Merker du også den trøtte årstiden?
KOMMENTAR: Jeg hører til dem som blir påvirket av vintermørket. Like trøtt når jeg våkner som når jeg går i seng om kvelden. Og november er verst!
Dagslys er viktig for å kunne sove godt, sier ekspertene. Mangelen på naturlig lysvariasjon ødelegger søvnmønsteret. Når dagslyset bare er en svak gråtone, gir det ikke hjernen min de rette signalene.
November er egentlig verst. I desember kommer julepynten opp, alle hjerter gleder seg – og snart går det mot lysere tider. Solen snur.
Jeg er ikke alene om å oppleve rot i døgnrytmen. En halvtime med lys, vel å merke til riktig tid hver dag, skal kunne hjelpe. Lyset som treffer nerveceller i øynene, gir signaler til hjernen som setter i gang produksjon av hormonet melatonin – som igjen styrer søvnmønsteret. For meg er lysbehandling i alle fall langt å foretrekke fremfor den anbefalte joggeturen tidlig på morgenen, som visstnok skal virke som en beskjed til kroppen om at «nå er dagen i gang».
Derimot kan jeg underskrive på at faste rutiner og vekkerklokke faktisk er bra. For noen år siden byttet jeg ut det forhatte ringemonsteret med en «soloppgangsklokke», en lysklokke som illuderer en naturlig soloppgang, og der vekkesignalet er fuglekvitter. Det gir en myk start på morgenen, selv om det er bekmørkt ute.
Stearinlys på frokostbordet er en annen positiv morgenfaktor. Og varm havregrøt. Så sant arbeidsmengden og været tillater det, sørger jeg for en rask tur i dagslys hver dag. Lyset får min interne klokke til å gå riktig. Etter rettere sagt: Riktigere.
Ro og balanse
Forskerne snakker ikke lenger så mye om vinterdepresjoner. At enkelte av oss blir mer innesluttet og stille når dagene blir kortere, er på sett og vis naturlig. Mer alvorlig er det når det gir seg utslag i fysisk og psykisk apati og inaktivitet.
Vi må rett og slett akseptere at formen går litt opp og ned, i takt med døgnet og årstidene. Vinter og mørke innbyr til å lese en god bok, lytte til musikk, legge seg tidlig og ellers kunne ha tid til refleksjon og ettertanke.
Om vinteren har energien i naturen trukket seg tilbake til røttene sine. Vi bør gjøre det samme, mener kinesiske vismenn. Trekke oss tilbake og finne ro i oss selv.
Derfor har jeg også kuttet ned på skjermtiden. Jeg lar mobilen ligge og PC-en være avslått minst en time før sengetid. Å stirre inn i peisflammen er en undervurdert kveldsaktivitet.