REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

angry,aged,mother,quarreling,,arguing,with,son,,bad,family,relationships

– Skal min sønn svare ja på sin mors uskifte-ønske?

Eks-kona har giftet seg på nytt, og har spurt deres felles sønn om hennes nye mann kan få sitte i uskiftet bo dersom hun dør først. Hva bør sønnen svare? VI OVER 60-advokat Kjell Morten Méd svarer.

Tekst: Kjell Morten Méd Foto NTB

SPØRSMÅL: Min kone og jeg ble skilt for over 20 år siden. Vi har en sønn sammen. Kona giftet seg på nytt ganske raskt, men har ikke fått flere barn. Hun har nå spurt vårt felles barn om han vil avgi et forhåndssamtykke til at hennes mann nummer to får sitte i uskiftet bo hvis hun dør før ham. Hva bør sønnen svare sin mor?

SVAR: Det er et vanskelig spørsmål, uten noe fasitsvar.

På den ene siden ønsker sikkert din sønn å arve mest mulig fra sin mor – uten å måtte vente mange ekstra år hvis moren dør lenge før sin mann. På den andre siden vil sønnen antakelig komme sin mor i møte når hun ber ham om å samtykke til uskifte. Det kan også være slik at sønnen – ved å samtykke til uskifte – indirekte hjelper sin mor. Hvis han sier ja til at morens mann kan få sitte i uskifte, så sier kanskje mannens særkullsbarn ja til at hun kan få sitte i uskifte. 

Det er selvfølgelig flere farer knyttet til å si ja til uskiftet bo. Et forhold er at det kan gå lang tid før han får morsarven sin, hvis moren dør først. Et annet forhold er at den som sitter i uskiftet bo helt lovlig kan «spise av lasset», og det kan bli mindre arv når den tid kommer. Noen er i tillegg illojale, og tapper uskifteboet mot spillereglene slik at det blir lite eller ingen ting igjen til førstavdødes særkullsbarn når uskifteboet en gang i fremtiden skal skiftes. Alt dette taler for å si nei. 

Men på den andre siden er det også risikofylt å si nei. Din ekskone og hennes nye mann kan da ende opp med å ta andre grep for å sikre hverandre – og det kan virkelig bli dyrt for din sønn. Hvis din ekskone og hennes nye mann ikke får på plass en ordning med uskiftet bo, kan din ekskone f.eks. skrive et testament og redusere sønnens arverett. Hun kan også, i levende live, overføre store verdier til sin mann, som gave. Begge disse alternativene kan føre til at det blir betydelig mindre arv til sønnen din når den tid kommer.

Sønnen din har i prinsippet tre svaralternativer:

1. Blankt ja, som har fordeler og ulemper.

2. Blankt nei, som også har fordeler og ulemper.

3. Ja, men på gitte vilkår. Dette kan være en mellomløsning hvor en del av ulempene forsvinner. Vilkårene kan f.eks. være at uskifteboet ikke omfatter alle verdier og at sønnen arver noe når moren dør. Et annet vilkår kan være at man sikrer de verdiene som går inn i uskifteboet mot at mann nummer to kan ta opp lån og bruker opp f.eks. boligformuen.

Mitt råd er at de involverte snakker sammen om dette – gjerne sammen med en advokat som kan orientere om regler, alternativer og konsekvenser. På den måten kommer vi ofte sammen frem til en balansert løsning.