Slik finner du den beste olivenoljen
Olivenolje har svært mange helsefordeler, og vi kan med fordel bruke mye mer av den. Men det er slett ikke gull alt som er gyllent i butikkhyllene. Her er en guide til hvordan du finner den sunneste oljen – og hva du absolutt bør styre unna.
Det finnes mange måter å dele inn verden på. En av dem handler om fett. Og her er det egentlig bare to muligheter: Enten tilhører du et smørland, eller så tilhører du et oljeland.
Norge har definitivt vært et smørland. Naturlig nok – oliven vokser ikke her. I Hellas har man derimot dyrket oliven og presset olje i mer enn 5000 år. Dagens grekere er også verdensmestere i olivenoljeforbruk: Grekere bruker mer enn 26 liter olivenolje i året. Altså en halv liter i uka. Hver. Vi nordmenn bruker til sammenligning under en liter i året. Til gjengjeld dytter vi i oss 3,7 kilo smør og nesten 9 kilo margarin i året.
Som sagt: Vi er et smørland. Men det er mye som tyder på at vi ville hatt godt av å bytte side. For mens smør og margarin kan bidra til høyere kolesterol og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, har olivenolje stikk motsatt effekt.
Beskytter hjertet og hjernen
En rekke studier har vist at et regelmessig inntak av olivenolje kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer, flere typer kreft, diabetes, osteoporose og Alzheimer. God olivenolje er nemlig stappfull av antioksidanter som påvirker helsa positivt, og har i tillegg et høyt innhold av flere typer vitaminer og omega 3.
Det er likevel ikke ett fett hvilken olivenolje du heller i deg. Det er nemlig stor forskjell på kvalitet, både når det gjelder smak og helsefremmende egenskaper.
Enkelt sagt er det slik at jo lavere kvalitet på oljen, desto mindre helse er det i hver dråpe. Enkelte olivenoljer har så lav kvalitet at de er lite annet enn flytende fett, ribbet for alt av vitaminer og antioksidanter. Andre har så høy kvalitet at de nærmest er som helsekost å regne. Skal du spise olivenolje for helsas skyld, gjelder det derfor å ha tunga rett i munnen.
Men hvordan kan du vite hva som er hva, og at oljen du kjøper er både sunn og god?
Her er noen tips som gjør det lettere å velge riktig i butikken:
1. Kjøp extra virgin olivenolje
Olivenolje klassifiseres i hovedsak etter produksjonsmetode, som også i stor grad bestemmer kvaliteten. Extra virgin er betegnelsen på oljer av høyeste kvalitet, deretter følger i synkende rekkefølge virgin eller vanlig olivenolje, pure eller ren olivenolje, light olivenolje og lampante.
For at en olje skal få merkelappen extra virgin, må den være kaldpresset uten bruk av tilsetningsmidler innen 24 timer etter høsting. Syrenivået kan ikke overstige 0,8 prosent, og jo lavere syre, desto sunnere er den. Da har den nemlig høyest innhold av antioksidanter.
Olje merket som virgin olivenolje (også kalt vanlig olivenolje), eller den enda lavere klassifiseringen ren (pure) olivenolje, har høyere syrenivå, mindre smak og betydelig færre helsefordeler. Dette er raffinert olje som er varmebehandlet og tilsatt kjemikalier for å presse ut mer olje av olivenrestene etter første gangs pressing. Resultatet er lavere kvalitet med få eller ingen antioksidanter eller vitaminer.
Kommer du over olivenolje merket lampante, bør du sky den som pesten. Dette er rett og slett industriolje – eller lampeolje, om du vil – og er uegnet som menneskeføde. Du kan i beste fall bruke den til å smøre sykkelkjedet ditt.
2. Unngå olje på gjennomsiktige flasker
Oliven er glad i lys så lenge de fortsatt henger på trærne. Så fort de er presset til olje, er lyset blitt dens verste fiende. Olivenolje skal derfor oppbevares i beholdere som stenger lyset ute. Selv den beste olje kan bli harsk av å stå i skarpt sollys eller grelt butikklys i noen måneder.
Kjøp derfor ikke olje som er tappet på gjennomsiktige flasker. Beholderen skal være av mørkt glass eller metall, slik at ikke noe lys slipper inn til det flytende gullet der inne.
3. Sjekk at oljen er fersk
Olivenolje er ikke som vin: Den blir ikke bedre ved lagring. Tvert imot er den på sitt aller beste og sunneste når den er helt fersk, deretter taper den seg sakte over tid. Ved riktig lagring holder den litt over et år, kanskje lenger dersom oljen har høy kvalitet.
Oliven høstes som regel fra oktober til midten av januar, avhengig av klima og værforhold. Helt nypresset olivenolje kan være nærmest gressgrønn, med frisk og fruktig smak, lett bitterhet og en pepperaktig punch når du svelger. Etter hvert blir fargen mer og mer gyllen, smaken blir rundere og mister noe av friskheten, og peppersmaken blir mildere.
