
– Kan vi unngå at sykehjemmet tar mors penger?
Hun lurer på om en fremtidsfullmakt kan gjøre at moren beholder mest mulig av pengene sine når hun kommer på sykehjem? VI OVER 60-advokaten svarer.
SPØRSMÅL: Jeg lurer på om 85 prosent av alle inntekter min mor har, blir tatt av staten hvis hun kommer på sykehjem? Kan vi skrive en fremtidsfullmakt for å unngå dette? For det som allerede står på min mors konto røres vel ikke? Det lønner seg kanskje å gi forskudd på arv? Moren vår har ordnet med disposisjonsrett for meg, til hennes bankkonti.
SVAR: Hvis moren din får fast plass på sykehjem, skal hun betale en egenandel beregnet ut fra hennes inntekter. Kommunen tar ikke noe av selve formuen hun måtte ha. I utgangspunktet krever kommunen 75 prosent av din mors inntekt, opp til folketrygdens grunnbeløp på 125.000 kroner. På inntekter over dette kan kommunen kreve inntil 85 prosent av inntekten. Det skal uansett være igjen noen penger som din mor skal ha som lommepenger. I tillegg kan det kreves fradrag, f.eks. hvis ektefellen hennes bor hjemme.
På inntekter som kommer i tillegg til pensjonen kan kommunen kreve opptil 85 prosent. Slike tilleggsinntekter kan for eksempel være renter på bankinnskudd på din mors konti, eller leieinntekter hun får ved å leie ut sin bolig. Hvis boligen hennes blir solgt, og det kommer et stort pengebeløp inn på hennes bankkonto, blir det betydelige renteinntekter som kommunen krever 85 prosent av.
Så lenge moren din er klar (før en eventuell fremtidsfullmakt trer i kraft), kan hun disponere sine verdier slik hun ønsker. Hun kan f.eks. overføre deler av verdiene sine som forskudd på arv til deg og eventuelle søsken.
Men hvis hun for eksempel blir dement og ikke lenger kan ivareta egne interesser, kan hun ikke selv bestemme at det skal deles ut forskudd på arv. Da må det være tilrettelagt for denne situasjonen på forhånd. Det kan for eksempel gjøres ved hun – før hun blir dement – oppretter en fremtidsfullmakt hvor hun gir fremtidsfullmektigen rett til å dele ut forskudd på arv.
Svært mange fremtidsfullmakter har formuleringer som både gir fremtidsfullmektigen rett til å selge boligen og til å dele ut hele eller deler av salgssummen som forskudd på arv. Også andre verdier, som sparepenger, fritidsbolig osv. kan deles ut som forskudd på arv, både for å redusere din mors utgifter, men også for at ikke renteinntekter eller leieinntekter skal gå inn som en del av beregningsgrunnlaget for oppholdsbetaling.
I din e–post skriver du at din mor har gitt deg disposisjonsrett over hennes bankkonti. Jeg forstår det slik at moren din er klar nå, og da er hun i sin fulle rett til å gi deg en disposisjonsrett. Men i utgangspunktet er en slik disposisjonsrett bare en rett til å bruke av hennes penger til å betale hennes regninger og ikke til å utbetale deg eller andre (barn, barnebarn) forskudd på arv. Hvis hun vil at det skal deles ut forskudd på arv nå kan hun bestemme det – og gi deg i oppgave (fullmakt/instruks) om å stå for det banktekniske og foreta utbetalingene.