REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

young,female,professional,doctor,physician,consulting,old,male,patient,,talking

TABUSYKDOMMER: Du skal alltid søke hjelp selv om det er pinlig eller intimt

Problemer med psyken og tarmene, underliv og misbruk. Dette er bare noen av temaene vi ikke tør å ta opp med legen vår.

Tekst: Line Felholt Foto: NTB

Omtrent en tredel av oss får en eller annen psykisk sykdom i løpet av livet, og nesten like mange lider av tarmproblemer. Da skulle man kanskje tro at dette var noe som var enkelt å snakke om. Noen har overhodet ikke problemer med å prate om de klassiske tabu-sykdommene. Mens andre får det ikke til – ikke engang med sin egen lege. Konsekvensen er underdiagnostisering og underbehandling av lidelser som enkelt lar seg behandle.

Forbundet med skam
Det handler om psykisk sykdom, tarmproblemer og plager som dreier seg om underlivet – områder som ofte er forbundet med skam.

– Spesielt de psykiske sykdommene blir ofte omtalt som tabusykdommer, sier lege Peder Reistad.

Som praktiserende allmennlege møter han selv de såkalte tabusykdommene i sitt daglige virke. Og tabuene lever altså i beste velgående, til tross for at mange av sykdommene det gjelder, nærmest er blitt folkesykdommer.

nyhetsbrev egenannonse4323

Omkring en million nordmenn lider av tarmproblemer, altså ikke akkurat en sjelden lidelse. Like fullt er dette vanskelig å snakke om for svært mange.

– Noen av tabusykdommene kan vi lett behandle, mens andre må man leve med. Uansett vil du alltid få hjelp av legen sin. Hvis vi ikke kan løse problemet, kan vi veilede og hjelpe pasientene med å takle situasjonen. Derfor skal du alltid søke hjelp hvis du opplever plager, selv om du synes det er pinlig eller for intimt å snakke om, sier Reistad.

Ta hull på samtalen
Akkurat som det er grenseoverskridende for enkelte pasienter å søke hjelp for plager man synes er pinlig, kan det av og til være vanskelig for legen å få hull på enkelte samtaler.

– Berøringsangsten og barrierene er til stede på begge sider av samtalen, og for legen er det en hårfin balanse der det er lett å tråkke feil. Vi kan være i tvil om hvor pasientens grenser går, men som regel er vi gode til å spørre. For eksempel kan dette gjelde alkoholmisbruk, noe svært få pasienter tør å innrømme. Dette oppleves som skamfullt og tabubelagt. Men overordnet skal vi leger kunne tåle å høre om alt, forsikrer Peder Reistad.

Og dette er et viktig budskap å gå ut med, mener han, for de fleste tabuene kommer nok fra pasientene selv.

– Både leger og pasienter skal ha mot nok til å snakke om det pinlige. Men det kan være svært vanskelig å få folk til å komme til legen med kjønnssykdommer som for eksempel klamydia, forteller legen.

Ikke vent til slutt
Et annet viktig poeng angående tabusykdommer, er at mange pasienter venter helt til slutten av konsultasjonen før de tar opp det pinlige temaet.

– Det som er mest personlig har en tendens til å komme helt i slutten av timen, og ofte når pasienten er på vei ut døren, forteller Reistad.

Hvis det viktigste ved besøket ditt dukker opp først når du er på vei ut, må du som regel booke en ny legetime.

– Pasienten kan lett føle seg avvist, noe som er uheldig når det handler om tabubelagte problemer. Vi som leger blir glade når pasienten tar opp problemet sitt. Men det må skje helt i begynnelsen av konsultasjonen, når det fremdeles er tid til å finne en løsning, oppfordrer Reistad.