God olje skal være merket med innhøstingsdato og utløpsdato. Jo nærmere innhøstingsdato, jo bedre. Kjøper du olivenolje i februar, bør du derfor sjekke at flasken er fra årets avling, og ikke fjorårets.
4. Sjekk opprinnelsesland
Trodde du at italiensk olivenolje var noe av det beste du kunne kjøpe? Det kan det være. Men Italia er også blant verstingene i klassen når det gjelder juksing. I årevis har landet solgt nesten dobbelt så mye «ekte italiensk olivenolje» som de faktisk produserer. Tall fra 2020 viser at Italia er verdens nest største eksportør av olivenolje – samtidig som de importerte mer enn de eksporterte.
Svindelen er enkel: Billigolje importeres i store mengder, tappes på flasker og selges videre som italiensk extra virgin olivenolje, til tross for at den verken er italiensk eller extra virgin. Ofte er det ikke engang olivenolje, men soya-, hasselnøtt- eller solsikkeolje tilsatt fargestoff og kjemikalier slik at den skal ligne på olivenolje. Tester gjort i flere land har gjentatte ganger vist at halvparten eller mer av det som selges som extra virgin olivenolje, egentlig er olivenolje av lavere kvalitet, eller ikke olivenolje i det hele tatt.
Både EU og italienske myndigheter har forsøkt å få has på svindelvirksomheten. I 2019 tok Europol i samarbeid med italiensk politi beslag i 150 000 liter falsk olivenolje ved en fabrikk i Italia. Oljen var en blanding av billig solsikke- og soyaolje tilsatt klorofyll og betakaroten, markedsført og solgt som extra virgin olivenolje. 20 personer ble arrestert.
Det finnes ingen garantier, men skal du øke sjansen for at oljen er laget der flasken påstår og inneholder det merkelappen sier, er gresk olivenolje blant de tryggeste valgene. Hellas konsumerer mesteparten av oljen sin selv, og eksporterer resten. I motsetning til Italia, kan de i hvert fall vise til et produksjonsregnestykke som går opp.
5. Sjekk etiketten
Her er regelen enkel: Jo mer informasjon, jo bedre. Som et minimum bør du få vite når olivenene er høstet, hvilken type oliven det er, og hvor de kommer fra. Aller helst bør du kunne spore oljen helt tilbake til selve olivenlunden.
Styr unna oljer med mangelfull informasjon på etiketten. Står det for eksempel lite mer enn «Extra virgin olivenolje fra Italia», er det en sjanse for at oljen verken er extra virgin eller fra Italia, men heller en lavkvalitets blandingsolje av ukjent opprinnelse.
6. Styr unna billigmerkene
God olivenolje er kostbart å produsere. Trærne skal stelles og vannes gjennom et helt år, deretter skal olivenene høstes manuelt og presses, før oljen tappes på flasker og fraktes ut til butikker i hele verden. Dersom oljen er veldig billig, er det blitt kuttet noen svinger et eller annet sted på veien. Som regel er det kvaliteten det går utover.
Velg små, sporbare produsenter framfor store, og styr unna billigmerkene. Betaler du under 100 kroner for en halvliter, er det neppe du som har gjort et kupp.
7. Kjøp heller små flasker enn store
I tillegg til lys og aldring, er det en ting til olivenolje ikke liker: Luft. Så fort du åpner flasken og slipper luft til, begynner en oksideringsprosess som til slutt vil gjøre oljen harsk. Å kjøpe en tolitersdunk med olje som du bruker av lenge er derfor en veldig dårlig ide. Kjøp heller små flasker, og bruk dem opp fort. Da kan du nyte godt av oljens helsebringende antioksidanter mens de fortsatt er der.
8. Sørg for riktig lagring hjemme
Har du fulgt alle rådene og kjøpt en sunn, fersk olje som smaker friskt og godt? Da gjelder det å lagre den på riktig vis også hjemme.
Oljen holder seg best hvis den får stå mørkt, gjerne inni et skap, og i lett kjølig romtemperatur – et sted mellom 12 og 20 grader er best. Ikke sett den inntil komfyren eller ved vinduet – den liker ikke store temperatursvingninger, spesielt ikke varmen fra en nærliggende kokeplate eller stekeovn. Hold den unna sola.
Ikke hell den over i en sånn fin oljekaraffel i klart glass med mindre du har tenkt å bruke den opp veldig raskt – både lyset og luften vil gjøre at den taper seg raskere enn om den får bli i sin mørke beholder.
Til slutt et siste råd: Ikke spar på oljen. Bruk den raust og med det samme, og gjerne litt hver dag. I flere middelhavsland er det ikke uvanlig å starte eller avslutte dagen med et par spiseskjeer olivenolje for helsas skyld – omtrent som vi her i Norge har gjort med tran. Den største forskjellen er at olivenolje, om du velger riktig type, faktisk smaker godt.