REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,woman,doing,yoga,workout,routine,outdoor,at,city,park

Viktig med balansetrening

Et fall kan få alvorlige konsekvenser når du er oppe i en viss alder. Bedre balanse kan være ekstra viktig for å unngå fall, og det er aldri for sent å trene opp balansen. Her får du noen nyttig øvelser.

Tekst: Cajsa Rännar/ Fredrik Steen Foto: NTB

Balanse er ikke bare ett enkelt organ, sier Eva Ekvall Hansson. Hun er professor i fysioterapi og er en av Sveriges største eksperter på svimmelhet og balanse.

Når vi blir eldre svekkes balansen. Men det betyr ikke at man ikke kan gjøre noe med det: Professoren påpeker at det er fullt mulig å gjenvinne store deler av balanseevnen. Og god balanse er som kjent viktig for å motvirke fall. I denne artikkelen får du også noen gode øvelser som kan hjelpe deg med balansen.

Signaler til hjernen

– Vi er jo skapt for å kunne springe barføtt på en humpete savanne og sikte på en gnu med et spyd og treffe det i fart. For å få til det kreves det at mange ulike deler av kroppen samarbeider. For å opprettholde en god balanse er vi avhengig av et finkalibret system der hele kroppen spiller på lag, og der alle sensoriske organer samarbeider på makeløst vis, sier professoren.

Synet er helt sentralt for å kunne holde balansen. Hvis man ikke ser, blir det fort vanskeligere ikke å svaie når man står oppreist. Signalene som sendes fra ledd og muskler er også essensielle, og til og følelsen i huden hjelper hjernen å tolke hvor i rommet kroppen befinner seg.

nyhetsbrev egenannonse4323

– Bare man legger fingertuppene lett mot en vegg, er det straks mye lettere å holde balansen. Det handler ikke så mye om at vi støtter oss, men at vi med den lette berøringen hjelper hjernen til å tolke posisjonen vår. Ganske utrolig, hva? sier Ekvall Hansson.

Svekkes med alderen

Man kan gjøre undersøkelser som viser ingen avvik på de enkelte sansene én og én, men når man legger alle disse små endringene oppå hverandre, har vi plutselig ikke den samme evnen som vi hadde før. Men man skal ikke godta at en lege sier at «det der handler om alder, og det er ingenting vi kan gjøre», mener Eva Ekvall Hansson.

– Å bli eldre er en langsom nedbrytingsprosess, og i denne perioden kan balansen bli påvirket. Men det er ikke noe du stilltiende bør akseptere. Det spiller ingen rolle hvor gammel man er, balansen kan trenes opp uansett, og med enkle midler kan man gjenvinne store deler av balanseevnen.

Dårlig balanse kan føre til innskrenkinger i dagliglivet, og enkelte aktiviteter kan bli vanskelige, enten fordi man ikke greier det, eller fordi man rett og slett ikke tør. Dette øker risikoen for fallulykker, som er den desidert største ulykkesrisikoen – også for unge eldre.

Fallet i seg selv er sjelden alvorlig, men komplikasjonene som kommer med beinbrudd og hofteskader – og påfølgende perioder med stillesitting kan i mange tilfeller bli livstruende. Derfor er det viktig å gjøre det man kan for å unngå å falle, blant annet ved å trene opp balansen.

Tungt i hverdagen

Andre aspekter av livet kan også påvirkes.

– Å komme seg på en buss kan bli vanskelig for enkelte, eller å buksere seg mellom benkeradene i en teatersal. Da ender det fort med at man blir sittende hjemme, med mindre og mindre sosial kontakt – noe som igjen kan føre til ensomhet eller nedstemthet.

En dårlig balanse kan altså ha store effekter på livskvaliteten, men de gode nyhetene er at balansen kan trenes og forbedres, ifølge Ekvall Hansson:

– Det er utrolig viktig å fortsette å bevege på seg når man blir eldre. En trent og skjerpet balanse gjør alt enklere, og mosjon og bevegelse i seg selv bidrar også til forbedring av balansen. Dette blir en positiv spiral som vi må jobbe med å opprettholde, sier hun.

– Og det beste er at det aldri er for sent – man kan begynne fra det nivået man er på, akkurat nå. Med passe dose utfordring og tålmodighet kan vi fint forbedre alle de faktorene som bidrar til å gi oss en god balanse.

senior,woman,doing,yoga,workout,routine,outdoor,at,city,park

5 yoga-øvelser for balanse

Både balanse og muskulatur kommer til å bli styrket med ti minutter med disse øvelsene hver dag. Pust med nesen i minst fem rolige og lange åndedrag for hver øvelse før du bytter fot/side. Og husk å ta av sokkene før du begynner.

1. Treet (bildet): Stå rett med beina samlet, og løft det ene beinet opp og la det hvile på innsiden av låret, eller så høyt på leggen som du føler deg komfortabel med. Pass på at hoftene er rette. Samle håndflatene over brystet og fokuser på et punkt lenger framme i rommet. Etter hvert kan du se hvor lenge du greier å lukke øynene uten å miste balansen. Du kan også samle håndflatene over hodet, eller strekke dem rett ut til sidene.

2. Kriger 1: Se rett fram, strekk ut det bakerste beinet og la det hvile på tåspissene. Det fremste beinet skal ha en liten knekk i kneet. Strekk armene rett opp.

3. Kriger 2: Samme utgangsposisjon som den forrige øvelsen, men her strekker du armene ut til hver side i lengderetningen. Det bakerste fotbladet skal ligge flatt i gulvet mens det peker litt skrått utover.

4. Sidestrekk: Dette er en lett videreføring av «KRIGER 2», og her ser du til siden mens du hviler den fremste albuen på kneet ditt. Den bakerste armen strekkes over hodet i samme retning som overkroppen.

5. Kriger 3: Denne er litt mer krevende enn de andre. Stå støtt på det ene beinet, og strekk begge hendene rett fram mens du ser rett ned i gulvet. La overkroppen danne en rett vinkel med beinet du står på, og strekk det andre beinet rett ut og bak, slik at du lager en «T».