REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

hagereise hovedbilde

Engelske hageklassikere i vakre Kent

Verdensberømte engelske hager i herskapelige omgivelser!

VI OVER 60 og Linnea Reiser inviterer deg med for å oppleve noen av verdens vakreste hager, bo i en slottsaktig herregård som tatt ut av et klassisk engelsk kostymedrama samt besøke landsbyidyller som hentet ut av en fortelling av Agatha Christie. I løpet av fire frodige dager besøker vi noen av Englands aller vakreste og mest berømte hager. Vi bor på herregårdshotellet Chilston Park vakkert beliggende i et parkmessig landskap, og vi stopper opp i noen av Sørøst-Englands mest idylliske landsbyer for å spise lunsj, handle litt eller kanskje drikke Afternoon tea.

AVREISE: 10. juni 2024 – 4 dager
Pris per person fra kr 19.800,- i dobbeltrom

eksempelafternoontea

Høydepunkter

– Oppleve noen av Englands vakreste hager
– Bo på Herregårdshotellet Chilston Park
– Besøke sjarmerende landsbyidyller
– Hjemmet og atelieret til Winston Churchill
– Engelsk natur på sitt beste med naturvernområdet North Downs
– Flotte slott og herregårder
– Utsøkte 3-rettes middager

Kent, fylket vi primært besøker, er kjent for sitt lune klima og sitt bølgende landskap med grønne åser, vakre alléer, samt herregårder og idylliske hus med storslåtte hager. Det er ikke uten grunn at mange engelske tv-serier filmes nettopp i dette området, og Kent går blant engelskmennene under kallenavnet The garden of England; Englands hage.  

Kent ligger heller ikke mer en knapt et par timer fra flyplassen i London. Det betyr at det ikke blir altfor lange transportetapper i buss. I stedet bruker vi tiden effektivt på å gjøre nettopp det vi liker aller best: besøke vakre hager, staselige gods, idylliske småbyer og å spise god mat! Dette er en drømmereise for både hageelskere og livsnytere! 

img 4135
img 4249
img 4300

DAG-TIL-DAG-PROGRAM:

DAG 1 – Mandag 10. juni

Vi lander på Heathrow flyplass klokken 0920 og går ut til vår kunnskapsrike guide som bor i England, men er svensk og godt vant til å guide norske grupper. Dette er en såkalt Blue Badge Guide, en guideanseelse som henger høyt og forteller at guiden er spesielt kunnskapsrik. Det guiden vår ikke kan om England, er nesten ikke verd å kunne. Med på turen fra Norge følger også Arild Sandgren, som har skrevet hagebøker og blant annet vært redaktør for bladet Hagen for Alle i nesten 15 år.

Guide og reiseleder fører oss til den ventende bussen som tar oss sørøstover gjennom det vakre engelske sommerlandskapet hvor veiene gjerne er kantet av blomstrende svarthyll, røde valmuer og rosa og hvite revebjeller på denne tiden av året.

Vårt første stopp er Chartwell House. Stedet var tidligere statsminister Winston Churchill sitt private hjem i Kent, en statsminister som blant annet er kjent for å lose engelskmennene gjennom den andre verdenskrig. Her oppholdt han og hans kone baronesse Clementine Spencer-Churchill seg fra 1922 og frem til like før Churchill sin død i 1965. Vi får se huset, som ser omtrent ut som den dagen han forlot det, og vi får vite mer om historien rundt denne verdensmannen som utgjør en vesentlig del av Storbritannias moderne historie. Etterpå tar vi en runde i den enorme hagen som reflekterer ekteparets store interesse for planter og natur. Spesielt rosene står i full blomst på denne tiden av året. Visste du forresten av Winston Churchill var glad i å male? På eiendommen ligger hans atelier som også er verd et besøk! Flere av hans malerier er utstilt i atelieret.

