REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Córdoba endret Europa

Vestlige lærde reiste til den spanske byen for å studere gresk filosofi og arabisk matematikk.

I VI OVER 60s serie «Glimt av verden» kommet til Cordoba, byen som åpnet Europa for Aristoteles’ filosofi, arabisk matematikk og naturvitenskapelige disipliner som vår kirke fant upassende.

Vestlige lærde reiste til Córdoba hvor de lærte arabisk og oversatte bøker til latin, en virksomhet som ga grobunn for den europeiske renessanse.

Her var det 200.000 hus, 600 moskeer, 70 biblioteker, et av dem skal ha hatt 500.000 manuskripter, 900 offentlige bad, 10.000 lamper, 50 sykehus, brolagte og opplyste gater – mens resten av Europa knapt hadde talglys å tenne.

Men den gryende opplysningstiden fikk en ende da bokstavtro tolkere av Koranen definerte fornuften som islams fiende. De brente i 1013 biblioteket i Córdoba, som på høyden hadde flere bøker enn det fantes i hele Vest-Europa.

Styrkeforholdet mellom det islamske og det kristne Spania endret seg fra slutten av 1100-tallet. Muslimene var på defensiven og i 1236 gikk Córdoba tapt. Og på ruinene av islams mest siviliserte periode vokste kristenhetens mest brutale og blodige æra frem.

Les den dramatiske historiefortellingen i septembernummeret!

Abonner på VI OVER 60
Følg VI OVER 60 på Facebook