REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

pretty,senior,woman,with,broken,hand,walking,in,the,park,

Tidlig diagnose øker behandlingsmulighetene for beinskjørhet

Osteoporose eller beinskjørhet er en sykdom i skjelettet som gjør beinstrukturen skjør og utsatt for beinbrudd. Sykdommen oppdages ofte ikke før et brudd oppstår som følge av en hendelse som normalt ikke ville forårsaket brudd. Da har ofte sykdommen utviklet seg over tid, og alternativene for behandling begrenset.

Tekst: Radiolog Paola Caparrelli Pettersen og Radiograf Anita Øyrås. Foto: NTB

Du opplever vanligvis ingen symptomer i tidlige stadier av osteoporose. Først når skjelettet allerede er svekket kan du oppleve symptomer som ryggsmerter forårsaket av brudd, en komprimert ryggvirvel eller at en ryggvirvel har kollapset helt. Dette kan skyldes at ryggvirvelen har tapt høyde over tid som igjen kan føre til at du mister høyde eller ryggen bøyer seg. Et annet symptom er når knoklene er så svake at de ikke tåler dagligdagse belastninger og enkle fall. Da har sykdommen allerede hatt god tid til å utvikle seg, og skadene som allerede har oppstått i beinvevet kan være vanskelige å reparere.

Risikogrupper 

Beintettheten er sterkest hos unge til slutten av 20-årene, og du begynner gradvis å miste beintetthet fra rundt 35 år. Dette er en normal del av aldringen, men for noen går dette mye raskere enn for andre. Dette kan føre til osteoporose og økt risiko for beinbrudd.

Kvinner er spesielt utsatt. Dette skyldes blant annet hormonforskjeller mellom kvinner og menn. Kvinner har også i utgangspunktet lavere beinmasse, og har økt tap av beinvev fra de kommer i overgangsalderen. Hvis du har en forstyrrelse i de hormonproduserende kjertlene kan du ha høyere risiko for å utvikle osteoporose.

Arv kan også ha en betydning for utvikling av osteoporose, og har du f.eks. foreldre som har opplevd hoftebrudd kan det være en indikasjon på beinskjørhet. Lav kroppsmasseindeks (BMI), langvarig bruk av steroidtabletter, spiseforstyrrelser, mye alkohol, tobakk og leddgikt kan være andre indikatorer på at du er i en risikogruppe. 

Etter gjennomgått overgangsalder anbefales det å sjekke beintettheten fra 65 år. 

Hvis andre risikofaktorer er til stede kan det være lurt å foreta en beintetthetsmåling (BMA) på et tidligere tidspunkt. Osteoporose bør også undersøkes hvis du gikk gjennom tidlig overgangsalder eller har tatt kortikosteroider over en periode på flere måneder. 

Undersøkelse

Ettersom Osteoporose vanligvis ikke gir seg til kjenne før et brudd oppstår, kan du som er i en risikogruppe dra nytte av en beintetthetsmåling. Dette er en røntgenundersøkelse med et DXA-apparat som fastslår om du er i risikogruppen for beinskjørhet eller om du har et tynt skjelett og er spesielt sårbar for beinbrudd. Beintetthetsmålingen utføres med et røntgenapparat (DXA-apparat) og medfører minimal stråledose-risiko, og er en smertefri undersøkelse. 

Målingen avslører hvor sterkt beinvevet og knoklene dine er og kan dermed si noe om hvor stor risiko du har for fremtidige beinbrudd.

En slik undersøkelse kan gjentas med noen års mellomrom for å sjekke utviklingen av tilstanden og om behandlingen virker. Avhengig av behandling, kan du bli bedt om å ta undersøkelsen oftere.

Forebygging 

Livsstilsfaktorer som kosthold og trening påvirker skjelettet i kroppen. Et sunt og balansert kosthold anbefales for alle. Det kan bidra til å forhindre mange alvorlige helsemessige problemer, blant disse osteoporose. Kalsium er viktig for å opprettholde et sterkt skjelett. En voksen person trenger 700 mg om dagen, som du bør kunne få fra ditt daglige kosthold. D-vitamin er også viktig for et sunt skjelett og sunne tenner fordi det hjelper kroppen din å absorbere kalsium. Røykeslutt, begrensning av alkoholinntak og regelmessig mosjon kan også bidra til å forebygge osteoporose.

Uavhengig av tiltak er det viktig å kontrollere beintettheten fra 65 år for den generelle befolkning og i alle aldre hvis det er indikasjon på osteoporose, eller hvis du er i risikogruppen. Tiltak kan forskyve utviklingen av osteoporose.

Behandling

Behandling av osteoporose består av både livsstilstiltak og medikamenter. Behandlingen kan ha som mål å forebygge beinskjørhet, forsinke utviklingen av sykdommen eller lindre smerter. Om du trenger behandling avhenger av risikoen for å brekke bein i fremtiden, alder, kjønn og resultatene av beinmassemåling.

Medikamenter som inneholder Bisfosfonater kan brukes til behandling av osteoporose.

Å leve med osteoporose

Har du fått påvist osteoporose kan du ta noen forholdsregler. Som å redusere risikoen for fall, for eksempel å ikke gå inne i sokkelesten. Å trene styrke og å ha et sunt kosthold er også anbefalt.

Det er ikke alle med osteoporose som opplever brudd. Er du usikker på hva som er fornuftig for deg kan du ta en prat med fastlegen din.