REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

overworked,tired,older,lady,holding,glasses,feeling,headache,,having,eyesight

Ikke et tørt øye… Eller stemmer det?

Den velkjente klisjeen passer ikke for alle. Flere hundre tusen nordmenn sliter med tørre øyne. Å blunke oftere kan være smart. Og kosthold og inneklima kan ha noe å si.

Tekst: Kristin Rosmo Foto: NTB

Øynene dine er trette og stikkende, de klør og svir og blir lett røde og rennende. Det kjennes som det har kommet sand i dem. Synet varierer, og er av og til uklart. 

Slik beskrives vanlige symptomer på tørre øyne. Mange med disse symptomene tenker ikke på at årsaken kan være tørre øyne, spesielt siden de gjerne renner.

Tørre øyne skyldes enten for liten produksjon eller for stor fordampning av tårer. Det kan også være en kombinasjon av disse årsakene. Nedsatt produksjon kan skyldes betennelse eller tilstopping av tårekjertelen. Økt fordampning skyldes oftest endret innhold i tårevæsken. 

Risikoen øker med alderen
– Den vanligste årsaken til tørre øyne er for stor fordampning. Dette har sammenheng med problemer med at kjertlene i øyelokkene ikke tilfører nok fettstoffer til tårene. Dette kan forverres hvis du oppholder deg i tørt inneklima eller om du blunker for sjelden, sier Ann Elisabeth Ystenæs, optiker og førstelektor ved Institutt for optometri, radiografi og lysdesign, Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

– Et sted mellom 5 og 35 prosent av befolkningen har tørre øyne. Tallene varierer mye fordi det ligger ulike kriterier bak hvilken definisjon av tørre øyne som er brukt i de ulike studiene. Tallene varierer også avhengig av alder og kjønn.

Det betyr at mellom en kvart million og nærmere to millioner nordmenn er plaget med tørre øyne. Problemer med tørre øyne øker med alderen. Det gjør også forskjellen mellom menn og kvinner. Det er flere årsaker til dette. 

– Eldre har gjerne flere sykdommer, og bruk av medikamenter er mer utbredt. Hormonelle forhold spiller også inn. I tillegg oppstår aldersrelaterte forandringer av øyelokk og kjertler, og tåreproduksjonen avtar med alderen. Enkelte sykdommer rammer kvinner mer enn menn, og dette kan være noe av årsaken til at kvinner er i overtall ved økende alder. 

Sykdom og medisinbruk 
Også kroniske sykdommer kan være en årsak til tørre øyne. Særlig er den revmatiske sykdommen Sjøgrens syndrom kjent for å gi tørre øyne. Dette er en kronisk betennelsessykdom der kroppens immunforsvar går til angrep på eget vev, særlig tåre- og spyttkjertlene. Minst 2500 nordmenn har denne sykdommen. Den rammer i hovedsak kvinner fra overgangsalderen og oppover, men også barn, menn og yngre kvinner kan rammes.

Hudsykdommer som psoriasis, rosacea og seboreisk eksem øker faren for tilstopping av talgkjertler, blant annet i øyelokkene. Det kan føre til tørre øyne grunnet økt fordampning av tårer. Også kroniske sykdommer som Parkinsons og diabetes er forbundet med tørre øyne. I tillegg er bruk av enkelte medisiner forbundet med økt risiko for tørre øyne. 

– Det gjelder blant annet medisiner mot allergi, antidepressiva, medisiner mot psykotisk sykdom, vanndrivende og medisiner mot høyt blodtrykk. Det gjelder også virkestoffet isotretinoin, som brukes ved behandling av alvorlige former for akne.

Om du bruker slike medisiner og får påvist tørre øyne, kan det være lurt å ta det opp med fastlegen. Da kan han vurdere muligheten for å bytte legemiddel eller justere doseringen.

19239706

Gode råd ved tørre øyne

Søk tidlig hjelp og følg rådene fra optikeren eller øyelegen.
– Blunk ofte, fullstendig og regelmessig.
– Ta pauser fra skjermen og juster den slik at du ser ned på den. Da blir øyeåpningen mindre.
– Spis nok fet fisk, tran, korn og frø
– Drikk vann, unngå dehydrering.
– Sørg for godt innemiljø med tilstrekkelig luftfuktighet.

