Konkurranse! Du kan vinne gavekort fra Stormberg på 5000,- Klikk deg inn og delta HER

senior,woman,takes,pill,with,glass,of,water,in,hand.

Vær forsiktig når du kjøper medisin på nettet

Det er lettvint å kjøpe medisinene sine fra godstolen, men vær nøye med hvilket nettapotek du bruker – ikke alle er like seriøse.

TEKST: Jenny Micko FOTO: NTB

Siden 2016 har det vært tillatt å selge reseptpliktige legemidler på nett i Norge. Det betyr at Norske nettapotek som er registrert og godkjent av Legemiddelverket har lov til å selge reseptbelagte og reseptfrie legemidler. Men pass på at du handles hos et godkjent nettapotek. Mange av de utenlandske nettapotekene er ulovlige, og kan selge både falske og ulovlige medisiner med manglende eller skadelig virkning. Også kosttilskudd, selv om markedsføringen ofte sier «100 prosent naturlig», kan inneholde ulovlige ingredienser uten at det er oppgitt på pakken. Det gjelder for eksempel potensmidler og slankemidler. På den måten kan du uforvarende få i deg stoffer som kan gi alvorlige bivirkninger og gi reaksjoner når de tas sammen med andre medisiner. 

Ingen forsikring

Medisiner som selges lovlig i Norge omfattes av en forsikringsordning som gir deg som pasient trygghet dersom det oppstår skader som følge av bruken. Får du skader av medisiner som er kjøpt ulovlig på nettet står du ofte uten rett til erstatning. I tillegg til helsefaren er det også ulovlig å kjøpe reseptpliktige medisiner fra utlandet. Både reseptfrie og reseptpliktige legemidler kan bli stoppet i sendinger fra utlandet. Selv om du har fått resept av norsk lege, er det ikke lov å kjøpe tilsvarende legemiddel på internett fra utlandet.

En useriøs nettside kan avsløres ved at den ikke inneholder kontaktinformasjon som telefon, adresse, kontaktperson eller ansvarlig, men kun e-postadresse. Den selger et bredt utvalg av legemidler til svært lave priser, og ofte legemidler av typen sterkt smertestillende, sterk sovemedisin, midler mot ereksjonssvikt, slankemidler, antibiotika, hormonpreparater og dopingmidler. Felles for disse legemidlene er at de ikke kan selges uten resept fra lege i de aller fleste land. All informasjon om legemidler, også kosttilskudd som det reklameres for i ukeblader, bør vurderes ut fra kildens troverdighet, og dette gjelder ikke minst internettsider.

1024266961

Derfor velger vi å handle reseptpliktige legemiddel på nett

– 79,5 % – Kunne se hvilke resepter jeg har.
– 53,6 % – Kunne se når reseptene utløper på dato.
– 42,4 % – Bestemme alternative pakninger uten påvirkning fra den apotekansatte.
– 40,3 % – Kunne se hva egenandelen blir for ulike pakninger.
– 31,9 % – Justere antallet pakninger ved behov.
– 20.9 % – Kunne lese mer om medisinene.
– 11,8 % – Kunne bestille kjølevarer.
– 8,7 % – Annet
Kundeundersøkelse farmasiet.no. Øvrige kilder: helsenorge.no

Trygg innlogging

Men hvor enkelt er det å bestille medisiner gjennom et nettapotek? Vi har spurt Farmasiet som er et av Norges største nettapotek, og leverer apotek- og reseptvarer til hele landet og over 500.000 kunder. 

– Vi har tilgang til alle resepter som ethvert annet fysisk apotek. For å få oversikt over egne resepter, går du inn på «bestill reseptvarer», og logger deg inn med BankID som er samme enkle og trygge innlogging som i nettbanken. Som kunde får du tilgang til resepter som er tilgjengelige for bestilling. Når reseptvarene er lagt i handlevognen, er det mulig å fortsette med bestilling av andre apotekvarer i samme forsendelse. Handelen avsluttes med at du går til kassen for betaling og velger ønsket leveringsalternativ. Vi tilbyr gratis frakt, men om kunden ønsker levering hjem på døra, koster det litt ekstra. For kunder som har frikort, får apoteket den informasjonen fra Helfo. Vi sender også kjølevarer, sier Driftsdirektør i Farmasiet, Stig Henning Pedersen.

Enkelt og rimelig

– Hvilke fordeler er det med å bestille medisiner på nett?

– Det er enkelt og raskt, apoteket er alltid åpent og du kan få varene levert hjem på døren. Du har full oversikt over egne resepter og kan holde kontroll over hvilke medisiner du har fått utlevert. Nettapoteket også konkurransedyktig på pris i forhold til fysiske apotek, på enkelte ikke-reseptpliktige legemidler ligger vi nærmere 30 til 50 prosent lavere enn vanlige apoteker, opplyser Pedersen. Han legger til at for mange er diskresjon også en viktig årsak til at de handler apotekvarer på nettet. Som i et vanlig apotek, skal du få informasjon om generika, det vil si andre legemidler med samme virkestoff som ofte er billigere. Men dersom legen ikke har reservert mot medisinbytte på resepten, må du selv betale mellomlegget dersom du foretrekker den dyrere originalmedisinen. 

annonse fordeler3822

– Dersom du har akutt behov for et legemiddel, vil det selvfølgelig for mange være raskere å gå direkte til et fysisk apotek, sier Pedersen.

Tilbyr veiledning

– Vil kunden fremdeles kunne få den samme veiledning som på et vanlig apotek, for eksempel i forhold til annen medisinbruk? 

– Ja, våre farmasøyter kvalitetssikrer og godkjenner alle reseptbestillinger, og kontakter kundene dersom det er legemidler som ikke kan kombineres. Farmasøytene er også tilgjengelige for personlig veiledning, både på telefon og chat. For noen år siden lanserte Apotekbransjen i Norge «Medisin-start» med tilbud om veiledning til alle som skal få en hjertemedisin eller medisin for diabetes type 2 for første gang. Dette kan vi også tilby, avslutter Pedersen.

Folk flest foretrekker fysiske apotek

En undersøkelse i 2021 fra Apotekforeningen viser at 81 prosent svarer at de foretrekker å kjøpe reseptlegemidler i fysiske apotek. Fem prosent foretrekker nettapotek og 12 prosent svarer «spiller ingen rolle». Blant de over 60 år svarer 9 av 10 at de foretrekker fysiske apotek. 73 prosent tror de får best informasjon og veiledning om legemidler i et fysisk apotek. Blant de over 60 år er andelen 84 prosent.