Ingefær: Superrot med dokumentert helseeffekt
Ingefær har vist seg å ha en rekke gode egenskaper, og kan hjelpe blant annet mot artrose, kvalme og smerter. Men for én gruppe mennesker kan et høyt inntak av ingefær faktisk være helsefarlig.
Spicy, frisk, velsmakende – og supersunn?
Du har sikkert hørt at ingefær er blitt brukt som naturmedisin i flere tusen år. Både de gamle kineserne, grekerne og araberne så på den som det nærmeste man kom en universalmedisin, og den er blitt brukt mot alt fra både fordøyelsesbesvær og kvalme til smerter og manglende sexlyst.
Roten har en frisk, sterk smak, og brukes i matlaging som krydder eller fersk ingrediens. Mange av julekakene våre er krydret med ingefær, og fersk ingefær brukes ofte til å lage te, juice eller smoothie.
Kvalme, kreft og artrose
Også i vår moderne verden er ingefær tidvis blitt hyllet som rene vidundermiddelet, og tørket ingefær kan kjøpes som kosttilskudd. Det er blitt hevdet at ingefær kan styrke immunforsvaret, dempe svangerskapskvalme, lindre leddplager, senke blodtrykket og redusere risikoen for tarmkreft.
Men hva sier forskningen?
Tja. Selv om det er gjort mange studier som bekrefter ingefærens påstått gode egenskaper, er flere av studiene små.
Men noen av de positive effektene er forskerne ganske sikre på, og det er flere grunner til at det å øke bruken av ingefær i mat eller drikke kan være bra for deg. Mer om dette lenger ned i artikkelen.
Disse bør unngå ingefær i høye doser
Først en liten advarsel: Som med alle naturmidler, kan også ingefær ha uønskede effekter. Særlig gjelder dette dersom du har hjerte- eller karlidelser som krever medisinsk behandling.
Bruker du blodfortynnende medisiner, bør du IKKE ta tilskudd av ingefær eller øke mengden i kostholdet ditt uten å snakke med legen din først. Ingefær i høye doser kan nemlig også virke blodfortynnende, og dermed forsterke effekten av medisinene dine. I verste fall kan blodet ditt få problemer med å koagulere og du får økt blødningsrisiko.
Relis, som er en offentlig, produsentuavhengig legemiddelinformasjonstjeneste for helsepersonell, fraråder samtidig bruk av blodfortynnende medisiner og ingefær på grunn av muligheten for økt blødningsrisiko. Av samme grunn bør du styre unna et høyt inntak av ingefær før du skal ha en operasjon.
Det er også studier som tyder på at ingefær kan påvirke medisiner mot diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Bruker du disse medisinene bør du være forsiktig med bruken av ingefær, særlig i form av kosttilskudd eller såkalte ingefærshots der konsentrasjonen av ingefær kan være svært høy.
Spør alltid legen din før du begynner med kosttilskudd dersom du går på faste medisiner.
Dette kan ingefær hjelpe mot
Det er flere gode grunner til å spise mer ingefær, men pass på at du ikke overdriver doseringen. Et daglig inntak på 4-6 gram ingefær kan trygt inngå som en del av kostholdet dersom du ikke bruker medisiner som påvirkes av ingefær.
Her er åtte ting ingefær kan ha positiv effekt på:
Kvalme
Ingefær har vært brukt som kvalmestillende middel i flere århundrer, og flere studier konkluderer med at det har noe for seg. En større metastudie som har gjennomgått og analysert resultatene fra en rekke andre studier om helseeffekten av ingefær, konkluderer med at ingefær har positiv effekt mot kvalme og oppkast etter behandling med cellegift, både hos voksne og barn.
Også når det gjelder svangerskapskvalme har ingefær vist seg å ha positiv effekt. Åtte studier har vist at inntak av ingefær fungerer betydelig bedre enn placebo, og like godt som kvalmestillende legemidler, konkluderer metastudien.
Artrose og revmatiske sykdommer
Ingefær er naturlig betennelsesdempende, og blir derfor ofte brukt av personer som lider av artrose eller revmatisme. En rekke studier har vist at ingefær kan ha god effekt både på å dempe inflammasjonen i leddene, samt lindre smerter og stivhet. En studie fra 2001 viste at ingefær var like effektivt mot smerter ved artrose som ibuprofen.
Minst seks forskjellige studier har vist at tilskudd av ingefær gir bedring av smerte og symptomer ved artrose, sammenlignet med en kontrollgruppe. Andre studier har vist at ingefær har positiv effekt på symptomer ved revmatisme, både direkte på grunn av sine betennelsesdempende egenskaper, men også indirekte ved å påvirke tarmfloraen.
Tarmkreft
Mye forskning er gjort på om ingefær kan forebygge kreft, særlig tarmkreft. Konklusjonen fra en rekke studier er at ingefær inneholder kreftforebyggende stoffer, og ikke bare kan redusere risikoen for tarmkreft, men også hindre veksten av kreftsvulster i tarmen. Det er også mye som tyder på at ingefær kan bidra til å forebygge og bremse utviklingen av andre typer kreft, blant annet i lever, mage og bukspyttkjertel, men her trengs det mer forskning.
Migrene og hodepine
Ingefær har vist seg å ha smertestillende egenskaper, og flere studier har vært gjort på effekten av ingefær mot migrene og hodepine. En studie fra 2013 på 100 pasienter med migrene, viste at ingefær hadde samme effekt på migreneanfall som migrenelegemiddelet sumatriptan: To timer etter symptomstart rapporterte pasienter i begge grupper betydelig smertelindring, uavhengig av om de hadde fått ingefær eller sumatriptan.
En annen studie fra 2018 viser at ingefær har betydelig bedre smertelindrende effekt enn placebo ved migreneanfall. Det er ikke funnet bevis for at tilskudd av ingefær kan forebygge migreneanfall.
Smerter
Ingefær har også vist positiv effekt mot muskelsmerter etter trening, og kan gi god smertelindring ved menstruasjonssmerter. Pasienter med smerte i rygg og bryst etter mindre operasjoner har også rapportert om smertelindring etter inntak av ingefær.
Diabetes
Studier har vist at ingefær kan bidra til å regulere blodsukkeret hos personer med diabetes type 2. Blant annet fant forskere at tilskudd av ingefær bidro til å senke fastende blodsukker hos personer med diabetes type 2.
Hjerte- og karsykdom
Enkelte studier har vist at ingefær kan ha forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdom. Daglig inntak av ingefær ga mindre risiko for høyt blodtrykk og hjertesykdom. Det antas også at ingefær kan bidra til å senke farlig kolesterol.
Ingefær har blodfortynnende egenskaper, og kan derfor bidra til å forhindre blodpropp. Men: Dersom du bruker blodfortynnende medisiner kan ingefær påvirke effekten av disse, og samtidig inntak frarådes.
Luftveisinfeksjoner
Det er også forsket mye på om ingefær har antiviral effekt og dermed er effektivt mot forkjølelser, influensa eller andre luftveisinfeksjoner. Studier har vist at ingefær kan bidra til å bekjempe både forkjølelser og andre virusinfeksjoner, men det er ikke påvist effekt mot Covid-19, verken forebyggende eller som behandling. Enkelte studier har vist noe bedring av symptomer hos pasienter med astma, trolig på grunn av ingefærens betennelsesdempende effekt.