplevelse!

img 0828
img 0808

Etter besøket kjører vi videre til Langeais, en idyllisk landsby som plukket ut av et postkort. Midt i byen troner slottet Château de Langeais som i likhet med de fleste andre byer i Loire-dalen har gitt opphavet til bebyggelsen. Slottet er kjent for sine fine hage, men også for at det var her kong Charles VIII og Anne av Bretagne giftet seg i 1491. Vi får tid til å rusle rundt både i slottshagen og i denne idylliske byen på egenhånd,  og det blir tid til å spise lunsj på egenhånd i en av de mange koselige kafeene her.

landmarks,of,france ,castles,of,loire,valley, ,impressive,langeais
Château de Langeais

Etter lunsj kjører vi videre til Fontevraud som er kjent for sitt kongelige kloster, the Royal Abbey of Fontevraud, som står på Unesco sin verdensarvliste. Klosteret ble påbegynt rundt 1110 og var et såkalt «dobbeltkloster» med både munker og nonner på et og samme sted. Det ble bestemt at ordenens leder alltid skulle være en kvinne, en tradisjon som tiltrakk seg mange rike og adelige abbedisser gjennom årenes løp, blant annet medlemmer av den franske kongelige Bourbon-familien. I 1792 ble det i Frankrike påbudt at alle klostre skulle evakueres, og frem til 1963 var derfor denne kulturskatten et fengsel. I dag eies klosteret av det franske kulturdepartementet som foretok en omfattende restaurering i 2006. Klosteret er fullt av historiske skatter, som gravene til kong Henrik II av England, hans kone Eleanora av Aquitaine og deres sønn Rikard I av England. Klosteret byr også på en flott klosterhage!

exterior,of,the,abbey,church,of,the,royal,abbey,of
The Royal Abbey of Fontevraud

På slutten samles gruppen i hotellets hyggelige restaurant for å spise vår 3-retters avskjedsmiddag. Under middagen blir det garantert mange fine slottsopplevelser å diskutere med resten av gruppen. 

DAG 5

Alle eventyr har en slutt og det har også vårt slottseventyr i Loiredalen, men flyet vårt mot Oslo avgår først utpå kvelden så vi har en full dag med fine opplevelser foran oss.

Vi stresser ikke denne morgenen og nyter en siste frokost i Frankrike for denne gangen før vi samles i bussen og kjører i retning Paris og flyplassen Charles de Gaulle. Bussturen til flyplassen tar drøye 3 timer, men vi stopper etter et par timer for å besøke Fontainbleau som både er en idyllisk småby hvor vi kan spise lunsj, men som dessuten er kjent for sitt kongelige slott; Château de Fontainebleau, påbegynt av kong Frans I og videreutviklet av Henrik II av Frankrike og Katharina de’ Medici. Slottet har siden 1981 stått på UNESCO sin verdensarvliste: Flere franske konger er født her og slottet har gjennom århundrenes løp hatt mange kongelige gjester, blant annet dansk-norske Christian VII. Slottet er omgitt av enorme edelløvskoger, hvor de kongelige tidligere drev jakt på bl.a. dåhjort og villsvin, men slottsområdet byr dessuten på et elegant hageanlegg i karakteristisk renessansestil. Vi kunne ikke fått en mer majestetisk avrunding på turen enn dette!

img 0980
img 0973
img 1302

Vi ankommer Charles de Gaulle i god tid (cirka 2 timer) før vår flyavgang Oslo/Gardermoen

PRAKTISK INFORMASJON: 

 • Vi flyr med SAS SK 837 fra Oslo Gardermoen søndag 1. september klokken 1100 og lander på Charles de Gaulle (Paris) klokken 1310.
 • Vi returnerer med SAS SK 836 fra Paris/Charles de Gaulle torsdag 5. september klokken 2015 og lander på Gardermoen (Oslo) klokken 2225.
 • Man kan sende 1 stykk bagasje på 23 kg. I tillegg kan man ha med en veske/mindre bag i flyet.
 • Man bør møte opp på flyplassen i god tid før avgang, en generell anbefaling er 2 timer før avgang.
 • Norsk reiseleder med stor kunnskap om hage er med fra og til Norge. Reiseleder møter folk ved Gaten (avgangsstedet) på Gardermoen.
 • De første 2 netter overnatter vi på hotellet Domaine des Thômeaux. De etterfølgende 2 netter overnatter vi på hotellet Château de la Rozelle. Begge hotellene er såkalte franske slotts-/herregårdshoteller.
 • Frokost inngår samtlige dager (4 frokoster)
 • I tillegg inngår 3 x 3 retters middager i restaurantene tilknyttet hotellene vi overnatter på. En kveld spiser vi 1 x 3-retters middag på Restaurant L’Oratoire i byen Blois.
 • Øvrige måltider (dvs. lunsjer) står man for selv, men vi besøker alltid steder hvor det er tilgang til hyggelige spisesteder som serverer enklere, men gode måltider. 
 • Inngangsbilletter til diverse hager, slott, klostre, etc. er inkludert i turen og dette tar reiseleder seg av. Det finnes også egne lokale engelsktalende guider på de fleste av besøkene.
 • Gruppen har egen buss fra og til flyplassen og i løpet av hele turen.
 • Prisen for denne turen som beskrevet over er kr 20.500.-. Enkeltromstillegget er kr 3.500.
 • Det kan tilkomme et valutatillegg hvis den norske kronen skulle synke betydelig mot Euro.
 • Det tas forbehold om endringer i programmet som skyldes ting vi ikke rår over.
 • Linnea Reiser er medlem av Reisegarantifondet som er din sikkerhet for en trygg reise.

Ved bestilling av reise:

 • Vennligst send en epost til bestilling@linneareiser.no  med følgende informasjon:
 • Fullt navn (VIKTIG! eksakt samme navn som i ditt pass), Adresse, Telefonnummer og E-postadresse.
 • Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom samt oppgi hvem du eventuelt skal dele rom med.
 • Oppgi om du har noen diettkrav.

Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise. Mer omfattende reisevilkår kan du lese om på linneareiser.no

Turoperatør: Linnea Reiser

Telefon 92 44 55 63