REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

update,progress,on,a,high,resolution,lcd,screen.

Ikke bli engstelig når du får en oppdatering!

Å sikre mobilen, nettbrettet eller datamaskinen mot virus og andre angrep utenfra trenger ikke være vanskelig. Et viktig grep er å sørge for at du hele tiden har siste versjon av programmene på enhetene dine.

TEKST: NorSIS FOTO: NTB

Det finnes en rekke enkle tiltak du kan gjøre for å sikre datautstyret ditt. Det viktigste er selvsagt å ikke klikke på ukjente lenker eller e-post-vedlegg som kan åpne veien for inntrengere. Men å sørge for jevnlig oppdatering av programvare fra leverandører er minst like viktig.

Programmer og apper kommer stadig i nye versjoner. Årsaken kan være at leverandørene vil ha lagt inn nye funksjoner for å tilby et bedre produkt, men det kan også være at det er funnet feil som gjør at programmer og apper ikke fungerer ordentlig. I disse tilfellene sender leverandørene ut oppdateringer du kan laste ned. Det er viktig at du fortløpende laster ned disse. Da får du også med de siste sikkerhetsoppdateringene. I de fleste tilfeller kan du sette opp mobil, nettbrett eller PC slik at du får lastet ned nye oppdateringer automatisk. På denne måten vil du alltid ha siste versjon av programmet eller appen. 

Antivirusprogram

Et virus er et program som kan komme inn på maskinen din uten at du vet om det. Virus i gamle dager var ofte programmer som kopierte eller slettet dokumenter på maskinen din. Dagens virus er av en noe mer sofistikert art og er gjerne brukt for «stjele» penger fra offeret. Vi har sett eksempler på pengekrav hvis ikke visse dokumenter eller data på slettes på maskinen.

Etter hvert som virusene ble mer og mer plagsomme, ble det utviklet antivirusprogrammer for å oppdage og slette virus, slik at man ikke ble utsatt for denne type hendelser. Disse antivirusprogrammene må gjenkjenne stadig nye typer virus, og må derfor oppdateres for å være gyldige til enhver tid. Derfor har de fleste leverandørene av operativsystem til PC, nettbrett og mobiler innsett at antivirus bør være med i standardoppsettet for å beskytte brukeren. 

Det du som bruker må forsikre deg om, er at den innebygde beskyttelsen er installert og aktiv.

Sikkerhetskopi

Har du bilder eller dokumenter som er viktige for deg, kan du lagre en kopi av disse på et trygt sted, i tilfelle utstyret ditt blir ødelagt eller at noe blir slettet i vanvare. 

Du kan ta sikkerhetskopi på to måter: Du kan benytte leverandører som tilbyr sky-løsninger som automatisk kopierer dokumenter og/eller bilder dit for deg med jevne mellomrom. Ønsker du å ta kontrollen selv, kan du kopiere ut data til en ekstern disk eller minnepinne du kobler til utstyret ditt. Husk på da å oppbevare dette på et trygt sted, for eksempel en safe som er brannsikker. Denne siste metoden gir deg mulighet til å raskt få tilbake data, da du selv står med sikkerhetskopien i hånden når du har bruk for det. Men husk på å ikke vente for lenge mellom hver gang du kopierer ut data.

Sikkerhet på reise

Når du er på reise eller bruker utstyret utenfor hjemmet, bør du være ekstra oppmerksom. Her er en huskeliste:

– Beskytt tilgangen til utstyret ditt med en pinkode for mobil/nettbrett og passord for PC/Mac. I tilfelle du mister utstyret på reisen vil ikke uvedkommende få tilgang til informasjonen. 

– Det er alltid lurt å ta en sikkerhetskopi av dataene du har, før når du legger ut på reise.

– Usikrete nettverk på hoteller og i det offentlige rom bør bare brukes til å lese nettaviser og lignende. Har du behov for å bruke nettbank, netthandel eller andre aktiviteter som krever overføring av personlige opplysninger, foreslår vi at du kobler deg opp via mobilen i stedet, da har du en langt sikrere forbindelse. 

– Har du behov for å låne en PC eller nettbrett, så må du huske på å tømme nettleserloggen, slik at ikke nestemann kan gå inn der du har vært ved å bla seg bakover i loggen. Dette er fort gjort, se på nettvett.no/slik-tommer-du-nettleserdata/, hvordan det gjøres på de forskjellige nettlesere.

– Lukk og avslutt nettleseren etter å ha tømt nettleserloggen. Står oppkoblingen fortsatt oppe til nestemann, kan gå tilbake til de nettstedene du var inne på.

– Slå av blåtann (bluetooth) når du ikke har bruk for tilkoblingen. Da kan ingen sette opp blåtannforbindelse mot ditt utstyr for å kopiere ned data, eller kopiere ned ondsinnet programvare.

– Hvis du skriver på en PC og ikke vil at noen rundt deg skal se hva du har på skjermen, finnes det plastfiltre du kan sette utenpå skjermen slik at det kun er den som sitter rett foran skjermen som ser hva som står der.

– Trenger du å lade mobil eller nettbrett bør du være forsiktig med å bruke ladestasjoner som er offentlig tilgjengelig. Det finnes eksempler på at slike har hatt installert ekstra elektronikk i ladekontakten som kopierer ut data fra mobilen eller nettbrettet. Det beste er å benytte sin egen omformer og ladekabel. Dersom det ikke er mulig finnes det såkalte «USB-kondomer», en kobler mellom ladekabel og USB-kontakten i veggen for å forhindre kopiering av data. 

Sikkerhetskurs for seniorer

Norsk senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS) er et privat ikke-kommersielt rådgivende organ innen datasikkerhet. Det er uavhengig og delfinansiert av justisdepartementet. NorSIS har utviklet en rekke gratis kurs og veiledninger for trygt bruk av internett. 

Sammen med Seniornett og rådgiver i datasikkerhet Tom Heine Nätt, har NorSIS utviklet et gratis nettbasert e-læringskurs tilpasset seniordelen av befolkningen. Kursene er gratis og finnes i sin helhet på nettvett.no/kurs/.

nyhetsbrev egenannonse4323