REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

sad,senior,man,looking,away,with,woman,in,background,at

Unngår kos og nærhet etter prostataoperasjon

Han har blitt usikker på ereksjonen etter at han ble operert for prostatakreft, og unngår også all kos og nærhet. Dette savner hun og lurer på om sexologen har erfaring og hva som kan hjelpe?

SPØRSMÅL: Mannen min ble operert for prostatakreft for noen år siden, og hele prostata ble fjernet. Han har siden den gang unngått all kos og nærhet. Jeg mistenker at han har blitt usikker på om ereksjonen kommer når jeg begynner å få forventninger om mer, og at det gjør at han vegrer seg. Når han tar potenspiller hender det han livner til, men usikkerheten hans er likevel der.

Jeg savner vårt tidligere gode seksualliv, men tør ikke bringe temaet på banen. Jeg har erfart at mine fremstøt gjør han enda mer motløs og på en måte «skyldbetynget». Hans reaksjon er både fysisk og psykisk tilbaketrekning. Jeg prøver å forklare han at det jo ikke er bare samleier jeg savner. For meg hadde det vært greit om vi bare flørtet, kysset og koset mer med hverandre.

Har du noe erfaring fra par i lignende situasjon, og hva kan hjelpe?

Lillian

SVAR: Jeg har hatt mange klienter som har gått igjennom denne operasjonen. Mange har møtt sammen med partneren, som i likhet med deg, i ettertid har savnet nærhet og sex. Noen menn har gitt opp på veien og har avfunnet seg med at ereksjonen er for svak til at de kan gjennomføre et samleie. Mange av dem har reagert som mannen din, med tilbaketrekning og sårhet. Og det finnes de som først snakker om savnet av et sexliv når de har fått meg som nøytral tredjeperson og hjelper med i samtalen. Til de som har gitt opp håpet om å få seksuallivet til å fungere igjen, vil jeg gi noen oppmuntrende råd. Kos og kjæl med hverandre. Innstill dere på at det blir det det blir, samtidig som dere ikke har samleie som mål.

Det viktigste er at mannen din sørger for økt blodgjennomstrømming til penis ved at han trener bekkenbunnen, eller bedre beskrevet muskelen som ligger som en ring rundt rota av penis. Å trene denne skjer litt på samme måte som kvinner utfører knipeøvelser, ved å stramme og slappe av i denne muskelen. Han lokaliserer muskelen når han tisser. Stram muskelen og tissestrålen stopper. Slapp av i muskelen og urinen renner fritt. Når han har funnet ut hvordan knipeøvelsen kjennes og utføres, fortsetter han treningen ved å stramme og slappe av uten å tisse samtidig. Noen ganger raske knip, andre ganger holder han så lenge han klarer. Tren minst en gang om dagen med tre serier av tjue knip. Hjelpemidler som penispumpe eller penisfutteral, som skaper vakuum, kan ytterligere forsterke ereksjonen.

Det er til og med de som mener de har fått et bedre sexliv, og forteller sexlivet har nådd nye høyder etter operasjonen. For de fleste har det tatt tid, men jeg har erfart at det går å få tilbake både ereksjon og lyst, selv om prostata er fjernet. For de fleste har det krevd mye trening og hard innsats å få tilbake sexlivet, men det går om han er iherdig nok. 

Det er til og med de som etter operasjonen, og etter å ha trent seg opp, får et mer følsomt kjønnsorgan og en evne til å få mange orgasmer etter hverandre, noe de ikke kunne tidligere.