REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

confident,hoary,middle,aged,handsome,man,looking,at,camera,,holding

– Min mann er en bedreviter, og jeg skammer meg over ham

Hun har en mann som alltid har «det rette svaret» i alle situasjoner og diskusjoner. Og det er spesielt ille når de har venner på besøk. Når hun tar det opp blir det bare en ny diskusjon der han «har rett». Hva kan hun gjøre for at han skal bli litt mer ydmyk? Samlivsterapeuten svarer.

Tekst: Samlivsterapeut Trine Husby / Allers Foto: NTB

SPØRSMÅL: Jeg går rett på sak: Mannen min er en bedreviter. Vi vært sammen i nesten 20 år, og jeg synes han bare blir verre og verre. Han er en veldig fin fyr på mange måter, er uformell og lett å være sammen med, men han har alltid «det rette svaret» i alle situasjoner og diskusjoner. Det er spesielt ille når vi har venner på besøk, da skal han alltid toppe alle andre, og kommer med en endelig konklusjon uansett hva vi snakker om. Jeg merker at jeg synes han er svært lite tiltrekkende når han er sånn, men jeg vet ikke hvordan jeg skal gripe det an. Når jeg tar det opp med ham etter at gjestene er gått, kommer han ofte bare med flere argumenter som skal bevise at han har rett. Hvordan skal jeg få ham til å bli litt mer ydmyk?

Fortvilet kone

SVAR: Jeg skjønner at du sliter med dette. For i tillegg til at du selv opplever det som lite tiltrekkende, er det ikke rart om du blir både skamfull og frustrert når det skjer sammen med andre. Her er en oversikt over mulige tiltak. Kanskje du kan prøve ett eller flere av disse?

Snakk med ham uten å knytte det opp til en bestemt situasjon. Si at du har noe på hjertet, at du trenger at han setter seg ned og lytter. Be om at han oppsummerer etterpå hva han har oppfattet («Tale-/lytteteknikk» trinehuseby.no), og om at han venter med å gi respons til neste dag («Utsett responsen til i morgen!» trinehuseby.no).

Unngå karakteristikker i form av «du er sånn og sånn», beskriv hva han gjør, hvordan det virker på deg, og hvordan du tror det virker på andre.
Si at du lurer på om han har en «blindspot» her, og at du bare vil ham vel når du tar det opp.

Dersom han i andre situasjoner er tiltrekkende i dine øyne – la ham få vite det! 

Vis ham dette innlegget, og be ham tenke over det han har lest, til neste dag, før han svarer.

nyhetsbrev egenannonse4323

Vær åpen om problemet deres overfor en eller to fortrolige som er i nettverket ditt. Noen er skeptiske til å dele, fordi man vil unngå å utlevere partneren, men når man ikke kan dele ­viktige/vanskelige temaer med partneren, råder jeg til å åpne opp for deling – i begrenset grad.

Dersom han går i forsvar, til angrep eller ignorerer budskapet ditt – hva med å finne alternative måter forholde deg på når det faktisk skjer? Som for eksempel å være raskt ute med å si at «da gir jeg meg», reise deg og gå? Eller si direkte til ham, gjerne med en vennlig hånd på armen hans: «Vennen min … for hyggens skyld … Kan vi la det bli med dette?»

Hvis det blir for vanskelig – søk hjelp hos det lokale ­familievernet, www.wufdir.no.