REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

skreien24

Skrei – full av omega-3

Skrei er en mager fisk, rik på proteiner, vitaminer og mineraler. En porsjon skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av omega-3-fettsyrer. Klikk og les mer om skreien og få to gode oppskrifter.

Tekst og foto: Norges sjømatråd

Skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. DNA-analyser har avdekket at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner. Ordet skrei kommer for øvrig fra det norrøne ordet skreið som betyr å skride eller vandre. Og det er nettopp det skreien gjør. Fra Barentshavet vender den kjønnsmodne skreien tilbake til gyteplassen der den selv ble klekket mer enn fem år tidligere. Skreien er altså i sin beste alder når den kommer inn til norskekysten for å gyte. 

Fisket etter skrei har gjennom århundrer vært avgjørende for utviklingen av fiskeværene i Lofoten og var medvirkende til at Bergen ble en av Nord-Europas største handelsbyer. 

nyhetsbrev egenannonse4323

Omkring 40 prosent av all skrei blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i sør. Skreifisket starter i januar og varer til april. Resten av året lever skreien i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen.

 Skrei skiller seg også utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. Siden skreien svømmer over lange avstander har den ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt, delikat fiskekjøtt.

nett02

Skreimølje med moderne vri
Skreimølje med lever og rogn er en tradisjonsrett i Norge. Denne oppskriften har spinat og gulrotmos i tillegg til lever og rogn.

Til 2 personer
0,5 kg skrei i skiver 
200 g spinat
1 lite fedd hvitløk 
1/2 ss smør 
200 g rogn, rå 
100 g lever 

Kok opp vann i en stor kasserolle og tilsett 3 ss salt per liter. Trekk til side og legg i skrei-skivene. Sett tilbake på platen og kok opp, sett ned varmen og la fisken trekke i 6–7 minutter.

Surr spinaten raskt i en stekepanne med presset hvitløk og smør til den er myk.

Kok opp nok vann til å dekke rognen og tilsett 1 ss salt per liter. Vask rognen og pakk den godt inn i matpapir. Fest gjerne endene med strikk, slik at den ikke går i oppløsning. 

Legg den innpakkede rognen i det kokende vannet og la trekke i 20–30 minutter.

Rens leveren for hinner og tråder, del den i biter og legg den i en liten kasserolle. Når fisken er ferdigkokt, tar du et par øser av kokevannet og heller over leveren. Kok forsiktig opp og la den trekke i 2–3 minutter.

Serveres med små, saltkokte poteter og gulrotmos. 

nett01

Ovnsbakt skrei
Ovnsbakt skrei med hvitløk og tomat er en god oppskrift når du vil servere en smakfull middag uten å bruke lang tid på kjøkkenet.

Til 2 personer
400 g skreifilet, uten skinn og bein
1/2 løk og 1 fedd hvitløk
2 tomater
1/4 ts chili 
50 g tomatpuré
0,5 del olivenolje og 05,5 del hvitvin

Skjær løk i terninger, tomat i skiver, og finhakk hvitløk og chili. Surr løk og hvitløk i litt olivenolje til løken er gyllen. Tilsett chili og tomatpuré, og la det surre litt sammen med løken. Hell i hvitvin og smak tomatsausen til med sukker, salt og pepper.

Legg skreifilet og tomatskiver i en ildfast form. Fordel tomatsaus jevnt over og hell til slutt over olivenolje. I stekeovnen i ca. 20 minutter ved 200 grader. Server med brød.