REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

egenomsorg

Er du snill nok med deg selv?

Er du snill nok med deg selv? Tenker du nok på egenomsorg? Her er psykolog Trond Haukedals seks viktigste grunner til hvorfor du først og fremst bør behandle deg selv på en god måte.

Tekst: ANNE LENE JOHNSEN Foto: NTB

Det viktigste for god livskvalitet er å passe godt på seg selv. Gjør du det? Eller setter du andres behov foran dine egne? Ofrer deg for andres skyld? Eller er du rask til å kritisere deg selv og klandre deg for at du ikke er bra nok?

Det er i så fall en oppførsel du har til felles med mange andre ansvarsfulle, flinke damer (og menn). Vi holder kanskje på sånn fordi vi har arvet dette atferdsmønsteret, eller er blitt vant til det, slik at vi får skyldfølelse om vi ikke gjør det. Men som vi lærer av sikkerhetsanvisningene vi får når vi er ute og flyr: Vi må ta på vår egen oksygenmaske før vi kan hjelpe andre. 

haukedal

Psykolog Trond Haukedal.

Vi må være godt selskap

– Vi tilbringer 24 timer i døgnet med oss selv hele livet, da bør vi sørge for at vi er i godt selskap. Vi bør se en person i speilet som vi kan stole på og som vi er fornøyde med, sier psykolog Trond Haukedal. 

Haukedal har i over 30 år jobbet med å formidle god menneskekunnskap. Her er hans seks argumenter for hvorfor du skal sørge for at du behandler deg selv bra og tar på din egen oksygenmaske først:

1 Det er dårlig for psyken og livskvaliteten vår å omgås folk som har negative holdninger til oss. Hvis denne dårlige holdningen kommer fra oss selv, blir det skikkelig vanskelig å slippe unna den, siden vi befinner oss i en konstant strøm av negativitet. Siden vi ikke kan slippe unna oss selv, må vi sørge for at vi er positive til oss selv! 

2 Ved å behandle oss selv bra setter vi en standard og sender signaler til verden og omgivelsene om at dette er slik vi vil bli behandlet også av andre: Ordentlig. Mens hvis vi behandler oss selv dårlig, vil andre gjøre det også. Som vi sår, høster vi.

3 Hvis vi skal føle oss verdifulle og ha energi, må vi leve i takt med verdiene våre. Gjør vi ikke det, oppstår det dårlige følelser. Når vi tenker oss om, vet vi stort sett hva som er rett eller galt. Det er viktig at vi også lever i tråd med dette for å ha det bra med oss selv.

4 Ved å behandle oss selv bra, får vi energi til å utvikle oss videre. Det er positiv psykologi i praksis: Vi er allerede bra, samtidig har vi forbedringspotensial. Men skal vi klare å utvikle oss videre, må vi ha energien til det, og den finner vi i det positive.

5 Gjennom å behandle oss selv bra, blir vi rollemodeller for andre. Da vil også andre bli inspirert til å behandle seg selv bra.

6 Når vi får energi fordi vi behandler oss bra selv, får vi også overskudd til å være mer sammen med andre og være mer sosiale. Når vi så tar med denne energien ut i andre roller vi har, som venninne, kollega eller forelder, får vi bedre relasjoner til andre. 

Det fører igjen til at vi får bedre selvtillit. Og når du presenterer deg selv som en som har det bra med seg selv, blir du også bedre likt. Så start med å bli populær med deg selv, så kan du gå ut og bli populær blant andre. Da får du det også bedre.

fordelsannonse

Slik blir du din egen venn

Å behandle deg selv bra, vil si at du bekrefter til deg selv både med tanker og ord at du er et godt menneske. Haukedal beskriver det som å være din egen «bestevenn» og behandle deg selv deretter.

Det handler om å være lojal og støttende, trøste og rose, underholde og få deg selv til å le, tenke positivt om deg selv, vise forståelse og toleranse overfor deg selv, være vennlig og imøtekommende, tilgi, sette grenser og si ja til det du vil og nei til det som ikke er bra for deg. Forsterke og forankre gode handlinger du gjør, motivere deg selv til å prøve igjen når du mislykkes, unne deg gode ting og gjøre hyggelige ting – ja, skjemme deg selv litt bort.

nyhetsbrev egenannonse grønn