REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

aged,retired,man,lying,in,bed,with,opened,eyes,,having

Hva kan gjøres med søvnproblemer?

Mange eldre sliter med søvnen. Vanskene kan ofte forklares av underliggende årsaker som det er mulig å gjøre noe med.

Tekst: Therese Wenger Foto: NTB

Mange eldre sliter med søvnen. Med alderen skjer det endringer i blant annet hjernen og hormonproduksjonen som kan bidra til endringer i døgnrytmen. Søvnmønsteret endrer seg ofte på følgende måte:

Døgnrytmen blir framskyndet: Mange eldre opplever å bli trøtt tidligere på kvelden og våkne tidlig om morgenen, for eksempel i fire-fem-tiden.

Søvnen blir mindre dyp: Den dype restituerende søvnen reduseres hos eldre. Søvnen blir i stedet mer oppstykket. Hos eldre over 90 år kan den dype søvnen være nesten fraværende.

Flere oppvåkninger: Eldre mennesker har flere oppvåkninger om natta enn yngre. Det kan være behov for å gå på toalettet flere ganger om natten, eller har sykdommer som forstyrrer nattesøvnen.

Kan behandles

Selv om søvnen endrer seg naturlig med alderen, er det ofte en underliggende årsak til søvnproblemene. Og som det er mulig å behandle.

– Psykologiske eller psykiatriske tilstander som stress, angst eller depresjon.

– Dårlig søvnhygiene, for eksempel stimulanser, blått lys, støy, sult eller overmetthet.

– Når man blir eldre og pensjonist, endrer ofte søvnrutinene seg. Kanskje har de begynt å ta en ettermiddagslur, eller går mindre ut i dagslyset? Sosial isolasjon og ensomhet kan spille inn. 

– De inntar for mye alkohol, eller alkohol for sent på kvelden.

– Mange eldre får ulike medisiner, og disse kan påvirke søvnen. For eksempel kan antihistaminer og opioider bidra til søvnighet på dagtid, og antidepressiver og steroider kan bidra til insomnia.

– Sykdommer, som urinveisproblemer, smertetilstander, søvnapné eller rastløse ben.

– Forstyrrelser av døgnrytmen på grunn av nattevakter, konstant sengeleie på grunn av sykdom eller demens.

Unngå langvarig bruk av sovemedisiner

Sovemidler kan være effektive i en kortere periode, men er ikke gagnlige ved kroniske søvnproblemer. Det er derfor viktig å se på årsaken til søvnvanskene, og forsøke å finne behandlingsmuligheter i samarbeid med legen.

nyhetsbrev egenannonse4323