REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

photo,of,cheerful,bearded,man,hold,beer,bottle,chips,bowl

– Alkoholen ødelegger parforholdet for meg

Mannen får en annen personlighet når han drikker. Det reagerer kjæresten på. Hun synes han blir usaklig, påståelig, pågående, uappetittlig og dum. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: For snart to år siden møtte jeg en mann jeg trodde var den beste for meg. Vi flyttet raskt sammen og har stort sett gode hverdager med mange gode samtaler, kjærtegn og god sex. De siste månedene har jeg likevel begynt å tvile på at han er den rette. Årsaken er alkohol. Når han drikker, og det gjør han nesten hver dag i ulike mengder, kjenner jeg ikke ham igjen. Den interessante, kloke, flotte, humoristiske og snille mannen forandrer helt personlighet når rusen siger inn. Da blir han usaklig, påståelig, pågående, uappetittlig og dum.

Det hjelper selvsagt ikke at jeg har mye bagasje fra mitt første seriøse forhold. Vi giftet oss tidlig og to barn kom raskt. Hverdagene fungerte sånn noenlunde, selv om han drakk alkohol hver kveld. Hver helg foretrakk han å dra ut med venner og kunne bli borte flere dager. 

Det hendte han var svært insisterende og ville ha sex mens han var beruset. Til å begynne med følte jeg meg presset til å gå med på å ha sex. Etter som jeg ble eldre og fikk mer selvtillit avviste jeg han. Men det hadde da gått så langt at bare lukten av alkohol fikk meg til å vemmes. All lyst på sex forsvant hos meg, også når han var edru. Det måtte selvsagt ende med skilsmisse. 

Nå kjenner jeg mye av den samme antipatien når samboeren min drikker. Jeg reagerer særlig på lukten. Vi har det jo så utrolig bra sammen når han ikke gjør det. Kan jeg insistere på at han må kutte ut alkohol og gleden jeg vet han har med den for å berge forholdet? Jeg har prøvd å drikke sammen med ham, men det fungerer ikke.

Vigdis

SVAR: Nå viser all statistikk at alkoholkonsumet har gått betraktelig opp siden vi var unge, men har stabilisert seg de siste ti årene. Slik du beskriver samboerens alkoholforbruk, kan den det virke som han har et avhengighetsforhold. Mye alkohol hver dag er ikke sunt. Cirka ti prosent av befolkningen har alkoholvaner som kan være helseskadelige. Det viktigste argumentet mot hans drikking er likevel din reaksjon når han drikker.

At du reagerer på lukt kan forklares med at luktecellene i nesen er koblet direkte til den limbiske systemet, den delen av hjernen som starter og bearbeider våre minner, assosiasjoner og følelser. Mens noen lukter vekker gode assosiasjoner, vekker andre vonde. Alt avhenger av hva du har opplevd tidligere når du kjente lukten.

Siden du beskriver at forholdet bare kan berges om han kutter ut alkohol må du være tydelig på at han må velge. Fortell ham hvordan du reagerer og hvorfor. Unngå bebreidelser og en ovenfra og nedad holdning. Det starter med at han selv erkjenner at han drikker for mye. Om han går med på at han har et problem, kan fastlegen være et godt sted å starte.

nyhetsbrev egenannonse4323