Christina slet med panikkangsten som startet under en operasjon
Christina opplevde første anfall med panikkangst som sykepleier på operasjonssalen. Men med fokus på pusteøvelser og meditasjon fikk hun kontroll på angsten som hun slet med i mange år.
Året er 1986, og Christina Nordstjärna er snart ferdig utdannet sykepleier. Nå er hun utplassert på et sykehus hjemme i Sverige, og befinner seg på operasjonssalen der hun assisterer under en operasjon.
Med ett begynner hendene hennes å skjelve og kirurgen ser på henne. Christina blir engstelig for at hun ikke skal prestere det som kreves i en akutt operasjonssituasjon. Et sterkt ubehag sprer seg i kroppen hennes, og en smerte i magen slår til.
– Frykten kom først etterpå, og jeg ble redd for at dette kunne skje igjen. Jeg visste jo ikke hva dette var, sier Christina.
TIL NORGE
I tiden framover begynte Christina å studere nærmere hva det kunne være. Med erfaring fra ungdomslandslaget i stuping, hadde hun heldigvis noen teknikker knyttet til fokus og pust som hjalp henne når hun merket at lignende situasjoner var på vei. Likevel, som for så mange andre, var det pinlig for henne å si at hun hadde det som viste seg å være panikkangst.
– Jeg var kjent som en glad og trygg person. Plutselig fikk jeg dette, og den trygge meg ble borte på ett sekund. Det var veldig traumatisk.
På et vis kom hun seg gjennom de siste månedene av studiet – uten å fortelle noen om hvordan hun hadde det. Da hun var ferdig utdannet operasjonssykepleier, fantes det ingen jobb i Sverige. I stedet fulgte Christina bølgen til nabolandet Norge, der en jobb på nevrokirurgen ventet.
– Selv om mitt første panikkanfall skjedde på jobb, gjorde min entusiasme og glede over denne type arbeid at jobben ble en trygg plass for meg. Jeg forsto dermed at det ikke handlet om noe ytre, men mitt indre, sier hun.
KAMP OG FLUKT
I årevis slet Christina med tilbakevendende panikkanfall, og hun fortsatte derfor å utforske årsakene til hvorfor panikkangst oppstår. Med tiden skulle hun få tilgang til en viktig nøkkel som åpnet et friere rom i henne selv: Frigjørende pust.
Mer om det straks. La oss først se nærmere på hva panikkangst er.
– Panikkangst er et syndrom med tilbakevendende panikkanfall, der kroppens kamp og flukt utløses, selv om det ikke finnes noen reell trussel. Det er et cellulært minne, og en angst eller redsel som kommer veldig plutselig. Det er derfor det er så ubehagelig, forklarer Christina, som i løpet av sin søken har gått i dybden på akupunktur, indre energiarbeid, healing, hypnose, yoga – og frigjørende pust.
Kjennetegnene på panikkanfall er mange, slik som hjerteklapp, munntørrhet, svimmelhet, skjelving, svetting, klump i magen, trykk i brystet eller vanskeligheter med å puste. Det kan også kjennes som en følelse av å miste kontrollen, eller gi en sterk frykt for å dø der og da.
– Selv om panikkanfall er forbundet med mye redsel, så er det ikke farlig å få – og det går over innen 5–10 minutter. Kroppen orker ikke å opprettholde den sterke energien lenger enn det.
TRAUMER I KROPPEN
Dette skulle Christina gjerne ha visst da det første panikkanfallet slo til på operasjonssalen for 36 år siden. For kanskje hadde det da vært lettere for henne å slippe motstanden da? Noen år senere var det en oppblomstring av den alternative bevegelsen i Oslo, og Christina ble med.
– Jeg ble anbefalt å gå på frigjørende pust med en pustelærer. Læreren foreslo at jeg begynte på hennes pusteskole, og jeg bestemte meg for å gjøre det. Det var gull verdt, forteller Christina.
Med fokus på pusteøvelser og meditasjon, i tillegg til tryggheten ved å være i en gruppe, fikk Christina mulighet til å forløse de gamle traumene som trigget panikkangst. På pusteskolen forsto hun nemlig at årsaken til panikkangst ofte kan dreie seg om traumer og stress tidlig i livet, slik som dødsfall, sykdom, skilsmisser i familien, flytting eller store forandringer. Når slike erfaringer ikke har blitt bearbeidet, blir de liggende som stress i kroppen.
– Det er derfor man ikke har sjans når panikkanfallet kommer, med mindre man har bearbeidet traumet. Selv flyttet jeg mye i løpet av barndommen, og i en alder av 17 år, mistet jeg faren min i en bilulykke. Vi snakket aldri noe videre om dette, og jeg har kommet fram til at det kan være en av årsakene til at jeg fikk panikkangst, sier Christina.
PUST OG MEDITASJON
Med frigjørende pust økte Christina sin bevissthet og tilstedeværelse i kroppen, noe som gjorde at hun ble mer nærværende her og nå. Det hjalp på panikkangsten, og litt etter litt lærte Christina seg å håndtere sine egne tanker og følelser – i stedet at tanker og følelser styrte henne. Etter hvert utdannet hun seg til pusteterapeut, før hun reiste til India. Der tilbrakte hun mye tid i de neste 12 årene.
– Jeg utforsket meditasjon og pust med indiske guruer ved Himalaya og i den indiske ørken.
Angst for angsten
– Panikkangst kalles ofte «angst for angsten» og er en sterk versjon av normalt stress.
– Et panikkangstanfall kan komme i situasjoner der man føler seg sårbar av ulike grunner, kanskje fordi man er trøtt, sliten eller usikker. Typiske steder der panikkangsten utløses er på kollektivtransport, i trange folkemengder, på fly eller når
man er hjemme alene.
– Anfallene med panikk fører til sterke kroppslige symptomer som pustevansker, hjerteklapp, svimmelhet, kvalme eller opplevelse av å være desorientert.
Da hun returnerte til Norge i 2010, begynte hun etter hvert å tilby grupper i yoga og frigjørende pust. Men hva er egentlig frigjørende pust?
Christina forklarer at frigjørende pust er basert på prinsippet om at det finnes en direkte forbindelse mellom psykisk og fysisk velbefinnende og hvordan vi puster. I tillegg frigjør frigjørende pust stagnert fysisk og psykisk energi.
– Det krever mot å puste dypt. Puster vi veldig overflatisk, har vi liten kontakt mellom kropp og sjel. Puster vi dypere, får vi økt kontakt med våre følelser og med livet selv. På den måten fungerer pusten som en bro mellom det bevisste og det ubevisste, mellom kropp og sinn.
MAGISK
Det har vært en glede for Christina å kunne bruke sin egen livserfaring til å vise vei for andre det siste tiåret. Er det én ting som er sikkert, så er det at hun vil fortsette å arbeide med pusten livet ut.
– Ser jeg i bakspeilet, er jeg takknemlig for panikkangsten som oppsto i livet mitt. Den har gitt meg et interessant liv og en oppdagelsesferd i den indre verden knyttet til hvordan kropp, tanke og sjel henger sammen, og også fungerer hver for seg.
Hun anbefaler alle som sliter med angst og stress til å trene på pusteøvelser, enten alene eller med en pusteterapeut, som for eksempel denne øvelsen:
– Pust inn mens du teller rolig til fem. Hold pusten i fem. Pust ut mens du teller til fem. Følger du med på klokka, kan du være helt sikker på at systemet endrer seg på fem minutter. Da gir du nemlig hjernen beskjed om at du er trygg. Har man først åpnet opp for pustens univers, vil man bare fortsette. Det er magisk, sier Christina.