REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

118823428 1

Trening med gåstaver

Mange ser på gåstaver bare som et rehabiliteringsprodukt. Men med staver blir gåturen nesten like effektiv som en joggetur – uten de harde støtene som løpingen medfører. Både billige og dyre staver gjør nytten, mener ekspertene.

Tekst: Geir Røed Tekst: NTB Scanpix

Gåstaver, vandrestaver og Nordic walking. Kjært barn har mange navn. Vi velger å kalle det gåstaver – stavene som gir gåturen mye mer effekt, og som kan bli en kjær turvenn.

Et forskningsprosjekt i regi av Norges idrettshøgskole for noen år siden konkluderte med at energiforbruket ved bruk av gåstaver er 67 prosent høyere enn ved vanlig gange.

– Sensasjonelt bra, sier Ingrid Kristiansen entusiastisk.

Den gamle verdensmesteren på 10 000 meter i friidrett har siden årtusenskiftet ivret for gåstaver som treningsform. Ikke bare for godt voksne.

– Stavgang er for alle. Også for oss skiløpere, sier Kristiansen – som før hun ble løperdronning var på langrennslandslaget.

– Det var stavgang vi brukte for å bli gode. Stavgang er god trening. På samme tur får du styrketrening og kondisjonstrening, i tillegg til frisk luft og naturopplevelser.

Kjøper for lange staver

Men det er viktig å velge riktige staver. I butikkene finnes det staver fra 200 kroner og oppover til det tidobbelte – 2000 kroner.

– De til 200 kroner kan være like gode som de til 2000 kroner. Det viktigste er at man har godt grep. Prøv dem, sier Ingrid Kristiansen.

– Hvor lange bør stavene være?

– Når man står og holder stavene med stavene i bakken, skal vinkelen på albuen peke litt nedover, altså litt mer enn 90 grader, forklarer Kristiansen – og bruker seg selv som eksempel.

– Jeg er 169 centimeter høy. Mine staver er 115 centimeter lange, mens langrennsstavene mine er 142 centimeter.

Hennes erfaring er at mange kjøper for lange staver.

– Det er bedre med fem centimeter for korte staver enn fem centimeter for lange. Hvis stavene er for lange, heiser man opp skuldrene og får vondt i både nakke og skuldre.

print

Riktig høyde

Dette er generelle anbefalinger for lengde på stavene i forhold til kroppshøyde:
– 150–165 cm kroppshøyde: 110–115 cm stavlengde.
– 165–175 cm kroppshøyde: 115–120 cm stavlengde.
– 175–185 cm kroppshøyde: 120–130 cm stavlengde.
– En lang gåtur med staver kan kanskje bli i overkant for noen. Synes du det blir for slitsomt, bruker du stavene under bare deler av turen.

Spør om hjelp

Med staver er det vanskeligere å sluntre unna under turen og gå roligere. Stavene inspirerer til økt tempo, og dermed til en solid treningsøkt.

Likevel er det ikke til å komme bort fra at gåstaver som treningsform blir sett ned på av mange. Det er liksom noe bare de som trenger balansehjelp og de som er veldig gamle bør bruke.

Entusiastene rister på hodet av slike holdninger. På Røros jobber fysioterapeut Andreas Tønset med rehabilitering på LHL-klinikken. Stavgang er en mye brukt treningsform under de tre uker lange opptreningsoppholdene til pasientene.

– Med staver får man brukt overkroppen i tillegg til beina. Det er god trening. Flere muskelgrupper blir aktivisert. Dermed forbrenner man mer, og går lettere ned i vekt, dersom det er målet, sier Tønset.

Dersom man lurer på ideell høyde på stavene og riktig teknikk, anbefaler fysioterapeuten å spørre fagfolk om hjelp.

– Husk at stavgang skal være lystbetont, sier han.

Forskjellene

En av de største produsentene av gåstaver er norske Swix, de flere ulike forskjellige staver i sitt sortiment, fra noen hundrelapper til flere tusen.

– De dyreste er sammenleggbare og veldig lette, slik at de kan tas med i håndbagasjen. Dessuten er de «roterende» nederst, slik at man enkelt kan velge pigg eller gummiknott – avhengig av underlaget. Man slipper å ha med seg gummiknotter i lommen, forklarer produktsjef Svein Pedersen.

Dyre staver har ofte også fjæring, i motsetning til de billigste variantene.

– Noen staver er i teleskop-versjon slik at man kan justere høyden. Men da er det viktig at man får skrudd ordentlig til, slik at de ikke synker sammen under bruk.

Pedersen understreker at også de billige er gode, med gode og funksjonelle stropper som man fester hendene i.

– Dermed kan man slippe staven idet man dytter seg fremover, akkurat som med langrennsstaver, forklarer produktsjefen.

Unngår støt

Også Swix-sjefen vedgår at gåstaver i Norge har et dårlig rykte.

– Mange ser på det bare som et rehabiliteringsprodukt. Men selv har jeg brukt gåstaver som trening i 20 år. Stavene brukes også av langrennslandslagene, og i Tyskland er maratonløpere blant kundene våre.

Siden gåstaver skal være mye kortere enn langrennsstaver, frarådes det å bruke langrennsstaver.

– Gåstaver må passe høyden din. Ellers kan du få feil belastning på rygg, nakke og skuldre, sier fysioterapeut Andreas Tønset på Røros.

En av de store fordelene med gåstaver er at man får nesten like god effekt som en joggetur – bare mye mer behagelig for kroppen. 

– Spesielt når man er eldre kan det være viktig å ikke utsette kroppen for harde støt som jogging fører til.

Til uttøyning

Du behøver ikke begrense bruken av gåstaver til selve gåturen. Stavene kan også brukes i lett oppvarming før turen, til uttøyning etter turen, og også til styrketrening under en stopp eller to i løpet av turen. Bare fantasien setter grenser for hvilke øvelser du kan gjøre med stavene. På nettet finner du flere
inspirasjonsvideoer som er tilgjengelige, blant annet med treningsgruppene til den gamle løperdronningen Ingrid Kristiansen.