REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Grav deg ned på Porto Santo

Madeiras best bevarte hemmelighet er Porto Santo. En gyllen sandstrand på en liten øy langt til havs. Hit kommer folk for å nyte roen og bli kvitt gikta.

Tekst: Solveig Haavik
Artikkelen er første gang publisert i VI OVER 60 februar 2011

Porto Santo ligger femti kilometer nordøst for Madeira, midt uti Atlanterhavet. En vennlig og fredelig idyll. Her er vuggende dønninger mellom steile klipper, hvile­puls og rekreasjon. Med norske sommertemperaturer midt på vinteren, både i luften og havet. Her kan du slentre rundt med føttene begravd i sanden. I timevis. Ni kilometer til ende. Eller du kan grave deg ned i den gylne, varme sanden – til bare hodet stikker opp. Er du heldig, blir du kvitt giktplagene dine også.

Portugiserne har alltid hatt kunnskaper om den spesielle sanden. Den skulle hjelpe mot alle typer gikt, muskelplager og slitasjesykdommer. Sandbadingen var også bra for kroniske smerter og hudplager. I dag er Porto Santo også blitt et trekkplaster for helsebevisste tilreisende utenfor Portugals grenser.

Hellig havn
Navnet Porto Santo betyr «Hellig havn». Oppkalt i takknemlighet etter sjøfareren João Goncalves Zarco. Han oppdaget øya da han ble skylt i land etter en veldig storm i 1418. Men det var Henrik Sjøfareren som startet kultivering og bosetting på øya noen år senere.

En enda mer berømt oppdager med tilknytning til øya er Christopher Columbus. Han giftet seg med datter av Porto Santos første guvernør. Boligen Casa de Colombo er i dag et lite museum like ved rådhusplassen i Porto Santos hovedstad Vila Baleira.

Vila Baleira betyr «helsebringende ro». En liten, velholdt landsby med så rolig livsrytme at tilreisende smittes og inntar hvilepuls på rekordtid. Like ved ligger den lange sandstranden Praia Dourada – den gylne stranden. I dette området bor de fleste av øyas 4.500 innbyggere.

Bortsett fra i august er Porto Santo uberørt av «hålligång» og støyende turisme. Selv i godvær gjør bruset fra sjøsprøyt og sjøfugl mer av seg enn lydene fra rutebåten til og fra Funchal. I lavsesongen kan stillheten bli så overdøvende at det føles som helligbrøde når mobiltelefonen ringer.

Naturens eget spa
Praia Dourada er naturens eget spa. Skapt på restene av en vulkan som sloknet for tusener av år siden. Portugisiske geologer har funnet ut at denne sanden er unik. Det mineralske innholdet finnes ingen andre steder i verden. Mikroskopiske rester fra korallrevet som skylles i land med dønningene pluss et ­ekstremt høyt innhold av grunnstoffet strontium, skal ha særlig gunstig virkning på kroniske smerter og andre helseplager. I tillegg sørger undersjøiske havstrømmer, bølger, vær og vind for at sanden fornyes kontinuerlig. I løpet av ett år er gammel sand skiftet ut med ny.

IMG_0195_
Private helsereiser fra Norge
Temperaturen i havet er 18–23 grader hele året. Behagelig klima, gyllen strand, vakker natur, bading og spa-muligheter trekker året rundt tilreisende som foretrekker en avslappende ferie.

Et norsk-portugisisk behandlingssenter er også etablert på øya. Virkningen av sandbehandling skal nå være dokumentert, men det er ikke lykkes å få norske helsemyndigheter til offentlig å godkjenne helsereiser fra Norge til Porto Santo.

Under sandbehandling plasseres smertepasientene i store kar med oppvarmet sand. Sandens mineralske krystaller skal gjøre underverker på kroniske smerter og helseplager i oppvarmede badebaljer innendørs. Uansett tid på året.

Aktiv ferie
Sandbehandling, rekreasjon og velvære på Porto Santo mot hverdagslivets stress og mas, behøver ikke å bety bare late dager. Øya i Atlanterhavet har også en internasjonal golfbane, muligheter til å spille tennis, drive dykking, svømming, ridning, turgåing, seiling, brettseiling, fiskemuligheter og andre aktiviteter.


Porto Santo
Liten vulkansk øy 50 km nordøst for øygruppen Madeira, del av Portugal. Øya er 14 km lang og fem km bred. Stranden er ni km lang og dekker hele sørsiden. Den er fredet.
4.500 innbyggere. De fleste bor i byen Vila Baleira som ligger like ved stranden Praia Dourada.
I etterkrigstiden har øya hatt en NATO-base, derfor er flyplassens rullebane lang nok til store passasjerfly. Med fly tar det 15 minutter fra Madeira.
Tilreisende kommer vanligvis med ferge (to timer) fra Funchal, Madeira. Det går an å ta fergen frem og tilbake på en dag.
Porto Santo er portugisernes foretrukne feriested. August er høysesong, da kommer halvparten av årets turister på en gang. Bortsett fra enkelte helger er det resten av året god plass på stedets hoteller, restauranter, barer og kafeer.
God mat og drikke, spa og velvære, golf, vandreturer, sykling, ridning, tennis, strandvolleyball, paragliding, vannski, dykking, vindsurfing, fiske, padling og seiling er ting du kan gjøre.
Nyttige nettadresser:
porto-santo.com