– Min mann vil ikke i parterapi
Tilbakevendende krangling gjør at hun har foreslått parterapi for mannen sin. Men han nekter og mener at det er et svakhetstegn å få hjelp utenfra. Hva skal hun gjøre? Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.
Sexologen svarer
Gro Isachsen har mange års erfaring som sexolog og samlivsterapeut. Spørsmål sendes til: viover60@sexolog.no
SPØRSMÅL: Jeg har foreslått for mannen min at vi skal gå i parterapi for å finne ut hvordan vi kan takle problemer med tilbakevendende krangling. Det er alltid han som begynner. Når det oppstår aller minste tegn til stress på hjemmebane, får jeg alltid en skyllebøtte fra han. Det skjer særlig når vi skal gjøre ting sammen og han ikke får det akkurat som han vil. Eller når vi har det travelt og begge er på vei ut døra.
Jeg har glattet over det jeg ser på som urimelige utspill i mange år, men nå er jeg lei. Hvorfor i alle dager skal jeg finne meg i å bli ropt til og snakket til på en ydmykende måte, bare fordi han ikke takler stress.
Vi har flere par i bekjentskapskretsen som har fått hjelp, men han mener det er et svakhetstegn å få hjelp utenfra. Hvilke råd vil du gi til folk om å gå i terapi, når de ikke tror de trenger det?
Aina
SVAR: Kanskje du kan overbevise ham om at dere vil kunne lære å forstå hverandre bedre og kommunisere på en mer tydelig måte om dere prøver parterapi. Slik du beskriver kommunikasjonen dere imellom, trenger dere å bryte uheldige mønstre i stressende situasjoner i hverdagen. Han kunne ganske sikkert hatt godt av å kjenne igjen hva som gjør ham sint, hvordan han kan unngå slike reaksjoner og hvordan han alternativt kan handle uten at det blir konflikt. Parterapi kan også hjelpe for å reparere eventuelle skader som allerede er skjedd i relasjonen dere imellom.
Alle som forteller at et forhold ikke krever innsats, tar feil. Å opprettholde et sunt og godt forhold er noe av det vanskeligste som finnes. Min mer enn 20-årige erfaring fra terapirommet er likevel at det aldri er for sent å prøve å endre parforhold til det bedre. Et parforhold må pleies. Det er som en levende, pustende organisme som må jobbes med for å holde de gode følelsene i live.
Han må skjønne at det å bli enige om å forsøke parterapi er et vanskelig skritt for mange, men ved å gjøre det viser begge vilje og mot til å styrke forholdet. Å søke hjelp er ikke som han mener, et svakhetstegn, men det motsatte. Kanskje det hadde vært lettere å få ham med til terapi om du får vennene dine som har vært i terapi, til å fortelle om sine erfaringer fra terapirommet. Det er også mulig en mannlig terapeut vil være mer ufarlig og mindre truende for ham.
Nå for tiden er det mange par ønsker å få til bedre kommunikasjon, og dermed bedre intimitet, i forkant, før ting blir for vanskelig. Jeg har nå inntrykk av at mye av det samfunnsmessige tabuet om å søke hjelp er borte. Tidligere tok ofte ikke klienter kontakt før hele forholdet og all kommunikasjon hadde låst seg.