REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

man,with,herpes,zoster,(shingles),on,the,face,,close,up.

Helvetesild er ingen spøk

Helvetesild kan være en nagende, skjærende nervesmerte som varer i alt fra noen måneder til flere år. Men det finnes metoder for både å forebygge sykdommen og oppdage den i tide.

Tekst: Pertra Olander og Sara Frisk Foto: NTB

Når det gjelder risikoen for helvetesild med nervesmerter, er ligningen enkel: Jo eldre alder, jo høyere risiko. Etter fylte 50 år øker risikoen kontinuerlig. 

– De fleste vet hva helvetesild er, men få vet hva komplikasjonene kan bety. Av alle med helvetesild opplever 10–30 prosent langvarige, nevropatiske smerter, og forekomsten øker med alderen, sier Johan Larsson, spesialist i allmennmedisin og driftsdirektør for vaksinasjon i den svenske legetjenesten Doktor.se.

VANNKOPPER

Helvetesild kan bare ramme de som har hatt vannkopper, som de aller fleste har hatt som barn. Etter vannkopper forblir viruset i kroppen resten av livet, men på det stedet i kroppen hvor viruset «hviler», risikerer du å utvikle helvetesild. Det vanligste er at det vises på brystet, som utslett på halve siden av kroppen. Helvetesild helbreder vanligvis av seg selv; blemmene tørker og forsvinner.

– Men når det verste er over, med blemmer og infeksjoner, kan du, hvis du er uheldig, lide av bankende og skjærende nervesmerter. Det er forferdelig. Ofte må vi gi smertelindring, ellers får pasienten ikke sove, sier Larsson og fortsetter: 

– Smertene kan vare fra måneder til år. Vanlige smertestillende hjelper ikke, man må ta antidepressiver for å kunne sove om natten, men disse har dessverre bivirkninger.

KAN KOMME TILBAKE

I Norge får omtrent 13 000 diagnosen helvetesild hvert år, og en fjerdedel av alle mennesker får symptomer på helvetesild på et eller annet tidspunkt i livet. Helvetesild kan også gjenta seg; ca. 4–5 prosent får sykdommen tilbake.

– Hvorfor utvikler man helvetesild?

– Vi vet ikke hvorfor. Tidligere ble alle tilfeller av helvetesild undersøkt, fordi de ble antatt å være symptomer på en underliggende sykdom. Men nå vet vi at alle kan få det, også de som er helt friske.

– Hva skjer egentlig i kroppen?

– Viruset har ligget i dvale i nerverøttene siden du hadde vannkopper. Så aktiveres det plutselig og går ut til huden igjen. Man kan få det som ung, men det er mer vanlig å få det etter fylte 50 år. De med dårlig immunforsvar, som HIV-pasienter, har høyere risiko. Men ofte er de fleste som får det ellers helt friske. Er du ung og får det flere ganger, kan det være lurt å ta en prøve, for å sikre at det er helvetesild og ikke et lignende virus, som for eksempel herpes.

– Kan stress utløse helvetesild?

– Absolutt. Stress kan forårsake både herpes i form av forkjølelsessår og helvetesild. Virus fungerer slik, de kommer når du er utslitt eller svekket på en eller annen måte.

VIKTIG MED BEHANDLING

I tillegg til å forårsake blemmer og smerter, kan helvetesild noen ganger sette seg nær øyet. Øyet kan bli rødt, følsomt for lys, du kan se uskarpt eller dobbelt. Det kan også gjøre skikkelig vondt.

– Kommer det på øyet er det viktig å komme raskt i behandling, sier Johan Larsson. Da får man behandling i form av både dråper og tabletter i sju dager, selv om du er under 50 år. Men for alle som er eldre eller har svekket immunforsvar skal man behandles uansett hvor utbruddet befinner seg.

Han forteller at behandlingen gis som en tablettkur over en uke, men at medisinen dessverre kan gi plagsomme bivirkninger.

– Dette er for å redusere risikoen for at du får langvarige smerter. Så hvis du tror det kan være helvetesild, ta kontakt med lege. Og gjør det raskt, innen 72 timer. Ellers er det ikke mye vits i å behandle med tabletter. 

SYMPTOMER

– Hvordan gjenkjenner man sykdommen?

– Symptomene kommer på den ene siden av kroppen, og smertene kommer før blemmene blir synlige. Så kommer utslettet og feberen. Er du over 50 år er det viktig å få en diagnose raskt. Det er fordi immunforsvaret blir dårligere etter fylte 50. Men får du den minste rødhet nær øyet og ser blemmer, ta kontakt med lege umiddelbart, uansett alder.

– Er helvetesild arvelig?

– Nei, du får det fordi du har hatt vannkopper. Og det er viktig å vite at det ikke sprer seg gjennom luften, slik vannkopper gjør. Det kan bare infisere direkte, fra det åpne såret. En eldre person med helvetesild kan smitte barnebarnet sitt med vannkopper, men ikke omvendt.

BESKYTTELSE MOT NERVESMERTER

Det finnes for tiden to vaksiner mot helvetesild, Zostavax og Shingrix. Zostavax beskytter opp til 50–60 prosent, men effekten avtar betydelig etter sju-åtte år. Den nye Shingrix er mye mer effektiv og beskytter over 96 prosent hos personer i alderen 50–69 år, og 91 prosent hos personer over 70. Shingrix gir beskyttelse i minst ti år, men antas å beskytte betydelig lenger. Zostavax koster ca. 1500 kroner per dose, men ikke alle kan ta vaksinen – for eksempel de med svekket immunforsvar. Shingrix gis som to doser og koster ca. 2000 kroner per dose. 

Per i dag er Shingrix ikke på blå resept i Norge, men det foregår en prosess for å få godkjent vaksinen for blå resept for risikogrupper over 18 år med nedsatt immunforsvar. 

Det eneste som beskytter mot nervesmerter er vaksine. Vanligvis får man bare litt vondt i armen og litt hodepine av vaksinasjonen.

(Kilde: Johann Larsson/Blodkreftforeningen)