– Kan jeg virkelig få AFP uten å jobbe?
Hun er 60 og har blitt tilbudt en sluttpakke med en oppsigelsestid på 24 måneder uten arbeidsplikt, slik at hun ikke mister retten til AFP. Men er det sånn det fungerer? Arbeidsrettsadvokaten svarer.
SPØRSMÅL: Jeg er 60 år og har arbeidet de siste 15 årene i en stor bedrift i privat sektor som er tilknyttet AFP-ordningen. Jeg er tilbudt en sluttpakke, og arbeidsgiver foreslår at jeg gis en oppsigelsestid på 24 måneder uten arbeidsplikt slik at jeg ikke mister retten til AFP. Jeg synes dette høres for godt ut til å være sant.
SVAR: Her er arbeidsgiver på ville veier. For å få innvilget søknad om AFP er ett av vilkårene at du på uttakstidspunktet (tidligst ved fylte 62 år) og tre år sammenhengende før dette, er ansatt og reell arbeidstaker i bedrift tilsluttet AFP-ordningen, jf. AFP-vedtektene § 3-2. Med reell arbeidstaker mener Fellesordningen at du fysisk er på jobb og utfører arbeid.
Det er imidlertid i AFP-vedtekten § 3-2 (5) gjort et viktig unntak for situasjoner der du har mottatt oppsigelse som følge av blant annet konkurs og nedbemanning og dermed ikke har et reelt arbeidsforhold på uttakstidspunktet. Dette gjelder imidlertid kun for den som har fylt 62 år, eller fyller 62 år i løpet av den ordinære oppsigelsestiden.
Vedkommende må da søke om AFP innenfor det som er ordinær oppsigelsestid og oppfylle de øvrige vilkårene for AFP innenfor oppsigelsestiden. Uttak av AFP må være i løpet av oppsigelsestiden eller senest den første i måneden etter oppsigelsestidens utløp. Med ordinær oppsigelsestid menes den oppsigelsestid som følger av arbeidsavtalen eller arbeidsmiljøloven. Dersom det i forbindelse med oppsigelsen avtales lenger oppsigelsesfrist vil denne ikke medføre rett til AFP.
Viktig: Den ansatte må motta oppsigelse fra arbeidsgiver, hvilket innebærer at dersom det inngås avtale om frivillig fratreden og eventuell sluttpakke, vil ikke dette unntaket komme til anvendelse. Inngåelse av fratredelsesavtale med mottak av sluttpakke eller andre ytelser fra nåværende eller tidligere arbeidsgiver kan derved medføre at den ansatte ikke vil kunne få innvilget søknad om AFP.
Unntaket gjelder kun der hvor den ansattes arbeidsoppgaver hos arbeidsgiver har opphørt, og vedkommende dermed ikke utfører arbeid i oppsigelsestiden. Dersom den ansatte faktisk er i arbeid i tilsluttet bedrift i oppsigelsestiden får vedkommende ansiennitet på vanlig måte.