REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

happy,senior,woman,pointing,upwards,isolated,on,white,background

Spreke og moderne 90-åringer

VI OVER 60-advokaten har flere klienter over 90 år, og lar seg imponere over hvor spreke og moderne de er!

Det er for tiden mange som kjenner på bekymring og uro. Alt fra verdenssituasjonen til egen og de nærmestes helse og økonomi. Koronapandemien var en vekker for oss alle. Det kommer sikkert nye pandemier – og de kan bli enda verre å hanskes, mer enn den forrige.  Vi bekymrer oss – med rette – over Putin, Gaza, Midtøsten, Kina, USA, kunstig intelligens, klima og miljø. Listen er lang. I tillegg blir vi eldre og ser venner og bekjente som dør tidlig, blir syke eller utsettes for ulykker. Det rødvinsglasset vi trodde var sunt for blodprosenten og skulle gi oss en god natts søvn, viser seg å være helseskadelig og gi dårligere søvn. Gamle sannheter står for fall. Det eneste vi er garantert er forandringer – og de kommer stadig raskere. 

I tillegg til å bekymre oss over alt dette får vi dårlig samvittighet over at vi – som er blant verdens aller mest privilegerte – kan være så navlebeskuende og utakknemlige. 

Det er utvilsomt mye å bekymre seg over, men det er alltid noe å glede seg over også, hvis man bare løfter blikket litt. Her kommer en slik oppmuntrende liten observasjon. 

Den siste tiden har jeg i min advokatpraksis opplevd noe nytt – nemlig mange spreke 90-åringer! Vi har faktisk flere klienter som er over 90 år og som er klare i tanken, oppegående, spreke og aktive og lever et godt liv. 

De siste månedene har jeg for eksempel hatt en 90-åring som kom kjørende til vårt møte i sin nye el-bil. En annen kom på sykkel. 

Et ektepar hvor begge var over 90, kom for å opprette testament og fordele noe av arven direkte til oldebarna. De presiserte at de ville ha testamentet på plass ganske snart fordi de skulle ut på et langt cruise sammen. 

Jeg har nylig avsluttet en annen sak – som i utgangspunktet ikke var så positiv, men likevel sier noe om at det kan være mye ulevet liv igjen også etter fylte 90 år. I den saken ville mannen skilles etter 60 års samliv. Han hadde truffet en ny kvinne (relativt ung – bare noen og åtti) som han ville flytte sammen med! 

Jeg hadde nylig en klient i begynnelsen av 90-årene som jeg bisto med opprettelse av testament og fremtidsfullmakt. Hun avsluttet vårt første møte med å be meg sende henne utkastene til dokumenter på e-post, slik at vi sparte noen dagers postgang.

Vi lever lenger. Mange av de helseplagene som tidligere gjorde livet surt for gamle mennesker kan i dag behandles. Det er i dag nesten 50.000 personer over 90 år i Norge. Omtrent en tredjedel av de som blir født i dag kan regne med å bli over 90 år. 

Det er mye å glede seg over – for noen også etter fylte 90!