Redusert livskvalitet
Tørre øyne kan være så plagsomt at det påvirker livskvaliteten. Mange opplever variabelt syn og ubehag, eller smerter som kan påvirke hverdagen. Noen blir så plaget at de unngår enkelte aktiviteter. Enkelte får forstyrret nattesøvn, de våkner midt på natten med knusktørre øyne.

– Disse plagene medfører redusert effektivitet i jobbsammenheng og problemer med lesing, bilkjøring og TV-titting. Over tid kan tilstanden bli verre dersom den ikke behandles.

Også kontaktlinser kan gi ubehag eller forsterke problemer med tørre øyne. 

– Det er stadig en utvikling og forbedring av kontaktlinsematerialer, det gjelder å finne de linsene som er best for deg.

Målrettet behandling
I løpet av de siste ti årene er det kommet flere store forskningsrapporter om tørre øyne. De oppsummerer årsaker, diagnoser og behandling. Dette har bidratt til bedre forståelse og mer målrettet behandling. Dersom du tror du kan lide av tørre øyne, bør du ta en undersøkelse hos en øyelege eller optiker med kompetanse innenfor tørre øyne.

– Undersøkelsen avdekker alvorlighetsgrad og sannsynlig årsak. Resultatet avgjør hvilken behandling som er aktuell.

Behandling med kunstig tårevæske kan være nyttig. Den bør helst være uten konserveringsmidler. Kunstig tårevæske kan kjøpes reseptfritt på apotek og hos optikere. Reseptfri øyesalve kan også hjelpe hvis nattesøvnen er forstyrret på grunn av tørre øyne. I tillegg kan behandling med betennelsesdempende øyedråper, kirurgiske inngrep eller tåre-punktsplugger for å hindre drenering av tårer, være aktuelt. Hvis ikke slike tiltak er tilstrekkelig kan også en kontaktlinse som hindrer fordampning av tårene være aktuell. 

– Om kjertlene i øyelokkene ikke tilfører nok fettstoffer til tårene, kan også øyelokksbehandling med varme og massasje hjelpe til for å åpne de tette kjertlene langs kanten av øyelokkene. Både øyeleger og optikere med kompetanse på tørre øyne gir opplæring i dette hvis slik behandling er aktuell.

Riktig og viktig fett
Kostholdet er også viktig for øyehelsen. Nasjonale og internasjonale retningslinjer for behandling av tørre øyne peker på betydningen av essensielle fettsyrer, spesielt omega-3. Slike fettsyrer må tilføres gjennom kosten siden kroppen ikke produserer dem selv.

– Essensielle fettsyrer virker betennelsesdempende og kan være nyttig ved tørre øyne. Om det er tilstrekkelig med godt kosthold eller om det bør tilføres som kosttilskudd, er ikke klart da optimal mengde og sammensetning av kosttilskudd debatteres. Om man får i seg lite omega-3 gjennom kosten (se «Gode råd»), kan du vurdere å ta det som kosttilskudd, råder førstelektor Ystenæs. 

Blunking hjelper
For å unngå tørre øyne er det viktig å blunke fullstendig og ofte nok. Forsøk har vist at blunking reduseres til mellom fem og ti ganger i minuttet når vi konsentrerer oss om små detaljer på en dataskjerm. Når vi snakker med et annet menneske, blunker vi hele 20 til 25 ganger i minuttet. 

Norges Optikerforbund har sammen med optiker og dosent emeritus ved HSN, Magne Helland, utviklet et dataprogram som installerer et blunkende øye på dataskjermen. Det blunkende øyet kan minne deg om hva som er normal blunkehyppighet.

Kilder: Høgskolen i Sørøst-Norge, Norsk Oftalmologisk Forening, Helsebiblioteket.no, Norsk Helseinformatikk, Tørreøyneklinikken.no, Norges Optikerforbund

nyhetsbrev egenannonse4323