REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

glad,senior,woman,is,using,smartphone,for,video,connection,isolated

– Hun bruker for mye tid på mobilen!

– Er jeg urimelig som ønsker mer og nærmere kontakt, og at hun oftere legger bort mobilen og er mer sammen med meg? Samboeren mener at hun bruker for mye tid på mobilen. Og nå er han lei. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg må klage. Det har jeg gjort til gagns overfor henne jeg bor sammen med. Det jeg klager på er det jeg ser på som tydelige tegn på mobilavhengighet. Mobilen hennes piper og varsler til alle døgnets tider. Tidligere var det ille, men nå har mobilen flyttet inn ved matbordet og på soverommet også. Så nå må noe gjøres ellers flytter jeg ut.

Jeg skjønner ikke at det går an å bruke så mye tid og energi på å glo i en skjerm som det hun gjør. Facebook er den største magneten. Der lever hun livet sitt, har kontakt med venninner og deltar i utallige grupper om ting jeg ikke ante hun hadde interesse for.

Mens hun alltid er tilgjengelig for sine venninner, hører og ser hun meg knapt. Det kan gå en hel dag uten at hun kommer med noe annet enn mumling, et ja eller nei, når jeg prøver å komme med noe som jeg håper kan gi en fornuftig samtale.

Som du skjønner, så føler jeg meg ganske så ensom til tross for at vi har all verdens tid sammen ettersom vi begge har gått av med pensjon for noen år siden.

Er jeg urimelig som ønsker mer og nærmere kontakt, og at hun oftere legger bort mobilen og er mer sammen med meg.

Hans

SVAR: Som du beskriver din kones mobilbruk bryter hun det parterapeuter beskriver som de hellige tre fundamentene for et godt parforhold; at en er tilgjengelig, gir respons og er engasjert i partneren. Likegyldighet, som hennes mobilbruk kan tyde på, er også et stort faresignal for parforhold. 

Mobilavhengighet er som andre avhengigheter kjennetegnet av en tvangsmessig bruk, som er vanskelig å kontrollere. Mobilavhengighet er nå så utbredt at det har fått en egen diagnose. Nomofobi kalles det og defineres som frykt for å være uten mobiltelefon eller være utenfor rekkevidde. Mobilen, eller andre skjermer, er for mange den store tidstyven, og er en hyppig årsak til mange dårlige parforhold. 

Det er med andre ord ikke første gang jeg hører om forhold som har blitt forgiftet av skjermbruk. Jeg har selv møtt mange som er så avhengige at de ikke klarer å la være å sjekke skjermen hele tiden. Noen har til og med insistert på å ha mobilen på i terapirommet.

nyhetsbrev egenannonse4323

Dere må få til den alvorlige samtalen om mobilbruk. Du må få henne til å skjønne ditt ståsted. Fortell henne at du føler deg lei deg, oversett og ensom. Få henne til å se alvoret i hvordan hennes mobilbruk påvirker parforholdet, slik du opplever det. Om samtalen låser seg er det mulig en parterapeut kan hjelpe dere å se saken fra begges ståsted.

Råd jeg har gitt de som sliter med mobilavhengighet er å lage avtaler for når det er greit og ikke greit å bruke mobilen. For eksempel, ikke greit ved matbordet og på senga, ikke greit under ettermiddagskaffen og når du ønsker at hun skal være mer tilgjengelig og til stede.

Det er de som må gå enda mer drastisk til verks og bytte til «gammeldagse» mobiltelefoner som bare kan brukes til å snakke og sende SMS med.