REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

chili,peppers,in,a,copper,plate.

Kan noen matvarer øke forbrenningen?

Selv om noen matvarer øker forbrenningen litt, er det ikke nok til å bruke det som en slankekur. Da er det bedre å spise mer protein.

Tekst: Brynjulf Barexstein Foto: NTB

På samme måte som ved lager varme i peisen, trenger vi mat for å holde kroppen i konstant temperatur og i live, og for å bevege oss. 

Et annet ord for forbrenning er metabolisme, og det er omsetning av matvarer til energi i kroppen.

Det vil si antall kalorier som kreves for å rett og slett holde kroppen i 37 grader, og ingen ting annet. Straks vi begynner å bevege oss og å spise, stiger kaloribehovet og forbrenningen. En kalori er for øvrig en energimengde som kreves for å øke temperaturen av ett gram vann med en grad.

Kan mat påvirke forbrenningen?

Det er da naturligvis slik at for å gå ned i vekt, må en innta færre kalorier enn det en bruker. Ingen matvarer kan få kroppen til å «gå i minus», og effekten av matvarer på forbrenningen er i beste fall minimal i forhold til det man kan oppnå gjennom bevegelse og økt muskelmasse. Men en viss økning av forbrenningen kan man se av følgende matvarer: Chili, ingefær og grønn te. Men dette er mer av teoretisk enn praktisk interesse, og alene er det ikke egnet for å oppnå vektnedgang.

Proteiner forbrenner mest

Det å fordøye ett gram protein krever mer energi enn å fordøye ett gram karbohydrat eller fett.

Hele 20–30 prosent av kaloriene i proteiner man spiser, går med til å fordøye og forbrenne proteinet. Både protein og karbohydrat inneholder fire kcal pr. gram. Hvis man spiser 100 gram protein så inneholder det 400 kcal, men cirka 100 kcal vil gå med til å forbrenne og fordøye proteinet, slik at man sitter igjen med kun 300 kcal.

Dette i motsetning til 100 gram karbohydrater, hvor kun 5–10 prosent går med til å fordøye og forbrenne karbohydratet. Altså gir 100 gram karbohydrat kroppen netto 400 kcal minus fem prosent (20 kcal) = 380 kcal.

Så hvis man øker prosentandelen protein i kostholdet, og reduserer fett og karbohydrater, vil en relativt større del av kaloriinntaket gå med til å forbrenne og fordøye maten.

Faste setter ned forbrenningen

Spising i seg selv øker forbrenningen, da det kreves energi for å forbrenne og fordøye mat. Det betyr at faste nedsetter forbrenningen. Det er blant annet derfor faste ikke er en fornuftig måte å gå ned i vekt på, og det er forklaringen på at man så lett går opp i vekt igjen etter faste, da forbrenningen har blitt nedsatt.

nyhetsbrev egenannonse4323