RESÖ i Bohuslän
Lukten av nybakte boller og brød brer seg utover den lille øya Resö når Panget bakeri er i sving med dagens bakst. Kanelsnurrer, linser og frøbrød er noen av herlighetene som kan nytes her ved Bohuslän-kysten i den lyse årstid.
Tekst: Anne Marit Muri, foto: Thomas X. Floyd
Første gang publisert i VI OVER 60 mars 2014
Resö ligger ca. en halv times kjøretur fra Strömstad. Midt i juli yrer det av liv rundt Resö havn. Det er en yndet seilbåthavn og mange av sommerens gjester kommer med båt. Et av høydepunktene både for sommergjestene og for de fastboende er å ta turen innom Panget bakeri for å smake på dagens bakst. Om kvelden åpnes dørene til spisesalen i annen etasje, der det dukes for gastronomi på høyt nivå.
Servering siden 1940-tallet
Resö Pensionat tok imot sine første gjester i 1946. Søsknene Olsson bød da på hjemmelaget mat i spisesalen. De sto selv bak grytene og serverte mat til sine sommergjester. I bakeriet tryllet de frem smakfulle kaker og brød som fort ble berømt i distriktet.
I byggets øverste etasjer overnattet gjestene. I dag er soverommene flyttet noen hundre meter herfra til Resö Konferanse og Logi. Resö Pensionat heter nå Panget, siden det var det navnet alle brukte. Dagens vertskap er Tommy Westein og Maria Bennmalm. De jobber her hele året. I bakeriet og i restauranten tilbyr de Bohuslän-spesialiteter i rolige omgivelser nær den friske havbrisen.
Lokale spesialiteter
Vi besøkte Panget i juli og lot oss friste av bakeriets spesialiteter midt på dagen. En stor tallerken fylles til randen med nybakte sjokoladeboller, mandelkaker og kanelsnurrer som glir ned på høykant sammen med en stor kopp caffe latte. Solen skinner og varmer oss på høylys dag. Vi sitter i hagen og nyter sommerens idyll med kaker til. Her kjenner vi lykken krype langt innover i sjelen. Vi drømmer om å gjenskape noe av samme atmosfære i vår egen hverdag. Men akkurat nå vil vi bare være her og spise herlighetene uten å levne en smule igjen på kakefatet.
Mye besøk
– Vi får mye besøk i sommermånedene, sier eier Maria Bennmalm.
– Det er et privilegium å få være her på Resö. Øya byr på gode turmuligheter og ikke minst nærhet til lokale råvarer, blant annet fisk, frukt og grønnsaker.
Selv om de har lange arbeidsdager, nyter de å leve her. Om sommeren er bakeriet, hagen og restauranten åpen for publikum hver dag. Fra påsketider og frem til september er restauranten åpen i helgene. Hele året arrangeres det lukkede selskaper på Panget.
– Vi har valgt en enkel stil på interiøret og har bevisst tatt vare på den gode gamle pensjonatfølelsen. Her er rustikke trebord og markblomster i små vaser på bordene, sier Maria Bennmalm.
Men maten, den er ikke enkel, den lages med utsøkt innsikt for gode smaker. I desember serverer Panget sin vinterbuffet, som er et alternativ til det tradisjonelle julebordet.
Det er mest besøk om sommeren. Da syder det av liv i hagen og på terrassen hvor smakene nytes til et panorama av hav, himmel og horisont – med solnedgangen som krydder.