REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Livet med KOLS

Tilpasset trening bidrar til å lindre plagene som følger med kronisk obstruktiv lungesykdom.

Om lag 200.000 nordmenn har kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Tilpasset trening bidrar til å lindre plagene som følger av sykdommen.

Vigdis G. von Ibenfeldt strener opp trappene, fast bestemt på å gå alle trinnene opp til femte etasje. Ikke bare én, men tre ganger om dagen.

– Jeg vet at jeg har godt av det. De er altfor lett å bli sittende i sofaen, sier den 59 år gamle trondheimskvinnen.

Kols kan gi betydelig funksjonshemming i hverdagen, fordi pusten blir dårligere og du stadig makter mindre. De fleste som har kols plages også med mye hoste og slim. Aktiviteter blir et ork.

– Det er mye man kan gjøre, selv om man er kolssyk, sier fysioterapeut Øistein Berget som jobber med lungerehabilitering. Han anbefaler styrketrening, særlig for beina. – Mange kolspasienter sitter altfor mye fordi det er så slitsomt å bevege seg. Muskler er ferskvare og må brukes.

– Jeg er blitt inspirert til å komme meg opp av sofaen, sier Vigdis som har deltatt på et seks ukes kursopplegg ved LHL-klinikkene i Trondheim.

Les mer om hvordan du kan få et bedre og mer aktivt liv selv om du har kols. Artikkelen finner du i desemberutgaven av VI OVER 60.

Abonner på VI OVER 60
Følg VI OVER 60 på Facebook