chartwell,house,kent
Chartwell House
img 4594
img 4150

Det finnes en kafé her hvor man kan ta en lett lunsj eller en kopp kaffe på egenhånd før vi ruller videre mot neste stopp:

Engelskmenn generelt er lidenskapelige hagefolk og det å få komme med i hagebibelen The Yellow Book er de fleste engelske hageeieres store drøm. Kriteriene for å bli opptatt som besøkshage er svært strenge. Det ble laget et eget BBC-program om «dommerne» som reiser rundt for å godkjenne hagene, et program som også ble vist på norsk tv for noen år siden. Vi besøker en privat hage som har kommet med i denne engelske hagebibelen, får en omvisning rundt i hagen av hageeierene selv og får sikkert også høre litt mer om hva de gjorde for å få komme med.   

Etter dagens frodige start sjekker vi inn på vårt herskapelige gods: Chilston Park Hotel huserer i en elegant herregård med røtter tilbake til 1600-tallet, men hotellet byr selvsagt på all tenkelig moderne komfort. Hotellet tilhører kjeden Hand Picked Hotels, en kjede hvor noen av Englands beste og mest utsøkte hoteller er representert. Godset ligger vakkert til på den engelske landsbygda omgitt av vakkert parklandskap og med relativt kort spaseravstand inn til landsbyidyllen Lenham.

Vi inntar kveldens utsøkte 3-retters meny i restauranten på hotellet klokken 2000. 

view more: http://lorna elizabeth.pass.us/chilstonparkgallery
Chilston Park
chilston from lake

DAG 2 – Tirsdag 11. juni     

Det føles nesten litt uvirkelig å våkne opp i et engelsk gods og titte ut på det vakre, parkaktige landskapet med flere hundre år gamle eike- og bøketrær. Du trenger imidlertid ikke å klype deg i armen for stedet er virkelig!

Etter en solid frokost med muligheter for både egg, bacon, frokostpølser og med diverse tilbehør på tradisjonelt engelsk vis, samles vi i bussen klokken 0900 for å begi oss mot naturreservatet The North Downs.

Midt inne i naturreservaret har den norskfødte fotografen og forfatteren Gry Iverslien Katz, som til daglig bor sammen med sin engelske ektemann inne i sentrale London, skapt et idyllisk landsted i en gammel prestegård fra 1720. Stedet har sågar en egen bitteliten kirke, som i dag er omgjort til en hyggelig gjestebolig. I den 16 mål store hagen som omgir prestegården, har Gry, som vokste opp i Asker vest for Oslo, bygd opp en juvel av en hage med god hjelp av sin gartner og gode venn James Treby. Her finnes det store samlinger av spesielle busker og trær, blant annet et gigantisk tulipantre, og mellom velfriserte buksbomkuler og elegante hageskulpturer, finnes det også en flott staudesamling. Hagen til Gry er omtalt i artikler både i Interiørmagasinet samt D2, weekendbilaget til Dagens Næringsliv. Det er også laget en egen bok «A garden in Kent» om hagen.

Vi får en omvisning i hagen av både Gry og gartneren Jim, og blir servert en kopp formiddagskaffe eller te og et stykke kake før vi kjører videre mot neste stopp på listen.

gryshage6
Gry Iverslien Katz sin idylliske gamle prestegård
gryshage3
gryshage5

Neste hagebesøk, Doddington Place Gardens, er en vakker hage som omgir et elegant hus bygd rundt 1860 for Sir John Croft, kjent for sine portviner og sherry. Man føler seg nesten forflyttet til en episode av Downton Abbey når man besøker dette stedet. I 1906 flyttet Mr. og Mrs. Douglas Jeffreys inn i bygget, og det var den hageinteresserte Mrs. Jeffreys som designet hagen slik vi opplever den dag i dag. Hagen byr på en spennende, velfrisert og nesten kilometerlang barlindhekk, måten den er formklippet på gjør at det ser ut som om hekken nærmest danser! Hagen byr også på en såkalt sunken garden omgitt av klassiske stauder, samt et stort woodlandparti med planter som foretrekker en litt mer skyggefull tilværelse. Det finnes også en hyggelig kafé her for den som vil slappe av med en kopp kaffe eller te og en matbit før eller etter den guidete hagevandringen.

