REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

munnfuller

To søte munnfuller til jul

Julen nytes best i små munnfuller. Her er oppskriften på små julepakker laget av shortbread og deilige søte og klissete italienske struffoli.

SHORTBREAD-JULEGAVER

(25 stk.) 

Julegaver er ikke bare til å ha under treet. Her er lekre, små pakker som passer på kakebordet i julen.

50 g hasselnøttkjerner

100 g sukker

225 g hvetemel

25 g maisstivelse

2 ts vaniljesukker

200 g smør

Glasur

100 g melis

1–2 ss eggehvite

Konditorfarge

julens dejligste konfekt & kager

1. Sett ovnen på 175°. Hakk eller mal nøttene fint. Bland dem med alle de øvrige ingrediensene og elt sammen til en jevn deig. Trykk deigen ned i en liten, firkantet form ca. 15 x 15 cm med bakepapir. Stek kaken i ca. 25 minutter. La den avkjøles i formen i ca. 15 minutter.

2. Ta kaken forsiktig opp i bakepapiret, pass på at den ikke sprekker opp. Legg den på en fjøl og skjær kaken i 25 firkanter med en skarp kniv. Skjær den med bestemte tak så den ikke smuldrer for mye. La bitene avkjøles helt.

3. Glasur: Rør melis med eggehvite til en fast glasur og farg den med konditorfarge. Haglasuren i en sprøytepose med tynn spiss. Sprøyt glasuren på kakene som et gavebånd på en pakke. La glasuren tørke helt og oppbevar kakene i en lufttett boks.

nyhetsbrev egenannonse4323

STRUFFOLI – SØTT FRA ITALIA

Struffoli er små stekte deigkuler som er toppet med honning, strø og kandisert frukt. Gjerne stablet som en pyramide, krans eller et juletre.

400 g hvetemel

3 mellomstore egg

80 g usaltet smør

40 g sukker

2 ss Cointreau, Limoncello eller rom. Eller saft fra en appelsin

Revet skall av 1 appelsin

1/2 ts bakepulver eller natron

1/4 ts salt

600 ml olje til steking

250 g flytende honning

Kandisert frukt, strøssel og perlesukker til pynt

struffoli

1. Smelt først smøret i en kjele og la det avkjøles. I en stor bolle blander du sammen melet med bakepulveret og en klype salt.

2. Tilsett sukker, smeltet smør og brennevin/appelsinsaft.

3. Tilsett eggene og revet appelsinskall og bland godt til du får en homogen deig, fri for klumper.

4. La den hvile i plast i romtemperatur i 30 minutter.

5. Del opp deigen i passende emner og rull pølser som er ca. 1 cm tykke. Del pølsen opp i 1 cm tykke biter.

6. Rull bitene til runde kuler.

7. Friter struffoliene i olje på 180 grader. Ikke overfyll kjelen. De er ferdige etter 30–40 sekunder når de får en gylden farge.

8. Varm forsiktig nesten all honningen og litt av strøsselet i en stor kjele.

9. Slå av varmen og tilsett kulene og bland godt sammen.

10. Legg kulene på et serveringsfat i den formen du vil. Et tips er å legge de rundt et glass slik at det blir en krans når du fjerner glasset.

11. Pynt med mer strø, honning, kandisert frukt og perlesukker. La kunstverket få hvile en times tid før servering.

PS! Du kan gjerne steke kulene i forkant og oppbevare i en lufttett boks, men glaseringen bør gjøres serveringsdagen.