REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

250009177 – kopi

Vinspalte: Pinot noir – prinsesse på erten

VI OVER 60 hadde for noen år siden en vinspalte i bladet. Denne har vi nå hentet frem og vil publisere artiklene med jevne mellomrom på nettsiden vår. Først sjanse til å bli litt klokere (og kunne imponere på neste vinkveld) er artikkelen om druen Pinot noir.

Tekst: Knut Rakvaag Foto: NTB

Du har sikkert lest H.C. Andersens eventyr om prinsessen på erten – om hun prinsen valgte som sin utkårede fordi hun kunne kjenne en ert under 20 madrasser og 20 dundyner. Han mente at en så følsom kvinne måtte være en ekte prinsesse, og valgte henne derfor til sin ektemake.

Slik er det også i vindruenes verden. Pinot noir er vinens følsomme prinsesse. Det er en drue som kan gi en fantastisk smaksopplevelse når hun får det som hun vil. I motsatt fall blir hun vrang og uvillig – og produktet blir ofte rent ut skuffende.

Pinot noir er en liten drue med tynt skall, som henger i nesten kongle­formede klaser på vinstokkene. Den modner relativt tidlig, og skal man lage en interessant vin, må man dyrke den i et område med tilstrekkelig lang vekstsesong, slik at druen kan utvikle aromastoffer av god kvalitet.

Er det for varmt, blir vinen ofte syltetøypreget og «tung». Er det for kaldt, blir vinen gjerne tynn og blek. Men når alt stemmer, gir pinot noir en flott aroma av bringebær eller jordbær, ofte iblandet en duft av roser og fioler som blir hyllet inn i en fløyelsmyk tekstur. Den kan gi et nærmest himmelsk sanseinntrykk, og på sitt beste gir pinot noir-druen rett og slett en rødvin helt uten side­stykke.

Druen blir ofte forbundet med verdenskjente rødviner fra Frankrike, med merkenavn som Romanée-Conti, Chambertin og Clos de Vougeot – alle produsenter fra Côte d’Or i Burgund. Côte d’Or – eller Gullbakken – er som navnet tilsier et prisbelønnet område, beliggende sør for byen Dijon. Høydedraget går i retning nord-sør og beskytter de østvendte vinmarkene mot regn fra vest. Et jordsmonn med kalkholdig leirjord gir de beste vekstbetingelsene for druen, særlig i hellende terreng, hvor både drenering og soleksponering er gunstig.

Noen gode produsenter i Burgund:
– Domaine Romanée Conti
– Domaine Leroy
– Rene Engel
– Domaine Dujac
– Domaine Armand Rousseau
– Domaine Denis Mortet.

annonse fordeler01122

Franskmennene kaller denne kombinasjonen av klima, jordsmonn og topografi for «terroir», og få steder er voksestedet viktigere for vinens kvalitet enn her i Burgund.
Ligger ikke vinmarken riktig plassert i forhold til de ovennevnte kriterier, vil man ikke frembringe en vin av topp standard. Pinot noir-druen krever som nevnt at forholdene er «kongelige» for å yte sitt beste.

Pinot noir dyrkes også andre steder i verden, blant annet i Tysk­land, Østerrike og USA. Særlig i California og Oregon har man lykkes i å frembringe virkelig god vin fra denne druen. De fleste vinene er mer eller mindre drikkeklare når de tappes på flaske, og de smaker spesielt godt til retter av and, landkylling eller kalvekjøtt.
Serverer du et sprøstekt kyllingbryst sammen med en elegant burgundervin, blir du nok noen kroner fattigere – men du blir garantert en smaksopplevelse rikere.

nyhetsbrev egenannonse grønn