doddington3
Doddington Place Gardens
doddington1
doddington2

Vi ankommer tilbake til vårt flotte hotell utpå ettermiddagen og den som har lyst på flere opplevelser, rekker nok en spasertur inn til idylliske Lenham før kveldens 3-retters middag serveres klokken 2000.

DAG 3 – Onsdag 12. juni

Vi våkner opp til en ny dag i idylliske Kent og etter nok en solid engelsk frokost er vi klare til å innta nye hager. I dag står kanskje turens to aller største hageklassikere på programmet!

beautiful,flowers,at,sissinghurst,castle,garden,,uk
Sissinghurst

Første stopp er Sissinghurst, en av verdens kanskje mest kjente hager skapt av hagedesigneren og forfatteren Vita Sackville-West og ektemannen Harold Nicolson. På Sissinghurst bodde paret livet ut, og rundt slottet ble det skapt en hage som i dag regnes som en av de vakreste hagene ikke bare i England, men kanskje i hele verden. Spesielt er det hvite hagerommet, med kun hvitblomstrende vekster, kjent. Hagen er oppdelt i tydelige rom og hvert rom har sitt eget fargetema. Fra tårnværelset i slottet (som er åpent for besøkende) får man et flott fugleperspektiv over alle rommene i hagen så ikke glem å ta turen opp dit! Stedet har også en hyggelig kafé og det er også en velassortert butikk i regi av National Trust her med både hagebøker, hagerekvisitter, teer, marmelader, osv.

sissinghurst1
Sissinghurst
img 4296
sissinghurst3

Etter besøket kjører vi sørover i retning av nok en av Englands mest kjente hager, Great Dixter, men først gjør vi et stopp i idylliske Tenderden med sine fine butikker og hyggelige spisesteder. I Tenderden føles det litt som om tiden har stått stille og det blir tid til å rusle litt rundt i de hyggelige bygatene på egen hånd, både for å spise litt samt og handle i de mange fine butikkene, før gruppen samles for å kjøre den siste etappen ned til Great Dixter.

great dixter2 pixabay
great dixter pixabay
Great Dixter

Great Dixter var familiehjemmet til den nå avdøde engelske hagedesigneren, hagebokforfatteren og hagekjendisen Christopher Lloyd. Hagegleden arvet Christopher etter sin mor og etter gartnerfaglig utdannelse ved Wye College dro han tilbake til barndomshjemmet for å utvikle hagen videre til det blomstrende eventyret som hagen fremstår som i dag: Hagen har et typisk engelsk cottagehagepreg med en lek av former og farger hvor formklipte busker av barlind og buksbom setter prikken over i-en. Christopher var også tidlig ute med å fokusere på ville blomster til glede for bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter. Det finnes fine engbeplantinger her, blant annet med ville orkidéer. Den store hageentusiasmen gjorde av Christopher Lloyd mottok den høythengende Royal Horticultural Society sin æresmedalje i 1997.

Det finnes en liten butikk samt en enklere, men koselig kafé i tilknytning til hageanlegget som omgir en flott herregård fra 1500-tallet. Herregården har vært i familiens Lloyd sin eie siden 1910 og stedet drives i dag videre av en stiftelse.

Vi er tilbake på hotellet sen ettermiddag og samles for å spise en 3-retters avslutningsmiddag i hotellets fine restaurant klokken 2000.

blomstermotiv1
blomstermotiv2
blomstermotiv3

DAG 4 – Torsdag 13. juni

Alle eventyr har en slutt og det har også dette hageeventyret. Vi spiser turens siste engelske frokost, før vi sjekker ut og går inn i den ventende bussen (avgang 0830) som skal ta oss fra hotellet og til fantastiske Wisley Gardens. Bagasjen kan bli værende i bussen, for etter besøket i Wisley, skal vi bruke den samme bussen ut til flyplassen.

