REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

close,up,of,male,hand,packing,cardboard,box,,concept,moving

Kunsten å flytte til noe mindre

Jeg har flyttet. I prosessen med å pakke ned og pakke opp, ble jeg minnet om at vi omgir oss med altfor mange ting. Og ikke minst: Hvordan vi velger å bo er et valg av livsstil.

Tekst: Ingjerd Strøm Skreien - Opptatt av hverdagsmat, hverdagstrening og det gode livet. Foto: NTB

Å flytte er en tøff prosess, både fysisk og psykisk. Du bryter opp med vante omgivelser for å etablere deg et helt nytt sted. Jeg gjorde som mange seksti-plussere, flyttet til noe mindre. Det innebar at jeg måtte kvitte meg med mange eiendeler. 

Hver gjenstand ble nøye vurdert: Er dette noe jeg trenger? Er dette en ting som betyr noe for meg, som bringer frem gode følelser og minner? Hvis ikke: Vekk med det. 

Bøker som samler støv

Det verste var å kvitte seg med alle bøkene. Jeg hadde en hel bibliotekkrok i den gamle leiligheten. Hundrevis av bøker var sirlig plassert etter emne og sortert alfabetisk på forfatter, i bokhyller fra gulv til tak. Minst en gang i året, hver vår, ble bøkene tatt ut av hyllen og tørket støv av. Men bortsett fra det, sto de fleste urørt.

Jeg beholdt de bøkene jeg med sikkerhet vet at jeg vil ha glede av å lese på ny – det var ikke mange, viste det seg. Jeg beholdt også de fleste kokebøkene og «gjør-det-selv» bøkene, med oppskrifter på alt fra å hekle grytelapper til å snekre en hagebenk. Ja, jeg vet at det meste finnes på nettet, men det er ikke helt det samme.

Resten ble pakket ned i kartonger. Jeg forsøkte å selge noen av bøkene på nettet, men uten hell. Antikvariater finnes det ikke i min umiddelbare nærhet. Konklusjonen var: Ingen vil ha brukte bøker, i alle fall ikke hvis de må betale for dem. Jeg endte med å gi dem bort. 

Ryddedamer

Japanske Marie Kondo skrevet fire bøker om rydding og organisering som er solgt i mer enn to millioner eksemplarer. Ryddetrenden spredte seg over hele verden og kom også til Norge, der den ble fanget opp av blant andre Synnøve Skarbø. Hun har både skrevet bok og ledet et TV-program om rydding. I et intervju med KK sier hun at hun må ha vekk rotet for å kunne tenke klart. Jeg følger henne der. Ryddige og rene omgivelser gir meg rett og slett sjelero. 

bøker

Ryddetips

– Ta for deg ett rom om gangen.
– Legg klær du ikke har brukt på et år, i en egen haug. Vurder hvert plagg – kommer du til å bruke dette igjen?
– Gjør det samme med bøker og pyntegjenstander. Hvor mange av bøkene du har samlet på kommer du noensinne til å lese om igjen?
– Gi til familie og venner, bruktmarked eller loppemarked.

Skarbø er ingen minimalist. Det er ikke jeg heller. Jeg omgir meg med mange små og store ting. Men nå er tingene begrenset til det jeg trenger eller virkelig liker. Når jeg en dag faller fra, vil ryddejobben forhåpentligvis bli enklere for mine etterkommere. Jeg har også opplevd gleden ved å gi bort ting og oppleve at de kommer til nytte. 

Savner jeg noe av det jeg ikke har tatt med meg i mitt nye hjem? Nei, egentlig ikke. 

Derimot kjenner jeg på en litt overraskende følelse av frihet. Jeg slipper tanker som «nå må jeg få tørket støv av bokhyllen». 

Livsstilsvalg

Hvordan vi velger å bo, vil være et valg av livsstil. Det er lett å la seg friste til å kjøpe en trendy, men kanskje litt for dyr leilighet – med alt du trenger innen rekkevidde. Jeg har vært inne på tanken selv. For det enkle livet ikke nødvendigvis lettvint. Å bo i et lite, hvitt hus litt utenfor bykjernen kan virke romantisk, men det betyr lengre reisevei til jobb og langt færre kino- og kafebesøk. Hverdagene blir annerledes, tempoet lavere.

Jordnær er begrepet jeg velger å bruke om min nye livsstil. Jeg tror nemlig at en del av oss ikke er skapt for å ha det lettvint, i alle fall ikke så lenge vi holder oss friske. Og jeg tror at jeg holder meg lenger frisk ved å være i fysisk aktivitet hver eneste dag. Bære ved, grave i hagen. Gå til butikken, bære varene hjem i en sekk på ryggen. Og når jeg skal bære alt som skal i hus, kan jeg heller ikke plukke med meg alt jeg måtte ha lyst på fra hyllene.  

Det kan virke som et paradoks at fordi vi er i mindre aktivitet i hverdagen, så må vi kompensere med timer på treningsstudio eller løpeøkter etter jobb. Tilgangen på næringstett mat gjør at vi hver eneste dag, flere ganger om dagen, må utøve stor grad av selvkontroll for å ikke få i oss for mange kalorier og gå opp i vekt. 

Derfor synes jeg det er like greit å ikke bo i en leilighet med heis rett ned i supermarkedet. Jeg ville ikke kunnet motstå de lettvinte fristelsene. 

nyhetsbrev egenannonse4323