Mat mot munnplager

Mange velger å kamuflere vonde lukt i munnen med munnskyll eller pastiller, men mat kan også motvirke at det danner seg bakterieplakk i munnhulen. For eksempel epler forebygger dårlig ånde og er godt for tannkjøttet. Også plager i munnen kan forebygges med riktig mat.

Tekst: Monika Nordland Yndestad Foto: melk.no, frukt.no

Det kan være mange årsaker til dårlig ånde. Ofte skyldes plagen bakterier i munnhulen, men andre årsaker kan være dårlig fordøyelse ­eller forstoppelse. Uansett årsak kan dårlig ånde være grusomt plagsomt, både for den det gjelder og omgivelsene rundt.

Noen velger å kamuflere den vonde lukten med munnskyll eller pastiller, men mat kan også motvirke at det danner seg bakterieplakk i munnhulen. Det er viktig å drikke rikelig med vann. Da holder du munnen fuktig samtidig som du skyller vekk matrester. Det er også viktig å spise sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød. Kost som består av plantemat gir bedre fordøyelse. Epler regulerer tarmen og balanserer tarmfloraen fordi de inneholder pektin, og hjelper derfor også med å forebygge dårlig ånde. Spis også gjerne hvetekli og yoghurt, men begrens inntak av alkohol, sukker og brus.

740x350 vo60mars tilbud1

Mot betennelse
Frukt hjelper også mot betennelse i tannkjøttet. Til­stan­den kalles gingvitt og gjør at du lett blør fra tannkjøttet. Mangel på næringsstoffer kan både forårsake og forverre tannkjøttbetennelse. Visse typer mat har samme effekt. Du bør få i deg minst mulig sukker, alkohol, fosfor og kjøtt.

I stedet bør du sørge for å spise rikelige mengder frukt. Kiwi er en vinner. Den grønne frukten gir både folsyre og vitamin C, som begge hjelper til å fremme et sunt tannkjøtt. Det er også viktig med mat som inneholder vitamin A, som blant annet finnes i gulrot og røde og grønne grønnsaker. Et siste tips er å spise mat med koenzym Q 10. Dette kan være alt fra valnøtter og pistasie­nøtter, til sjømat eller oljer av raps eller mais.

annonse fordeler01122

Yoghurt med frukt
1 porsjon
3 grønne druer
¼ nektarin
½ appelsin
¼ eple
1 dl valgfri yoghurt

Rens og kutt opp fruktene og servér med yoghurt.

Eplevafler med is og bringebær
4 egg
4 dl lettmelk
2 ss sukker
1 ts bakepulver
1 dl soyaolje
150 gram sammalt hvete, fin
200 gram hvetemel
2 epler
Saften av ½ sitron
1 ts malt kanel

Riv eplene på rivjern. Bland alle de andre
ingrediensene til en glatt røre. La røren svelle i minst 20 minutter. Bland inn eplene rett før du steker vaflene. Server med is og friske bringebær. Dryss gjerne litt ekstra kanel over før servering.

Kilder: Frisk av mat, lommelegen.no, melk.no og frukt.no

nyhetsbrev egenannonse grønn