Wisley er Royal Horticultural Society sin store besøks- og testhage på utrolige 970 mål, noe som gjør den til den kanskje største hagen av sitt slag i hele verden. Wisley er defintivt et levende plantemuseum: Her finnes det enorme samlinger av alle typer planter og blomster, fra roser og iris til rhododendron og bonsaier, men til tross for sin størrelse er hagen lett å finne frem i og vi fokuserer selvsagt på de delene som blomstrer best akkurat når vi besøker hagen.  

Denne botaniske hagen rommer også flere fantastiske glasshus som byr på mer eksotiske vekster og hvor man også kan søke ly hvis det skulle komme en liten regnskur, noe vi selvsagt håper at det ikke gjør. Det er jo sommer!

wisley1 pixabay
Wisley Gardens
wisley2 pixabay

Gruppen spiser lunsj i parken på egenhånd, det finnes flere spisesteder her, før vi samles i bussen på avtalt sted klokken 1230 for å kjøre til Heathrow flyplass hvor vårt fly har avgang klokken 1535.

PRAKTISK INFORMASJON:

 • Vi flyr med SAS SK803 fra Gardermoen mandag 10. juni klokken 07.55 og lander på London Heathrow flyplass klokken 09.20
 • Vi returnerer med SAS SK806 fra London Heathrow flyplass torsdag 13. juni klokken 15.35 og lander på Gardermoen klokken 18.50.
 • Man kan ha med 1 stk. 23kg. innsjekket bagasje pr. person.
 • Man bør møte opp på flyplassen i god tid før avgang, en generell anbefaling er 2 timer før avgang. NB! HUSK AT DET KREVES PASS TIL OG FRA ENGLAND!
 • Norsk reiseleder med stor kunnskap om hage er med fra og til Norge. Reiseleder møter folk ved Gaten (avgangsstedet) på Gardermoen. I England har vi også en svensktalende guide (som er godt vant til å guide norske hagegrupper).
 • Samtlige netter (3 netter) overnatter vi på Chilston Park Hotel som har fire stjerner.
 • Frokost inngår samtlige dager (3 frokoster)
 • Klokken 2000 serveres det 3-retters middag i hotellets restaurant (3 x 3-retters middager inngår)
 • Det serveres kake og te/kaffe i en av hagene som vi besøker.
 • Øvrige måltider står man for selv, men vi besøker alltid steder hvor det er tilgang til hyggelige spisesteder som serverer enklere, men gode måltider. 
 • Samtlige inngangsbilletter til diverse hager er inkludert i turen og dette tar guide/reiseleder seg av.
 • Gruppen har egen buss fra og til flyplassen og i løpet av hele turen.
 • Reiseleder er: Arild Sandgren
 • Trenger du å komme i kontakt med reiselederen under turen er nummeret: +47 92445563
 • Nødnummer i England er: 999
 • Prisen for denne turen som beskrevet over er kr 19.800. Enkeltromstillegget er kr 2.500.
 • Det kan tilkomme et valutatillegg hvis den norske kronen skulle synke betydelig mot det engelske pundet.
 • Det tas forbehold om endringer i programmet som skyldes ting vi ikke rår over.

Ved bestilling av reise:

 • Vennligs send en epost til bestilling@linneareiser.no  med følgende informasjon:
 • Fullt navn (VIKTIG! Eksakt samme navn som i ditt pass), Adresse, Telefonnummer og E-postadresse.
 • Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom samt oppgi hvem du eventuellt skal dele rom med.
 • Oppgi om du har noen diettkrav.
 • Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise.  

Turoperatør: Linnea Reiser

Telefon 92 44 55 63