Konkurranse! Du kan vinne gavekort fra Stormberg på 5000,- Klikk deg inn og delta HER

photo,of,elderly,woman,unhappy,sad,upset,negative,dislike,disgusted

– Jeg har blitt følelsesløs av lykkepiller

SEXOLOGEN SVARER: Mange tror at du blir lykkeligere av «lykkepiller». Det skjer dessverre ikke, du blir bare mindre i dårlig humør. Marianne ble deprimert da hun ble tvunget til å førtidspensjonere seg. Hun fikk utskrevet lykkepiller, men sliter med bieffekter som at forholdet til mannen har forandret seg. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg er en kvinne som har levd mange gode år med mannen i mitt liv. Vi er nå begge 65 år gamle og opplever nå visse utfordringer. Etter jeg mistet jobben, eller rettere sagt, etter jeg ble tvunget til å ta førtidspensjonering, fikk jeg diagnosen mild depresjon. 

Jeg har stått på hele livet og vært svært ærekjær i jobben. Jeg ble bitter da bedriften jeg var ansatt i skjøv meg stadig mer til side og overlot mine arbeidsoppgaver til yngre kollegaer. Ofte var det min jobb å lære dem opp. Jeg følte at min innsats ble stadig mer usynlig. Da ledelsen foreslo sluttpakke, lenge før jeg selv hadde planlagt å pensjonere meg, gjorde det vondt. Jeg slet såpass at jeg fikk utskrevet såkalte lykkepiller av fastlegen.

Mannen min har hele tiden støttet meg, men vi begge sliter nå med at forholdet vårt har forandret seg. Vi koser nesten aldri, og jeg som tidligere kunne sprudle og le, være den som diskuterte og fulgte med, har blitt «flatere» i humøret og dårligere til å engasjere meg. Jeg gleder meg ikke over ting som tidligere, og er mindre sosial enn før depresjonen, eller før jeg mistet jobben.

Jeg har også problemer med å fylle dagene med meningsfulle aktiviteter. Vennene mine var stort sett de jeg traff på jobben. Siden de ikke støttet meg da jeg ble fryst ut, har jeg liten lyst til å opprettholde kontakten. Mannen min jobber fortsatt og skjønner ikke min situasjon. Til tross for støtten lever vi nå parallelle liv og har færre felles aktiviteter.

Det er mulig vi har glidd stadig mer fra hverandre kan forklares med at absolutt all sexlyst forsvant da depresjonen kom. Jeg tenker ikke på sex en gang, og vi har helt sluttet med kosen og flørten vi tidligere hadde som omgangsform. Jeg sliter også med at jeg ikke har noe å fortelle ham når han kommer hjem. Jeg har jo ikke opplevd noe, så hva skal jeg fortelle? At jeg har sett et intetsigende program på TV eller at jeg har vasket gulvene? Jeg vil så gjerne tilbake til da jeg følte mer, og mer intenst. Og jeg vil ha tilbake mannen min som kjæreste.

Marianne 

SVAR: Overgangen til pensjonisttilværelsen kan være vanskelig. Særlig om du ikke har valgt det selv, og har mye av identiteten din i jobben. Å finne en aktivitet der du møter andre og opplever utfordringer og mestring er en god måte å komme over depresjoner.

Mange kaller antidepressive medikamenter, eller SSRI-preparater, for «lykkepiller». Det gjør at mange tror de skal bli lykkeligere. Det skjer dessverre ikke. Pillene virker slik at du blir mindre i dårlig humør. En bieffekt er svært ofte at antidepressiva også tar bort toppen av følelsene. De som består av spenning, den intense lykkefølelsen og euforien. Slike følelser vi opplever når vi tenner og har god sex. Dessverre går bruk av slike piller ofte ut over lysten på sex. De går for mange også ut over evnen til å få orgasme.

Det som kan hjelpe er å bytte type SSRI-preparat, eller redusere dosen i samarbeid med lege. Andre forteller de får hjelp om de bruker lengre tid på oppvarming og forspill.

annonse fordeler3822

Mange får ikke tenning og har sex for husfredens skyld. Da er det mange som forteller at de mister konsentrasjonen. Noen beskriver sex uten tenning som en «utenfor kroppen-opplevelse», det gjør på sikt at lysten blir enda mindre.

Depresjon fører jo gjerne til passivitet. Kanskje litt av gleden kommer tilbake om du også bryter noen mønstre. For å få tilbake kjæresten er det viktig at du selv spiller på gamle strenger, og er den som tar initiativet til flørt og kjærtegn. 

Pynt deg og lag romantiske middager sammen der dere har den gode samtalen. Lag situasjoner med gode kjærtegn der dere kan bryte kjedelige vaner, og få tilskudd av kjærlighetshormonet oksytocin, som etter min erfaring er beste medisinen mot depresjon.