Hjelp, jeg har vondt i hælen!
Hælsmerter, eller Plantar fasciitt, gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men tøying og fysikalsk behandling kan hjelpe. For noen må det operasjon til.
– Noen går med veldig langvarige plager. De faller ut av all aktivitet og ut av yrkeslivet. De får redusert livskvalitet, sier overlege Marius Molund ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold. Han snakker om Plantar Fasciitt, en svært vanlig lidelse som karakteriseres av stikkende hælsmerte når du går. Molund beskriver det som et folkehelseproblem.
– Du får vondt under hælen når du setter hælen ned. Det skjer når du har vært i ro. Hvis du har sittet i sofaen eller går ut av senga om morgenen så gjør det vondt de første skrittene du tar, sier han.
For de aller fleste går plagene over av seg selv ifølge Molund. Det kan hjelpe å ta det med ro, å tøye eller få fysikalsk behandling. Tilstanden trenger ikke å være dramatisk, men:
– For mange går smertene over i en kronisk fase. Noen opplever å ha vondt hver eneste dag i mange år, sier Molund.
Kirurgi mot hælsmerter
Ifølge Molund har det lenge vært et dårlig behandlingstilbud til pasienter som ikke blir kvitt plagen. De siste åra er det imidlertid kommet en rekke studier som foreslår kirurgisk seneforlenging i leggmuskulaturen som behandling.
Molund har testet ut denne behandlingen på pasienter – og kunne i 2020 fortelle om svært gode resultater. Smerter i hælene viste seg å bli bedre for pasienter med mindre stramme leggmuskler.
– Det er en sene som forlenges oppe i leggen. Vi ser at et lite inngrep gir god effekt. Pasientene blir bedre bare noen uker etter operasjonen. De er en veldig takknemlig pasientgruppe. Vi har hatt et rush av pasienter da det ble kjent, forteller han.
Denne kirurgiske behandlingen tilbys ved mange sykehus. Selve inngrepet tar 10–15 minutter og gjøres med lokalbedøvelse.
Hva er Plantar Fasciitt?
– Smerter på undersiden av eller fortil på hælen, kjent som Plantar Fasciitt.
– Personer over 40 år får oftere hælsmerter enn barn og unge voksne, men årsaken er usikker. Mulige forklaringer kan være at bindevevet ikke strekker seg like godt etter hvert som folk blir eldre.
– Hælsmerten kan føles som skarpe knivstikk på undersiden av foten. Den er ofte verst når du står opp av sengen om morgenen og når du reiser deg etter at du har sittet en stund. Etter hvert kan smerten kjennes mer som dump verking.
– Sårheten og ømheten kjennes vanligvis bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen. Den brer seg ofte fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke.
– Hælsmertene kan i intensitet spenne fra irriterende til smerter som er så ille at du ikke kan gå.
Kilde: Helsebiblioteket
Anbefaler tøyeøvelser
Selv om det finnes kirurgisk hjelp å få anbefaler Molund i første omgang tøying av legger og fot mot smertene.
– Merker du symptomer bør du starte med tøying så fort som mulig. Det er godt dokumentert at det virker. Det koster ingenting, og det er ufarlig. Det finnes mange behandlinger du betaler for, men det simple og enkle virker ganske bra. Tøying er også bra for vedlikehold etter operasjonen.
Det er heller ikke snakk om kompliserte tøyeøvelser. Ifølge Molund kan du tøye leggen ved å sette fotsålen mot veggen. Da får du både tøyd fotsålen og leggmuskelen. Tøy i et halvt minutt et par ganger om dagen.
Betennelsesdempende medisiner
Grethe Borchgrevink, ortoped og forsker ved St. Olavs hospital, har tidligere fortalt Vi.nos lesere at det er bindevevsstruktur i foten som blir overbelastet ved Plantar Fasciitt.
– De som går og står på betong hele dagen er spesielt utsatt, sier hun.
Ifølge Borchgrevink går vanligvis irritasjonen og hevelsen over av seg selv. Lidelsen går vanligvis over i løpet av ni til elleve måneder. I sjeldne tilfeller kan lidelsen være en plage i årevis.
Hennes første råd er å oppsøke lege som kan skrive resept på betennelsesdempende medisiner.
– Det er fint å få dempet den akutte tilstanden ved irritasjon, understreker hun.
Viktig å forebygge
Også hun gir råd om å tøye leggmuskulaturen hvis du får symptomer på Plantar Fasciitt.
– Får du symptomer, så gjør noe med det umiddelbart, råder Borchgrevink.
Det beste er uansett å forebygge. Ifølge ortopeden er det viktig å bruke gode, støtdempende sko.
– Brukes joggesko med god, sjokkabsorberende såle går støtet fra underlaget i sålen i stedet for i foten. Legg penger i gode sko. Fotplager rammer kraftig når de rammer, sier hun.
Ved St. Olavs hospital opereres Plantar Fasciitt ved at en muskel i akillessenen forlenges.
– Men du må ha gjennomgått et program med tøying av akilles i ett år før du blir vurdert til en operasjon, sier Borchgrevink.