REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Vinter i Æventyrland

Knut Hamsun kalte det for æventyrland, og eventyrlig vakkert er det. Tranøy på Hamarøy i Nordland ligger med bredsiden til lunefulle Vestfjorden. Herfra har du panoramautsikt mot Lofoten og dens majestetiske fjellverden.

Tekst og foto: Trond J. Hansen
Publisert første gang i VI OVER 60 januar 2011

Den unge Knut Hamsun jobbet som handelsbetjent på Tranøy og har hentet inspirasjon til flere av sine mest kjente romaner herfra. Selv skriver han at hans naturfølelse våknet i disse omgivelsene. Og det kan man forstå.

Her er mektige fjell som strekker seg rett fra havet og inn i himmelen, dype fjorder og sydende havstrømmer. Her kan vi oppleve fantastisk natur, det spesielle lyset i Nord-Norge om vinteren, fargesprakende nordlys, soloppganger og solnedganger som går i ett. Vi kan oppleve skiftende vær, storm og stille.

Vinterbilde fra Tranøy

Om vinteren er dagene korte, men det er som om naturen prøver å kompensere ved å bombardere oss med inntrykk. Male i farger det som gjør den dramatiske naturen enda mer dramatisk. Etter noen små timer på himmelen forsvinner solen i havet, og farger horisonten som i flammer. Deretter tylles landskapet inn i blåfarge – den blå timen, blått til lyst. Det skiftende lyset er noe som gjør at så mange kunstnere søker til Nord-Norge, som har gitt inspirasjon til utallige kunstverk.

Vi har vært her på sommeren, opplevd et yrende liv av både mennesker og fugler. Nå ser landskapet helt annerledes ut. Om vinteren er det stillheten som rår. Måkene er mindre nebbete og bråkete. Ellers er det ikke så mange fugler, bortsett fra de store, majestetiske havørnene som stadig sirkler høyt på himmelen.

Vinter i Æventyrland *** Local Caption *** Vinterbilder fra Tranøy

Majestetisk er også Tranøy fyr der det potent strekker seg nesten tretti meter mot himmelen og vokter over Vestfjorden. Et fyr som har vært vitne til det meste, opplevd alt av vær og loset skip trygt til og fra Narvik helt siden før annen verdenskrig. Men det har en enda lengre historie.

Fyret ble tatt i bruk første gang september 1864, men med økt malmtrafikk til Narvik ble det behov for kraftigere lys. I 1936 flyttet de like godt støpejernstårnet fra Moholmen utenfor Kabelvåg til Tranøy. Selve fyret ligger på en holme, men i 1969 ble fyret tilknyttet fastlandet med en 250 meter lang bro. I 1986 ble det automatisert, og fem år senere gikk den siste fyrvokter i land.

Seks millioner tonn sild skal hvert år fordeles mellom mennesker, hvaler, måker og havørn.

Om sommeren kan du leie deg inn her. Være fyrvokter for en dag, eller for en uke. Nå er det ingen som er her. Snøen som har falt, ligger jomfruelig, uten andre fotspor enn dem vi setter selv. For gjenferd setter ikke spor. Holmen hvor fyret står, var avrettningssted en gang i tiden. Den kalles Stangodden, for etter halshoggingen ble hodene satt på stake. Siste avretting var i 1635 der ute, men ikke alle døde vil slippe taket. En dame går visstnok igjen her, en dame med hodet under armen!

Men vi kan komme i nærkontakt med mer håndfaste fenomener. Hver vinter søker rundt 700 spekkhoggere til Vestfjorden og Tysfjord, til verdens største sildefest. Seks millioner tonn sild ankommer, til deling mellom mennesker, hval, glupske måker og majestetiske havørn. Fra Tysfjord Turistsenter kan du delta på spekk­hogger­safari fra stor båt eller fra gummibåt. Du kan til og med snorkle med de store hvalene. Ta del i et av naturens eventyr. Ja, både opplevelsene, landskapet og naturen er som et eventyr, et eventyr fra virkeligheten.

Tranøy