REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

mediterranean,diet,concept, ,meat,,fish,,fruits,and,vegetables,on

Mat som er snill mot hjertet

Det er spesielt to typer kosthold som er bedre enn alt annet når det kommer til god hjertehelse. Er en av disse noe for deg?

Tekst: Anna Sundesten og Vivvi Alström Foto: NTB

Har du fått høre at du har økt risiko for å bli rammet av en hjertesykdom? Det er svært mange av oss, og ofte bunner årsaken i at noen andre i familien har det.

Men større risikofaktor eller ei, hvis du har lyst til å leve et langt og lykkelig liv, kan det uansett være lurt å velge et kosthold som er ekstra snilt for hjertet ditt.

Kostholdet DASH er for eksempel et godt alternativ, som har som spesialitet å senke blodtrykket. Eller den populære Middelhavsdietten – som nesten alltid løftes fram som den som er aller best for helsen.

– Middelhavsdietten er uten tvil den dietten som har mest vitenskapelig forskning bak seg, og alle studier viser omtrent samme resultat: Den reduserer vekten og minsker risikoen for en tidlig død, sier Måns Rosén, tidligere professor ved Karolinska institutet.

Han har skrevet boken «Sanningen om mat och hälsa», der han blant annet sammenfatter hva forskningen sier om hvor mye kostholdet har å si for helsen vår. Rosén er svært positiv til DASH-kostholdet, som stort sett bygger på de samme grunnprinsippene som Middelhavsdietten. Det vil si mye grønnsaker, frukt og fisk, men begrensede mengder med rødt kjøtt og sukker.
– Jeg tør faktisk å påstå at det er en diett som minsker sjansen for overvekt og dødelighet i forbindelse med hjertesykdommer, sier Rosén.

Her kan du lese mer om de to ulike kostholdene, hva de inneholder og på hvilken måte de påvirker helsen din.

DASH
Hva
: DASH står for Dietary Approach to Stop Hypertension og er en amerikansk modell som ble trukket fram i arbeidet med å senke blodtrykk – og dermed også forebygge hjerte- og karsykdommer. Ved å spise mye grønnsaker, fullkornsprodukter, magre meieriprodukter og proteinkilder, samt ved å unngå sukker og salt, kan du minske risikoen for å bli rammet av hjerteproblemer. Bonusen kan være at du går ned i vekt.

Spis slik: Fullkornskilder som fullkornsbrød og fullkornspasta. Grønnsaker som brokkoli, gulrøtter, mais, kål, løk, salat, spinat og tomater. Belg-frukter som bønner, erter og linser. Frukt, bær, lette meieriprodukter, samt proteinkilder som fisk, kylling og egg.

finnish,rye,flat,bread,on,rustic,background.,traditional,lapland,food
FULLKORN. I DASH-dietten er fullkornsprodukter noe av det som bidrar til i minske risikoen for hjerteproblemer.

Ikke spis: Unngå fet mat, for mye salt og mat med raffinert sukker.

Slik påvirker det helsen: Gjennom amerikanske studier har vi sett store forskjeller på blodtrykket hos folk som følger denne dietten, og mange får gode resultater på bare noen uker. DASH har dessuten blitt trukket fram som den dietten som har best helseeffekter.

Passer for deg som: Har behov for å senke blodtrykket og samtidig slanke bort noen av trivselskiloene på veien. Utover det passer dette kostholdet alle som har lyst til å leve sunnere!
Passer ikke for deg som: Vil gå ned i vekt på kort tid. Da anbefales heller en ren lavkarbokost.

MIDDELHAVSDIETTEN
Hva:
Dietten er bygget på hvordan befolkningen spiser rundt Middelhavet, og der det er en bevisst tanke bak matveien til et langt liv – framfor alt å bevare en god hjertehelse. Dietten består av lite rødt kjøtt og sukker, samt mer grønnsaker, belgfrukter og umettet fett. Det finnes egentlig ikke en spesifikk Middelhavsdiett – det handler mer om å herme de matvanene folk har i land som Spania, Hellas og Italia. Kosten deres anses for å være spesielt bra for helsen, og brukes ofte i sammenheng med vektnedgang.

Spis slik: Mye grønnsaker, frukt, nøtter, olivenolje, belgfrukter, fullkornsprodukter, fisk og skalldyr. Rødvin i moderate mengder er også lov.

annonse fordeler01122

Spis ikke: Spis mindre meieriprodukter som smør, melk og ost – og rødt kjøtt. I tillegg bør du helst unngå sukkerbrus, søtsaker og lyst brød.

Slik påvirker den helsen: Middelhavskosten minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Studier viser også en minsket dødelighet blant personer som følger dette kostholdet. De lever generelt lenger, og har i tillegg færre tilfeller av kreft. Når det gjelder de typiske matvarene som inngår i en Middelhavsdiett, som fisk, nøtter, olivenolje, grønnsaker og frukt, så gir samtlige av disse flere helsefordeler.

Passer for deg som: Har en hjerte- eller karproblematikk – eller har en økt risiko for dette. Kostholdet er også bra for deg som har høyt blodtrykk. Utover det passer kosten alle som har lyst til å leve sunnere!
Passer ikke for deg som: Har en mage som er sensitiv for mye frukt, grønnsaker og belgfrukter.

Velg denne maten
– Velg matvarer i butikken som er merket med nøkkelhull.
– Velg alltid fullkorn når det kommer til matvarer som pasta, brød og mel.
– La grønnsaker, frukt, fisk og skalldyr dominere matplanen din.
– Bytt matfett med olje.
– Bytt fete meieriprodukter til lettprodukter.
– Spis mindre mengder med rødt kjøtt og ost.
– Spis mindre sukker og salt.
Kilde: Helsedirektoratets kostråd

nyhetsbrev egenannonse grønn