Kathmandu

Hovedstaden i Nepal byr på dramatikk, mystikk og vennlige mennesker.

India presser seg to centimeter innunder Asia hvert år. Det utløser et kraftig jordskjelv omtrent hvert hundrede år. Det er viktig at vi ikke lar oss skremme av jordskjelvkatastrofen som rammet landet i år. Inntektene fra turismen er svært viktig for dette fattige landet som var lukket for utlendinger helt frem til 1951, men som i dag byr på krydderdufter, silke, grønne oaser og vennlige takterrasser med varm te og kalde Everest-øl.
Landets historie byr på mye dramatikk. Det handler om dynastier, makt, maktkamp, blomstrende imperier som forvitrer innenfra, om intriger og kriger så utmattende at de slutter av seg selv.
Nepals konger er blitt betraktet som inkarnasjoner av hinduguden Vishnu. Gudestatusen ga dem fullmakter som bare guder kan ha. Men begynnelsen til slutten på monarkiet kom i 2001 da kronprinsen åpnet ild i kongepalasset og drepte sin familie fordi de nektet å akseptere hans kjærlighet til en indisk høykastekvinne.

Kathmandu har en forlokkende mystikk med fjelltopper, yetier, fremmede guder, meditasjon, avskyelige snemenn, en levende gudinne og mye annet uimotståelig. Les videre i juninummeret av VI OVER 60.