REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

a,coffin,decorated,with,many,flowers,and,candles,in,a

– Skal vi velge privat eller offentlig skifte?

De åtte arvingene etter en ugift og barnløs onkel lurer på om de skal velge privat eller offentlig skifte. VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Min barnløse, ugifte onkel døde nylig. Vi er til sammen åtte nevøer og nieser. Vi tror ikke han har testament. Bør vi skifte privat eller offentlig?

SVAR: De aller fleste velger privat skifte, men det er særlig to forhold dere bør vurdere før dere tar et valg.

Det første – og viktigste – er om dere har oversikt over aktiva og passiva? Dere må ikke velge privat skifte hvis dere ikke er helt sikre på at onkel har større verdier enn gjeld. Hvis dere velger privat skifte, blir dere ansvarlige for gjelden hans, selv om gjelden er større enn verdien.

Det andre dere må ta stilling til er om dere kan samarbeide, og om dere klarer å håndtere arveoppgjøret. Hvis en av arvingene er en notorisk kranglefant eller noen av arvingene er bitre fiender og ikke kan samarbeide om noe som helst, kan det i mange tilfeller være like greit å begjære offentlig skifte.

Ved privat skifte ordner arvingene selv med arveoppgjøret. Dere må starte med å sende inn skjemaet «Erklæring om privat skifte av dødsbo» til tingretten / byfogdembete der avdøde bodde da han døde. Retten utsteder skifteattest og overlater til arvingene å følge opp alle spørsmål. Mange arvinger velger privat skifte, men ber en advokat bistå dem med deler av bobehandlingen. Det er i mange tilfeller en
ryddig og god løsning. Avdøde kan i sitt testament ha utpekt en advokat som sin testamentsfullbyrder. I disse tilfellene er det testamentsfullbyrderen som styrer arveoppgjøret.

Det er ikke flertallet av arvingene som avgjør om det blir privat eller offentlig skifte. Det holder at en av dere krever offentlig skifte.

Ved offentlig skifte settes arbeidet med arveoppgjøret bort til en advokat. Bobestyrerens honorar dekkes av boets midler før arven utbetales til arvingene. Bobestyreren er underlagt rettens kontroll.

Hvis avdøde ikke hadde minst 45.000 kroner i banken, vil retten forlange at den som krever offentlig skifte betaler inn denne summen på forskudd. Vedkommende får beløpet tilbake hvis det viser seg at det er verdier i boet.

nyhetsbrev egenannonse4323