REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

a,very,happy,middle,aged,man,swimming,in,the,ocean,

Trygg i vann med parkinson

Mennesker med parkinson er på grunn av symptomene spesielt utsatt for drukningsulykker. Norges Parkinsonforbund lanserer nå svømmekampanjen «Trygg i vann», hvor det fokuseres på å øke bevisstheten blant personer med parkinson, pårørende, helsepersonell og badevakter.

Norges Parkinsonforbund lanserer nå svømmekampanjen «Trygg i vann», hvor det fokuseres på nettopp det å være «trygg i vann med parkinson», men forbundet har tro på at budskapet også vil være viktig for å bevisstgjøre befolkningen for øvrig om dette temaet nå i sommer. Nederst i saken vil du finne linker til noen informasjonsvideoer fra forbundet.

– Mennesker med parkinson er på grunn av symptomene spesielt utsatt for drukningsulykker, og vi er kjent med at flere opp gjennom årene har druknet og mange har opplevd alvorlige ulykker, sier Lemia Boussaada, prosjektleder for «Trygg i vann» og helserådgiver i Norges Parkinsonforbund.

Forbundet erfarer at det er manglende kunnskap om faren for drukningsulykker både blant personer med parkinson, pårørende, helsepersonell og badevakter. Det er derfor svært viktig å øke bevisstheten om dette for alle der ute i sommer.

– Prosjektet er et viktig tilskudd i arbeidet med drukningsforebygging for å øke bevisstheten og kunnskapen om faren for drukningsulykker både blant mennesker med Parkinsons sykdom, men også ute i befolkningen og allmennheten for øvrig. Vi tror at det er god timing å lansere kampanjen nå som det er sommer og høysesong for bading og svømming. Vi har utarbeidet åtte svømmevettregler ved Parkinsons sykdom, men som også vil være viktige å følge for alle som er i kontakt med vann enten det er i en svømmehall, eller utendørs nå i sommer, sier Boussaada.

Norges Parkinsonforbund erfarer at det er manglende kunnskap om faren for drukningsulykker både blant personer med parkinson, pårørende, helsepersonell og badevakter. De håper derfor at kampanjen, som vi nå går bredt ut med i samfunnet, vil bidra til å redusere antall drukningsulykker og sette fokus på det å være «trygg i vann» både i sommer, men også blant mennesker som benytter svømmehaller og er i vann resten av året.

– Norges Parkinsonforbund har utført en undersøkelse blant våre medlemmer med spørsmål knyttet til deres opplevelser med svømming og bading. Over 600 personer responderte! Et stort antall av respondentene med Parkinsons sykdom har beskrevet sine opplevelser og nestenulykker i vannet. Tallene i undersøkelsen underbygger at det er en vesentlig fare for drukningsulykker ved parkinson. Det er derfor særdeles viktig for å sette fokus det å være trygg i vann, sier Boussaada.

Hun peker på at forbundet i samarbeid med et tverrfaglig team med fagpersoner som fysioterapeut, ergoterapeut, parkinsonsykepleier og nevrolog har satt opp åtte viktige svømmevettregler ved parkinson. Fagpersonene har også bidratt med sine faglige vurderinger i de tre filmene i kampanjen.

– Vi vet at det i snitt årlig drukner rundt 90 personer her i landet. Forbundet håper at denne kampanjen, som vi lanserer bredt, vil være et viktig bidrag for å forebygge drukningsulykker. Vi har også i prosjektet produsert en egen informasjonsfilm om faren for drukningsulykker rettet mot fagpersoner. Vi håper det også kan øke kompetansen og bidra til å forebygge. Denne kampanjen vil være viktig for alle i samfunnet. Filmene og svømmevettreglene som er utarbeidet av forbundet vil gi økt kunnskap om faren for drukningsulykker for alle, ikke bare for mennesker med parkinson, avslutter Lemia Boussaada.

8 svømmevettregler ved parkinson

1) Planlegg svømmeturen
2) Ikke svøm alene
3) Si ifra til noen at du har parkinson
4) Ikke hopp rett uti
5) Symptomer på land kan forsterkes i vann
6) Snu i tide
7) Svøm regelmessig
8) Vurder omgivelsene

Filmer
Trygg i vann med parkinson Norges Parkinsonforbund lanserer nå tre informasjonsfilmer om «Trygg i vann». 

Film 1: Informasjon og tips til personer med parkinson og pårørende. 

Film 2: Informasjon til helsepersonell om hvordan de kan bidra med å spre kunnskap og forebygge. 

Film 3: «Svømmevettregler» med tips og råd om «trygg i vann» rettet mot allmennheten.
Se alle filmene her: https://parkinson.no/tryggivann 

Kontakt: Kommunikasjonsrådgiver Sverre Nilsen i Norges Parkinsonforbund
Mobil: 975 74 270 E-post: sverre.nilsen@parkinson.no 

nyhetsbrev egenannonse4323