REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

79467924

Disse sykdommene koster samfunnet mest

En studie har vurdert kostnadene for i alt 144 sykdommer, der fall, demens og psykisk helse er blant sykdommene som koster mest, viser studien som blant annet forskere fra Folkehelseinstituttet har deltatt i.

Tekst: Berit B. Njarga Foto: NTB

Det er forskere fra Folkehelseinstituttet (FHI), Universitetet i Oslo (UiO) og University of Washington, som har gjennomført studien som er publisert i BMC Medicine.

Norge er et av landene som bruker mest på helsetjenester per person, ifølge OECD-undersøkelsen Health at a Glance. Forskerne ønsket å se på hvordan disse utgiftene fordeler seg på 144 sykdommer, alder, kjønn og type tjeneste, skriver FHI.

Demens topper lista over sykdommer som koster det norske samfunnet mest, viser deres oversikt.

nyhetsbrev egenannonse4323

Demens og fall koster mest

Det er følgende ti sykdommer som gir høyest helseutgifter, ifølge studien. Tallene er fra 2019:

  • Demens, 31.92 milliarder
  • Fall, 14.52 milliarder
  • Psykisk utviklingshemming, 14.42 milliarder
  • Slag, 14.28 milliarder
  • Schizofreni, 10.20 milliarder
  • Angst, 9.56 milliarder
  • Sykdommer i sanseorganer, 9.34 milliarder
  • Diabetes, 8.72 milliarder
  • Sykdommer i hud og underhud, 8.64 milliarder
  • Depresjon, 8.47 milliarder

Forskerne har studert utgifter knyttet til å behandle og følge opp ulike sykdommer, og utgifter til samfunnskostnader som sykefravær og trygd er ikke inkludert i denne studien.

Forskerne bak studien mener det er naturlig at Norge har høye utgifter til helse blant annet fordi Norge er et rikt land og at helseutgifter gjerne øker i rike land i takt med befolkingens forventninger.

– Det er nyttig å vite kostnadene for de ulike sykdommene, samtidig som det er viktig å presisere at det at vi bruker mye penger på enkelte sykdommer godt kan være en riktig prioritering, sier førsteforfatter Jonas Minet Kinge, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor i helseøkonomi ved UiO.

Alder gir økte utgifter

Ved å inkludere utgifter til sykehjem og hjemmesykepleie, viste funnene at utgiftene per person øker med alderen, spesielt på grunn av lidelser som demens.

Studien viser at helseutgiftene for en kvinne på 85 år er 38 ganger høyere sammenlignet med en jente på fem år. Unntaket er aldersgruppen under ett år, der utgiftene per person var høyere enn for alle andre aldersgrupper opp til 75 år.

– Den kraftige økningen i helseutgifter med alder vekker oppsikt i flere fagmiljøer og skyldes primært at Norge har relativt høye utgifter til sykehjem og hjemmetjenester. Her dominerer demens, fall og slag, sier Kinge.

Forskjeller mellom kvinner og menn

Studien viser også betydelige kjønnsforskjeller i helseutgifter, som for kvinner var over 23 prosent høyere enn for menn – uten at svangerskapsomsorg er utslagsgivende.

– Årsaken skyldes primært høye utgifter for eldre kvinner på sykehjem grunnet demens. Videre er også utgifter for eldre kvinner knyttet til fall, muskel og skjelett og andre ikke-smittsomme sykdommer viktige for å forstå kjønnsforskjellene, forklarer Kinge.

Kvinner har også høyere utgifter til allmennleger, spesielt for depresjon, angst, rygg og nakke smerter og andre muskel- og skjelettlidelser. Mens menn har høyere utgifter for hjerte og karsykdommer, spesielt i alderen 55–80 år som får behandling i spesialisthelsetjenesten.