young,man,kissing,senior,woman,with,red,paper,heart,against

Kan jeg bli sammen med en yngre mann?

Hun er 62 år, singel og dater yngre menn som hun treffer på nettdatingsider. Noen kunne hun vært moren til. Men hun er usikker på hvordan omgivelsene vil ta det om hun presentere en yngre mann for familien og vennekretsen. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg er en kvinne på 62 med god utdannelse, jobb og økonomi. Jeg er fornøyd med utseendet og er fortsatt forholdsvis godt trent. De siste årene som singel har ført meg ut på det digitale sjekkemarkedet. Der finner jeg få menn på min alder, selv på nettsider for seniorer. På en av de mest brukte, som hevder å ha mer enn 750.000 medlemmer, er det flest kvinner. De få mennene jeg her får respons fra virker gamle, kanskje litt kjedelige og «satte».

Når jeg prøver meg på nettdatingsider som er åpne for alle, får jeg flere og mer spennende svar. Svært mange som har tatt kontakt med meg via slike sider er mer enn ti år yngre enn meg. Noen er så unge at jeg kunne vært moren deres. Jeg har møtt noen av dem, og det har hendt det har blitt flere møter. Det har også gått så langt at det har blitt god sex av det. Jeg har heller prioritert å bli kjent med mennene og få gode sexopplevelser av møtene, enn å etablere et stabilt forhold.

Det som slår meg er at mange av disse yngre mennene er mer opptatt av sex enn menn på min egen alder noen gang har vært. Jeg har holdt litt igjen selv med å etablere et fast forhold siden jeg er litt engstelig for hvordan omgivelsene vil ta det om jeg må presentere en yngre mann for familien og vennekretsen. Hvor akseptabelt er det at aldersforskjellen går den veien jeg har nevnt, eldre kvinne – yngre mann?

Kristel

nyhetsbrev egenannonse gavekort

SVAR: Tidligere var det mest menn som fant seg yngre partnere. At eldre menn kunne ha forhold til yngre kvinner var også mer akseptert enn at kvinner tillot seg det samme. Det virket lenge som om modne kvinner, særlig etter samlivsbrudd, ble erstattet av at mannen valgte yngre kvinner. Nå blir par der kvinnen er eldst mer akseptert og stadig vanligere. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

At eldre kvinner finner seg yngre menn er også fornuftig om vi ser på forskjellen mellom kjønnene i levealder. Kvinner lever lengre enn menn og det gir grunn til å anta at kvinner generelt holder seg sprekere enn menn. 

Hvorfor tiltrekkes så mange yngre menn av eldre kvinner? Det kan handle om at modne kvinner er tryggere på seg selv, har mer selvtillit og har mer tid og livserfaring enn de som er yngre. En annen forklaring er at mange kvinner får et tryggere og bedre forhold til sin egen kropp, og dermed tør være tydeligere på egne behov og slå seg mer løs seksuelt enn det de gjorde i yngre dager.

Så hvorfor holde igjen, Kristel? Møter du en mann som både er i stand til å møte deg seksuelt og intellektuelt, hvorfor ikke unne deg selv gleden av å etablere et tettere forhold både fysisk og mentalt? Når Frankrikes president, Emmanuel Macron har et godt forhold til sin 24 år eldre ektefelle, hvorfor kan ikke du gjøre det samme?